Afbeelding

Verkiezingsdebat brengt hoop voor de Kompenije

Nieuws

JUBBEGA Het verkiezingsdebat in Jubbega bracht dinsdagavond hoop voor de toekomst van het in zwaar weer verkerende dorpscentrum De Kompenije. Alle twaalf aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemende partijen spraken zich uit voor het behoud van De Kompenije. De grote vraag is echter hoe dat te realiseren. 

PvdA-lijsttrekker Jelle Zoetendal kwam met het meest verrassende plan. Hij vindt dat de gemeente Heerenveen het deel van het complex dat nu in handen is van woningbouwcorporatie Accolade moet overnemen. Zoetendal, nu ook wethouder op dit dossier, ziet wel mogelijkheden voor een gemeentelijk loket in De Kompenije. “Het gemeentehuis in Heerenveen gaat op de schop, dit biedt kansen voor de dorpen. Want onze gemeente is meer dan alleen de plaats Heerenveen en wij zien veel kansen in gemeentelijke dependances in de dorpen. Een overheid hoort dichtbij mensen te zijn en we willen daarom een gemeentelijk loket in MFG de Kompenije.”

De PvdA denkt voor de Komepnije aan een loketfunctie voor burgerzaken, een ruimte voor cultuuraanbieders en een duurzaamheidsloket. Volgens Zoetendal kunnen ambtenaren die betrokken zijn bij projecten in de dorpen ook tijdelijk vanuit De Kompenije werken.

Het PvdA-idee kwam voor de andere partijen als een donderslag bij heldere hemel. De meeste partijen reageerden voorzichtig positief, maar willen eerst meer details weten over de voorgestelde constructie. Zoetendal denkt dat er in onderhandeling met Accolade wel wat uitruilmogelijkheden zijn. “Accolade heeft plannen genoeg voor de bouw van woningen, ook op locaties die in handen zijn van de gemeente.”   

De Kompenije verkeert leeft in onmin met Accolade, dat een deel van het gebouw bezit. Het stichtingsbestuur van De Kompenije wil het tot 2030 lopende huurcontract voor dit deel openbreken. De stichting loopt op dit moment te veel risico’s, waardoor ze in financiële problemen is geraakt en liquidatie van de stichting wordt onderzocht.   

Lees ook:

De Kompenije verder in de problemen kijkt anders (sa24.nl)

Het verkiezingsdebat is terug te kijken.  De discussie over De Kompenije begint op 1.58.00 (blok 4)

Meer SA!

Afbeelding
Collega's Column 2 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column gisteren
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 2 mei, 09:12