Afbeelding

In het Taalcafé oefenen op spreektaal

Nieuws

De vijftien deelnemers van het Taalcafé praten iedere maandag over onderwerpen uit hun eigen belevingswereld. Vandaag gaat het over onderwijs en opleidingen. “De deelnemers hebben daar via hun kinderen mee te maken en weten vaak niet op welk niveau de kinderen zitten”, legt Atti Zondervan uit. Als docente van het Friesland College begeleidt zij het Taalcafé.

“Goede zinnen moet ik maken. En duidelijk spreken.” Xang Lin uit China oefent haar Nederlands graag tijdens het wekelijkse Taalcafé in Gorredijk. Ze merkt dat sommige mensen haar moeilijk kunnen verstaan. Ze breekt haar tong vooral nog over de ‘r’ en de ‘g’.

Het Taalcafé is geen taalcursus. De deelnemers hebben meestal een buitenlandse achtergrond en behaalden eerder al hun inburgeringsdiploma. “Ze wonen vaak al jaren in Nederland, maar taal moet je onderhouden. Anders verwatert het.” Twee jaar geleden signaleerde Otto Veenstra van Timpaan Welzijn tijdens het project sociale activering dat toch veel mensen de Nederlandse taal niet voldoende beheersten. “Toen zijn we dit Taalcafé gestart. Het is lastig te meten, maar de spreekvaardigheid bij de deelnemers gaat vooruit.”

Ook Xang vindt dat het werkt. Soepel herstelt ze haar uitspraak. “O ja, bloep, dat moet beroep zijn.” Samen met Mathilde Akonga uit Kongo en Karin Sintjago van Curaçao bestudeert ze onder leiding van vrijwilligster Serena Buisman het Nederlandse schoolsysteem. “Kies een beroep uit de lijst en vertel dan welke school je daarvoor nodig hebt”, vraagt Serena. Mathilde kiest voor thuisverzorgster. Maar naar welke school je dan moet? Xang wijst aan: “Ik denk die.” Het schoolsysteem met bijbehorende termen is lastig voor Mathilde. In haar thuisland kwam ze niet verder dan drie klassen onderwijs.

Voor Karin is het Taalcafé een makkie, ze woont al jaren in Nederland, maar komt vooral voor de gezelligheid. En dat past prima bij de doelstelling van het café. Veenstra: “Het is gewoon leuk en goed voor je sociale contacten. Mensen komen hier vrijwillig, maar zijn wel vaak doorverwezen door de gemeente. Als je de taal niet goed spreekt, raak je gemakkelijk in een sociaal isolement.”

Het Taalcafé kent geen vastgelegd programma. Het belangrijkste is om al sprekende de taal te leren met onderwerpen die aansluiten op de eigen omgeving. “Kun je met de spreektaal uit de voeten, dan kun je meedoen in de samenleving.” Binnenkort start Timpaan Welzijn in Ureterp een tweede Taalcafé, mits er voldoende deelnemers en vrijwilligers zijn. Meer informatie bij Otto Veenstra: 0512 - 384 040. 

Meer SA!

Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 1 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 2 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 20 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen gisteren
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10