Afbeelding
Sietse de Boer

Opsterland: ‘Bodem kunstgrasvelden zijn schoon‘

Nieuws

BEETSTERZWAAG De bodems onder de kunstgrasvelden in Bakkeveen, Lippenhuizen Beetsterzwaag en Gorredijk zijn schoon. Dat meldt de gemeente Opsterland op basis van recent onderzoek.

Mogelijke verontreiniging op en rond kunstgrasvelden is al jaren een onderwerp van discussie. Vorig jaar deed de actiegroep ‘Kom van dat gras af’ handhavingsverzoekingen bij onder andere de gemeente Opsterland. Deze actiegroep strijdt tegen het gebruik van rubber en microplastic korrels op kunstgrasvelden omdat deze mogelijk voor vervuiling zorgen van de onderliggende bodem en het oppervlaktewater.

Op basis van eerder onderzoek heeft Opsterland zogenoemde kantplanken en schoonlooproosters aangebracht rond de kunstgrasvelden om uitloop van rubberkorrels te voorkomen. Bovendien werden in Beetsterzwaag een berm en een sloot schoongemaakt. 

Volgens de gemeente was er vanwege een kerende laag in de bodem een kleine kans dat de grond onder de kunstgrasvelden verontreinigd zou zijn. Maar het college van B en W besloot toch de bodem te laten onderzoeken. “We wilden ook de laatste discussie of twijfel wegnemen”, aldus wethouder Anko Postma. Met het onderzoek kwam Opsterland ook tegemoet aan de adviezen van de FUMO, de Friese uitvoeringsdienst voor milieu en omgeving, en de Bezwarencommissie Opsterland. 

Postma: “Nu blijkt dat er geen sprake is van milieu hygiënische vervuiling, de kwaliteit van de bodemlagen is goed. Verdere maatregelen zijn dan ook niet nodig.” 

Meer SA!

Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 5 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 5 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 11 uur geleden
Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 13 uur geleden