Erwin Zwart, eerder dit seizoen tegen Dalto.
Erwin Zwart, eerder dit seizoen tegen Dalto. Foto: Sietse de Boer

LDODK begint weer op nul

Sport

Het was op het nippertje, maar LDODK/Rinsma Modeplein wist zich te plaatsen voor de kampioenspoule van de Korfbal League. Zaterdag (19.30 uur) te beginnen met een uitwedstrijd bij PKC. Door de bijzondere competitieopzet beginnen de korfballers uit Terwispel en Gorredijk echter op nul punten. Erwin Zwart rekent desondanks op een paar mooie wedstrijden. “At it meisit yn in folle sporthal, dêr hâldt ús ploech wol fan.”

Ontlopen 

Echte angst was er niet, maar Erwin Zwart is heel blij dat zijn LDODK de degradatiepoule in de Korfbal League ontloopt. Van de zes ploegen die hierin uitkomen, degraderen er in ieder geval drie rechtstreeks, een vierde moet zich nog veilig spelen tegen de verliezend hoofdklassefinalist. “Dêr sitte best goeie ploegen tusken, yn sa’n opset kin it hiel raar rinne. It is moai dat wy ús dêr net drok oer hoege te meitsjen.” 

LDODK zit dus bij de zes ploegen die in de kampioenspoule uiteindelijk uitmaken wie zich de nieuwe Nederlands kampioen mag noemen. De Korfbal League kent dit jaar een bijzondere opzet met, als gevolg van de coronaomstandigheden, opnieuw twee poules van zes ploegen. 

De beste drie ploegen uit iedere poule plaatsten zich voor de kampioenspoule, de onderste drie voor de degradatiepoule. LDODK eindigde als derde, met evenveel punten als Blauw Wit. Maar de onderlinge duels met de Amsterdammers waren in LDODK-voordeel. 

Kansen

De kampioenspoule bestaat niet uit een volledige competitie, er wordt alleen gespeeld tegen de ploegen die in de eerste fase in de andere poule zaten. LDODK plaatste zich vanuit poule A samen met Fortuna en KZ. De resultaten tegen deze twee ploegen, vier keer verlies, tellen wel mee op de ranglijst. LDODK begint dus op nul punten en speelt alleen een uit- en een thuiswedstrijd tegen PKC, DVO en DOS’46. “It is in nuvere opset, mar wy moatte it dermei dwaan”, constateert Zwart nuchter. “Mar der lizze noch wol kânsen op in pear moaie wedstriden.” 

Voor de korfballiefhebber staan er in ieder geval twee noordelijke derby’s tegen DOS’46 op het programma; de Drenten beginnen ook op nul punten. “Mar ek tsjin DVO lizze der kânsen. Wolle wy noch kâns meitsje op de play-offs, dan moatte wy beide kearen fan DVO en DOS’46 winne. Mar it moat mei de oare útslagen dan ek wat meisitte.” De eerste vier ploegen spelen aan het einde van de kampioenspoule play-offs op weg naar de titelfinale. 

Niet kansloos

Kansloos is LDODK dus zeker niet, vindt Zwart. “It kinne leuke wedstriden wurde en it begjint by ús mei de wike better te rinnen.” Een goed seizoen is het voor LDODK tot nu toe zeker niet, daar is Erwin ook klip en klaar over. “De measte spilers yn ús ploech ha noch net it nivo helle dat se helje kinne.” Moeizaam verlopen wedstrijden leidden rond Kerst tot het zelfgekozen afscheid van hoofdtrainer/coach Dico Dik. “Dat seagen wy net oankommen, mar it hat wol it goede momint west.”

Met opvolger Gerald Aukes heeft LDODK de opgaande lijn weer te pakken, vindt Erwin. “Tsjin Fortuna ha wy in helte goed spile, foaral ferdedigjend. Dêr hienen wy ek noch wol wat te winnen.” De opgaande lijn zorgt ook voor een betere sfeer in de ploeg. “Wy wolle wer foar elkoar de striid oangean. It sit goed.”

De beperkte aanwezigheid van publiek bij de laatste thuiswedstrijd in de eerste poulefase smaakt naar meer. “Ik bin sels ek in publyksspiler, sykje nei in doelpunt graach kontakt mei it publyk. Der binne der mear dy’t dêr ekstra enerzjy fan krije.” Of de lege tribunes punten hebben gekost in de eerste fase, vindt Erwin moeilijk te zeggen. Ook de andere ploegen moesten het zonder publiek doen. “Mar de measte tsjinstanners komme oars altyd wol mei in spesjaal gefoel nei De Gordyk. It kin der hjir mâl omweigean. Ik hoopje dat de hal straks wer hielendal fol sitte mei. Ik sjoch dernei út.”

Kampioenspoule

De zes ploegen in de kampioenspoule nemen de punten mee die ze in de eerste ronde haalden tegen de ploegen die zich ook voor de kampioenspoule plaatsten. Fortuna start daarom al op 8 punten. Zij worden op de ranglijst gevolgd door DVO (6), PKC (6), KZ (4), LDODK (0) en DOS’46 (0). De ploegen spelen alleen nog tegen de drie ploegen die ze deze competitie nog niet eerder tegenkwamen. 

Voor LDODK/Rinsma Modeplein betekent dat het volgende programma:
19 feb PKC - LDODK
26 feb LDODK - DVO
5 mrt DOS’46 - LDODK
12 mrt LDODK - PKC
9 mrt DVO - LDODK
26 mrt LDODK - DOS’46

Meer SA!

In februari dit jaar was de startbijeenkomst voor Bloeizone Beetsterzwaag.
Vitaliteitsmarkt Bloeizone Beetsterzwaag Nieuws 47 minuten geleden
Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 6 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 10 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04