Afbeelding

Bewoners Brouwerswal: ‘Overleggen is wat anders dan informeren’

Nieuws
Het plan om op de Brouwerswal in het centrum van Gorredijk het aantal parkeerplaatsen te verminderen stuit op bezwaren van bewoners van de Turfmerk en ondernemer Gert Jan Bruinsma. “Er is niets met ons overlegd. De nieuwe situatie wordt alleen maar onveiliger.” 
Buurtbewoonster Hennie Wilbrink heeft de raadsvergaderingen over de verkeersplannen in Gorredijk nog eens nagekeken. “Veel partijen hamerden erop dat de gemeente voorafgaand aan de parkeerproef moest overleggen met de bewoners van de Brouwerswal. Dat overleg is er niet geweest. We kregen alleen een brief met de mededeling wat er gaat gebeuren. Zo creëer je geen draagvlak.”
Opsterland en winkeliersvereniging Whi willen een proef starten waarbij autoaan de Brouwerswal parallel aan de vaart parkeren. Nu geldt er op het grootste deel visgraatparkeren, waarbij auto’s met de kop naar de vaart zijn geparkeerd. In de praktijk staan autosoms deels op de weg, waardoor er volgens de gemeente onveilige situaties voor fietsers en automobilisten ontstaan.
Langsparkeren moet dat oplossen. “Maar het tegenovergestelde gaat gebeuren”, vreest ondernemer Gert Jan Bruinsma van maaltijdenservice Yanti. “Voor de Hoofdstraat gebruikt de gemeente het argument dat een smalle weg veiliger is, aan de Brouwerswal zou een brede weg nu ineens veiliger zijn.
Auto’s gaan straks harder rijden en dat leidt zeker bij de voetgangersbrug bij de passage tot gevaarlijke situaties.” Volgens Bruinsma gebeuren er nu juist geen ongelukken. “Dus voor welk probleem is dit een oplossing?”  
Dparkeerproef leidt aan de Brouwerswal tot minimaal twintig parkeerplekken minder, terwijl het voor bewoners nu al lastig is om een plek voor hun auto te vinden. 
Wilbrink bewoont met haar man een van de acht seniorenappartementen boven de winkels: “De overheid wil dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Dan moet je ook zorgen dat wij de auto bij ons appartement kunnen parkeren. Nu staat onze auto soms noodgedwongen 350 meter verderop.” 
Wilbrink en Bruinsma stellen voor om de bewoners van de appartementen een parkeervergunning te geven en daarnaast een beperkte blauwe zone in te stellen. Bruinsma: “Dat zorgt voor meer doorstroming. Ik hoor dagelijks van klanten dat ze niet kunnen parkeren.
Dat kost mij omzet, het wordt straks alleen maar erger.” Een blauwe zone voorkomt bovendien dat appartementbewoners van elders in het centrum hun auto langdurig aan de Brouwerswal parkeren. Bruinsma: “Dat zie je nu toch regelmatig gebeuren. Zeker ook nu veel mensen thuis werken.  
Raadslid Jaco de Jong (Opsterlands Belang) stipte in de eerder genoemde raadsvergadering de betrokkenheid van de buurt bij de plannen aan. “It doel fan ús opmerkingen wie dat de buertbewenners heard wurde. En dat dogge je net allinnich mei it stjoeren fan in briefke. At je wolle dat dizze proef slagget, dan moatte je mei de minsken yn gesprek.” 
Wethouder Libbe de Vries stelt dat hij heeft gedaan wat de gemeenteraad wilde: de buurt informeren. “It is in parkearproefit is gjin definityf beslút. It is no krekt de bedoeling dat wy sjen gean wat de effekten binne
Dêr dogge wy ûndersyk nei en dêr kinne ek de buertbewenners en ûndernimmers sizze wat sy derfan fine. Hoe mear der mei ús dield wurdt, hoe leaver wy it ha.” Opsterland breidt hiertoe de parkeeronderzoeken uit met een belevingsonderzoek. 

Meer SA!

Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 3 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 4 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 22 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 mei, 11:22
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10