Afbeelding

Nog twee locaties serieus in beeld voor nieuwe Skâns

Nieuws

GORREDIJK Een locatie onderzoek moet op korte termijn duidelijkheid geven over de beste plek voor een nieuwe Skâns in Gorredijk. Na een verkenning van zeven locaties door de denktank van De Skâns zijn nog vier opties op drie locaties over. Althans zo staat in een raadsvoorstel dat de gemeenteraad volgende week maandag bespreekt. 

Volgens een mondelinge toelichting is de plek van de Ontmoetingskerk aan De Schansburg een van de opties. Dit tot verbazing van Wietze Kooistra, voorzitter van de kerkenraad. “Der is bûten ien tillefoantsje noch noait mei ús oer praat. It is foar ús ek gjin opsje. Wy ynverstearje op it stuit júst yn ús gebou.” De twee locaties die dan overblijven zijn de huidige plek van De Skâns, waar ook een alternatief wordt bekeken op het parkeerterrein direct aan de Stationsweg.

De andere locatie is de Burgemeester Harmsma School aan de H. Ringenoldusstrjitte. 

Het college van B en W vraagt de gemeenteraad om 15.000 euro beschikbaar te stellen voor dit locatie onderzoek. Een extern bureau moet de locaties beoordelen op eigendomssituatie, beschikbare ruimte, bereikbaarheid en parkeren, planologische randvoorwaarden, samenwerkingsmogelijkheden met andere gebruikers en investeringen en opbrengsten. 

Aanvankelijk was de bedoeling dat de raadsleden op een speciale raadsconferentie randvoorwaarden zouden formuleren voor de verdere uitwerking van de Skânsplannen. Door het installeren van een nieuwe raad en drukke agenda’s is dat er niet van gekomen, schrijft het college nu in het raadsvoorstel. “Dat soe te lang duorje”, licht wethouder Libbe de Vries toe. Hij heeft binnen het nieuwe college De Skâns in portefeuille. “Boppedat kin de ried yn de oriënterende riedsfergadering fan 5 septimber ek meiprate oer de betingsten fan it ûndersyk.” 

De wethouder zegt ook haast te willen maken omdat een van de te onderzoeken opties verband houdt met de bouwplannen van de Burgemeester Harmsma School. “De skoalle wol ek fierder en moat witte at dat mei of sûnder De Skâns is.”

De discussie over de toekomst van De Skâns loopt al jaren. De gemeenteraad trok in 2019 de stekker uit plannen om De Skâns samen met de BHS en een nieuwe basisschool op te laten gaan in een nieuw mfa. Het dossier De Skâns werd teruggegeven aan het dorp. Plannen om samen met Sportcentrum Kortezwaag een plan aan de gemeenteraad voor te leggen mislukten. Bij gebrek aan vertrouwen stapte De Skâns in de zomer van 2020 uit dit proces, om daarna zelf verder te werken aan de toekomst. 

Meer SA!

Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: De leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 47 minuten geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 21 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51