De problemen voor de Kompenije nemen toen
De problemen voor de Kompenije nemen toen

De Kompenije verder in de problemen

Algemeen

Het bestuur van mfg De Kompenije in Jubbega onderzoekt liquidatie van de stichting. Het dorpscentrum zit al langer in financiële problemen. Een plan voor een gezonde toekomst krijgt vooralsnog echter geen steun van Accolade, eigenaar van een deel van het centrum. 

Vorig jaar rond deze tijd werd al bekend dat De Kompenije het financieel zwaar heeft, met een jaarlijks tekort van circa 85.000 euro. Alle betrokken partijen kregen de boodschap dat zonder ingrepen het einde van het dorpscentrum in zicht was. Die boodschap kwam aan. Met financiële garanties van de gemeente Heerenveen en Accolade kon De Kompenije in ieder geval in 2021 de rekeningen betalen. Zo ontstond ruimte om verder te kijken. 

Dat leidde tot een plan voor een nieuwe structuur. Stichting De Kompenije wil graag dat Accolade haar eigen deel van het gebouw direct gaat verhuren aan de eindgebruiker. Nu zit De Kompenije daar nog tussen. Vaste huurders zoals de school, de bibliotheek en de kinderopvang huren bij De Kompenije, die op haar beurt huur afdraagt aan Accolade. Deze constructie knelt nu vaste huurders minder vierkante meters willen afnemen. 

Bij de oprichting van De Kompenije is afgesproken dat de gemeente Heerenveen dergelijke gederfde huurinkomsten aanvult, maar slechts voor een beperkte tijd. Daarom draait De Kompenije voor een deel van het gebouw nu op voor de huur zonder dat er een huurder is. “Dat rint yn de tsientûzenen euro’s yn it jier. Dat kinne wy net drage”, aldus voorzitter Jan Leistra.

Contract openbreken

De Kompenije wil dat risico nu bij Accolade neerleggen. De Kompenije kan dan volgens Leistra weer doen waar het voor is opgericht: het faciliteren van ontmoetingen. “Wy binne no eins eksploitant fan in grut gebou, in komplekse organisaasje.” In de nieuwe opzet heeft de stichting alleen nog haar eigen deel van het gebouw in beheer. “Dêr sit gjin finansieringslesten op, it behear is dan ek makliker.” 

Accolade zit echter niet te springen om het contract, dat nog loopt tot 2030, aan te passen. “We begrijpen de problemen wel”, aldus woordvoerder Irene Willems. “En we zijn ook bereid om alternatieven te onderzoeken. Die uitnodiging staat nog steeds.” Ook de gemeente Heerenveen heeft aangeboden meer alternatieven te onderzoeken. “En wy biede ek finansjele steun oant dy ûndersiken dien binne”, stelt wethouder Jelle Zoetendal. 

Volgens Leistra is dat echter rekken van de tijd. “Wy sjogge elkoars alternativen net sitten, it is no tiid om knopen troch te hakken.” Het bestuur van De Kompenije gaat daarom mogelijkheden onderzoeken om de stichting te liquideren en zo onder de afspraken met Accolade uit te komen. “Wy wolle sjen oft dit kin en hoe’t dat dan moat.” Volgens Leistra wil het bestuur het op een nette manier doen met oog voor de medewerkers en het belang van het centrum voor het dorp. Hoe het daarna met De Kompenije verder moet, is onderdeel van het onderzoek.

Wethouder Zoetendal respecteert het besluit. “It is wol jammer. It bestjoer bestiet út frijwilligers en sy sjogge grutte risiko’s op harren ôf kommen. It bestjoer wol it netsjes dwaan en net yn in fallissemint telâne komme.” 

De Kompenije heeft alle betrokken partijen op de hoogte gebracht van de situatie en hoopt voor eind maart meer helderheid te hebben over het vervolg. Maandagavond was er een bijeenkomst voor huurders van De Kompenije. De aanwezigen reageerden geschokt op de ontwikkelingen. 

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws gisteren
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33