Bloemen Danes Tijnje.
Bloemen Danes Tijnje. Bloemen Danes Tijnje. Henk en Hennie Danes met kleindochters Zara en Tess

Een pretpark voor insecten

Nieuws
Het weiland van Henk Danes is een lust voor het oog en voor insecten. Hij zaaide 1.800 vierkante meter in met een bloemenrijk mengsel en het resultaat is verbluffend. Met dit ‘experiment’ wil hij boeren en burgers inspireren om meer rekening te houden met bijen en andere insecten.
Henk Danes (69) gaat niet over één nacht ijs. Over alles wat hij doet, denkt hij goed na en pas als hij voldoende informatie heeft, neemt hij een besluit. Zo ook bij de keuze om stroken weiland met een bloemen- en kruidenrijk mengsel in te zaaien.
De eerste gedachten hierover ontstonden toen Japke Weij uit Beetsterzwaag in Museum Opsterlân een tentoonstelling organiseerde over de bij. Danes was hierbij als vrijwilliger van het museum betrokken. Sinds hij in 2010 stopte met boeren, heeft hij tijd voor dit soort activiteiten. “Geen van onze kinderen wilde het bedrijf overnemen, daarom hebben we het meeste land verkocht. We hebben nu nog twee hectare bij de boerderij. Toen ik van Japke de verhalen over de achteruitgang van de bijen hoorde, realiseerde ik me dat er in onze weilanden bijna geen leven meer zit.” Danes ziet wel weer meer koeien in het land, maar minder bloemen en vogels. “Ja, roeken en kraaien, maar ik word nooit meer wakker van de roep van scholeksters of kieviten.” De gepensioneerde boer begrijpt de ontwikkeling wel, maar ziet ook een kentering. “Er wordt veel over biodiversiteit geschreven, ook in de landbouwvakbladen. Boeren proberen van alles uit, maar voor een omslag zijn boeren en burgers nodig. Daarom wilde ik uitzoeken wat ik zelf kan bijdragen.”

Handwerk

Danes zocht op internet informatie over inzaaien, sprak mensen die er al ervaring mee hebben en legde contact met zaadleverancier Pieterpikzonen over een geschikt mengsel voor zijn grond. Hij besloot het land eerst te frezen en te spitten. “Spitten gaat minder diep dan ploegen, zo voorkom je dat er veel onkruidzaden naar boven komen.” Vervolgens zaaide hij met de hand in. Een spannende en zware klus, het vergde precisie en veel lopen om 4 kilo zaad gelijkmatig over het land te verspreiden. Voor het inharken van het zaad mobiliseerde Danes vrijwilligers waaronder leden van natuurvereniging Geaflecht die het project ondersteunt. Ook op het zaadmengsel met veertig verschillende soorten kreeg Danes korting. Pieterpikzonen is nieuwsgierig hoe dit experiment uitpakt.
Het resultaat mag er zijn. Zoveel variatie en zoveel kleur, maar het belangrijkste, er vliegen hommels, bijen, vlinders en ander klein grut in dit veld. Trots loopt Danes langs het ingezaaide stuk en wijst op boekweit, de smalle en gewone weegbree, het mosterdkruid en klaprozen. “Ik heb nog niet zoveel verstand van al die planten en insecten, maar ik herken ondertussen al wel de distelvlinder en de steenhommel. Overigens lag er onlangs ook een ree tussen de planten en had ik een scholekster met vier kuikens.” Hij wil zijn ervaringen graag delen. Op 13 en 14 juli zijn er open dagen, maar mensen kunnen ook spontaan langskomen op De Wispel 14.

Meer SA!

Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 4 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 6 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 23 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws gisteren
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 mei, 11:22
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10