kompenije-jubbega-522×391
kompenije-jubbega-522×391

De Kompenije krijgt twee maanden extra tijd

Nieuws

JUBBEGA De gemeente Heerenveen heeft het Stichtingsbestuur van MFG De Kompenije in Jubbega gevraagd twee maanden extra tijd te nemen voor het besluit over de toekomst van het dorpscentrum.

De Kompenije zit al langer in zwaar weer, met jaarlijks tot 100.000 euro oplopende tekorten. Het stichtingsbestuur maakte eerder bekend eind maart een besluit te willen nemen over mogelijke liquidatie van de stichting. Dat was in de ogen van het bestuur de enige mogelijkheid om onder de knellende huurcontracten uit te komen die er voor een deel van het gebouw zijn met woningcorporatie Accolade.

Rol gemeente

Wethouder Jelle Zoetendal van de gemeente Heerenveen opperde begin maart tijdens een politiek debat in Jubbega een mogelijke oplossing. Misschien kon de gemeente het gebouw van Accolade overnemen en in leegstaande ruimtes extra gemeentelijke diensten onderbrengen. “Dat wolle wy de kommende tiid ûndersykje”, aldus Zoetendal. 

Hiermee is het idee dat hij als lijsttrekker van de PvdA lanceerde, nu ook een mogelijke optie van het college geworden. De gemeente gaat nu in overleg met Accolade om te kijken of er een oplossing te vinden is. Dat kan volgens Zoetendal koop van het onroerend goed zijn, maar ook overname van de huur. De vertraging heeft geen gevolgen voor de financiële situatie van De Kompenije. De gemeente vult eventuele tekorten in deze twee maanden aan.

Drie scenario’s

Het stichtingsbestuur heeft inmiddels juridisch advies ingewonnen over de situatie. Er zijn volgens voorzitter Jan Leistra drie scenario’s. Naast het reddingsplan van de gemeente gaat het om een mogelijke surseance van betaling, waarbij de stichting samen met de bewindvoerder een plan voor een mogelijke doorstart opstelt. Derde optie is een faillissement waarbij de curator verder bepaalt wat er gaat gebeuren. Leistra: “Wy wolle yn alle gefallen sjen dat de gebouwen dy’t fan de stichting binne behâlden bliuwe foar it doarp.” Ook het college van B en W Heerenveen neemt volgens Zoetendal deze alternatieven mee in de afwegingen die ze gaat maken.

Het stichtingsbestuur heeft inmiddels vrijwilligers gevonden die samen in een werkgroep een toekomstplan, De Kompenije 2.0, willen uitwerken. Leistra: “Sa’n plan binne wy yn alle gefallen nedich.”

Dinsdagavond was er een druk bezochte bijeenkomst in De Kompenije. Leistra omschrijft de sfeer als ‘ferwûndering en striidber.” In Jubbega en Hoornsterzwaag zijn inmiddels ook acties op gang gekomen om het belang van De Kompenije onder de aandacht te brengen. Een online-petitie op reddekompenije.petities.nl is al bijna vijfhonderd keer ondertekend. De petitie wordt later aangeboden aan zowel de gemeente als Accolade.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 14 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33