De Kompenije.
De Kompenije. All rights reserved www.pacovanleeuwen.nl

‘Genoeg potentie voor De Kompenije’

Nieuws

JUBBEGA In oktober dit jaar moet er veel duidelijk zijn over de toekomst van dorpscentrum De Kompenije in Jubbega. Op meerdere fronten worden plannen gemaakt. De werkgroep Kompenije 2.0 ziet genoeg mogelijkheden. De Kompenije als bruisende huiskamer van het dorp komt stap voor stap dichterbij.

Sinds april komen ze iedere woensdagmiddag bijeen. De zeven leden van de Werkgroep Kompenije 2.0, betrokken inwoners van Jubbega en Hoornsterzwaag die studeren op hoe het verder moet met De Kompenije. Een mix van mensen die zich al veel eerder inspanden voor het dorpscentrum en betrekkelijke nieuwkomers die niet zijn ‘belast’ met het verleden. “We kijken met een frisse blik, zonder bestaande kaders”, vertelt Margriet Appeldorn, een van de werkgroepsleden.

De werkgroep overlegt regelmatig met een klankbordgroep en er is ook nog een actiegroep. Tegelijkertijd kijkt het extern bureau Antea in opdracht van de gemeente Heerenveen naar de huidige eigendomsstructuur van De Kompenije en de bijbehorende financiën. Na de zomer moet alles samenkomen in een aantal toekomstscenario’s.

Groot tekort

De Kompenije zit al jaren in financieel zwaar weer, met een jaarlijks tekort van circa 80.000 euro. Een gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook van de huurconstructie uit 2010. Stichting De Kompenije huurt een deel van het gebouw van Accolade en verhuurt dit onder aan huurders. “De langlopende huurverplichtingen lopen echter spaak met de dalende kortlopende huurinkomsten”, vertelt Taco Hendriksz van de werkgroep. Hij begeleidt in het dagelijks leven bedrijven in financieel zwaar weer. “Ik zit hier dus wel op mijn plek. Hij kijkt nuchter naar de cijfers en ziet genoeg mogelijkheden. “Een nieuwe huurconstructie moet de financiële pijn flink verlichten. En wordt De Kompenije het beoogde bruisende dorpshart, dan kan de horeca flink bijdragen aan de exploitatie.”

Dat bruisende dorpshart is helemaal niet zo ver weg, vindt de werkgroep. Ze zien De Kompenije als een dorpsplein en huiskamer ineen. “De lokale leugenbank moat hjir eins stean”, verduidelijkt Anneke Lukkes, manager van De Kompenije. Het nieuwe bestuur moet die ontmoetingsplek faciliteren. Hendriksz: “In een constructie die in ieder geval de komende tien jaar vooruit kan. Continuïteit staat centraal.”

Ontmoetingshuis

De werkgroep ziet De Kompenije als een ontmoetingshuis waar ontmoeten, verbinden en ondernemen centraal staan. Voor en door bewoners; met vrijwilligers waar het kan en met professionals waar het moet. En er gebeurt ook al best veel in De Kompenije, zo concludeert de werkgroep. In hun ogen zit De Kompenije helemaal niet in een te grote jas, zoals het beeld naar buiten weleens is. 

Appeldorn: “De jas hoeft niet kleiner, maar we moeten de jas wel beter vullen.” Dat alle toneelverenigingen van het dorp nu De Kompenije als thuishaven hebben is volgens de werkgroep al een eerste stap.

Daarnaast ziet de werkgroep kansen door beter in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen zoals de aanpak van eenzaamheid, het activeren van mensen en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Thema’s waar overheden iets mee moeten en waar ook geld voor is. De gemeente Heerenveen heeft eerder al laten weten te bekijken of ze meer gemeentelijke diensten in De Kompenije kan onderbrengen. 

Appeldorn: “Mensen zoeken tegelijkertijd andere manieren van vrijetijdsbesteding, die deels ten koste gaan van al langer bestaande verenigingen. Al is het misschien op een andere manier, mensen willen elkaar blijven ontmoeten. Daar liggen kansen.”

Het valt de werkgroep op dat de ‘bewoners’ van De Kompenije te veel als eilandjes opereren, vaak nog onzichtbaar voor de buitenwereld. De werkgroep denkt dat dit deels aan het ontwerp van het gebouw ligt. Een architect en binnenhuisarchitect uit het dorp kijken nu belangeloos naar welke aanpassingen nodig en mogelijk zijn om het beoogde centrale dorpshart beter te benadrukken. Hendriksz: “Het is aan de nieuwe organisatie om die verbinding tussen gebruikers te faciliteren.”

De werkgroep komt in het najaar met een rapport, met daarin scenario’s inclusief financiële onderbouwingen. Dan moet ook het externe onderzoek klaar zijn en kan alles gelijktijdig worden voorgelegd aan de Heerenveense gemeenteraad. Tot de toekomst duidelijk is, staat de gemeente Heerenveen financieel garant voor De Kompenije. De werkgroep bestaat naast Appeldorn, Hendriksz en Lukkes uit Tine Bijstra, Trudy van der Baan, Stefan Spiering en Harry Posthuma.

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 14 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 19 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36