Anneke Oosterwoud
Anneke Oosterwoud Sietse de Boer

Opsterlands Belang wil inzicht in doorstroming woningmarkt

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland heeft geen zicht op de doorstroming op de lokale woningmarkt. Dat blijkt uit de antwoorden van het college van B en W op schriftelijke vragen van raadslid Anneke Oosterwoud (Opsterlands Belang). De herkomst van nieuwe bewoners wordt niet geregistreerd om de doorstroming te meten. 

Dit is niet het antwoord waarop Oosterwoud had gehoopt. “Ik tink dat dizze gegevens dochs wol te achterheljen wêze moatte.” Het raadslid stelde vragen omdat ze regelmatig geluiden hoort dat de bouw van nieuwe woningen in Beetsterzwaag niet heeft geleid tot het gewenste doorstroomeffect. “It is de bedoeling dat der sa ek wenromte frijkomt foar ús jongeren en starters op de wenningmerk. Dat is wat wy allegearre ek wolle.” 

Oosterwoud vreest dat de nieuwe appartementen voor een deel worden ingenomen door inwoners van buiten de gemeente. “Minsken fan bûten, dêr is ek neat mis mei, mar it moat net sa wêze dat ús eigen jongeren by harren âlders wenjen bliuwe moatte omdat der gjin wenning te krijen is.” Oosterwoud wil de geluiden die ze hoort graag met cijfers onderbouwen. “Oars is it ek net mooglik om te sjen oft it belied wol wurket. Ik bin dus op syk nei mear ynformaasje.” Ze overweegt aanvullende raadsvragen te stellen. 

In het antwoord op de schriftelijke vragen stelt het college van B en W dat het de woningbouwproblematiek in een breder perspectief bekijkt, dus niet alleen voor Beetsterzwaag. Het college verwijst daarbij ook naar de Woonvisie Opsterland die binnenkort wordt geactualiseerd. Alle aspecten die van invloed zijn op wonen in Opsterland komen bij de actualisatie aan de orde, zo schrijft het college. 

Opsterlands Belang stelt dat in Beetsterzwaag na de bouw van de nieuwe basisschool twee locaties van de voormalige scholen beschikbaar komen voor nieuwbouw van woningen. “Foar ús is it belangryk dat dêr in goede balâns komt mei wenningen foar alle leeftydskategorieën.”

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 19 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport gisteren
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 26 apr, 16:00