WvdW Thor – Gorredijk .
WvdW Thor – Gorredijk . WvdW Thor - Gorredijk .

Extra onderzoek naar kunstgrasvelden

Nieuws
De gemeente Opsterland laat de ondergrond van vier kunstgrasvelden met rubber infill verder onderzoeken op verontreiniging. Het gaat om de voetbalvelden in Bakkeveen, Lippenhuizen, Gorredijk en Beetsterzwaag.
Het is hoofdstuk zoveel in het wegnemen van iedere twijfel rond eventuele milieuschade van dit type kunstgras. Al bij de aanleg van deze velden klonken er in de gemeenteraad kritische geluiden over het gebruik van rubberkorrels bij dit soort velden.
Vorig jaar deed de Actiegroep ‘Kom van dat gras af’ handhavingsverzoeken bij de gemeente Opsterland, nadat ook in andere gemeente aan de bel was getrokken. De stichting InStreptitus die achter de actiegroep zit strijdt landelijk voor het niet langer gebruiken van rubber en microplastic korrels op kunstgrasvelden. Volgens de stichting zorgen de korrels voor vervuiling van de bermen rond de velden. Bovendien bestaat de kans dat de rubber- en kunststofkorrels door regenwater uiteenvallen en met het regenwater de onderliggende bodem en via de drainage het oppervlaktewater vervuilen.
Volgens de gemeente Opsterland staat buiten kijf dat de velden met rubber infill geen risico’s opleveren voor de volksgezondheid. “We willen echter ook de kans vermijden dat er bodemverontreiniging kan ontstaan. Daartoe nemen we uit voorzorg alle mogelijke maatregelen”,  motiveert wethouder Anko Postma de nu gekozen stap.
Opsterland liet eerder al de bodem en het oppervlaktewater onderzoeken rond de vier kunstgrasvelden. Alleen in Beetsterzwaag is verontreiniging aangetroffen; hier worden binnenkort een strook grond en een sloot gesaneerd. Bovendien zijn inmiddels rond alle vier velden zogenoemde kantplanken en schoonlooproosters aangebracht om eventuele toekomstige verontreiniging van de omgeving te voorkomen.
Het aangekondigde onderzoek is ook geadviseerd door de FUMO, de Friese uitvoeringsdienst voor milieu en omgeving. Met deze maatregelen komt Opsterland ook tegemoet aan het handhavingsverzoek van Stichting Instreptitus en het advies van de Bezwarencommissie Opsterland.

Meer SA!

Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 4 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 6 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 23 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws gisteren
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 mei, 11:22
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10