Afbeelding
De-Skans

Ongeduld gemeenteraad over Skâns neemt toe

Nieuws

De Skâns komt heel binnenkort met een brief richting het college van B en W over de verdere ontwikkeling van haar plannen. De gemeenteraad smacht naar meer duidelijkheid over hoe het nu verder moet, bleek maandagavond. Het ongeduld neemt toe, sommige partijen willen een actievere bemoeienis van wethouder Anko Postma. De wethouder vraag om geduld.

De kans dat De Skâns en de Kopgroep van de Mienskip in Gorredijk weer gaan samenwerken is klein. Skâns-directeur Atty Ekema blijft erbij dat het stichtingmodel dat de Mienskip voor Sportcentrum Kortezwaag wil, de verkeerde volgorde is, zo antwoordde ze op vragen van Harm de Jong (FNP). “Earst de foarm, dan de ynhâld, dy folch- oarder is gjin opsje.” Wat De Skâns wel wil is ook nog lang niet duidelijk. Ekema verbaasde de raad maandagavond over de vervolgstappen die zijn gezet nadat De Skâns halverwege 2021 uit het Mienskipsproject stapte. “Ik krij no it gefoel dat wy as ried wat mist ha”, aldus Gerrit Weening (ChristenUnie). Anderen sloten zich hierbij aan. 

Volgens Attema stuurt De Skâns zeer binnenkort een brief naar het college van B en W over hoe het verder moet. Ze lichtte alvast een tipje van de sluier op. De denktank bekeek sinds vorige zomer zeven mogelijke locaties voor De Skâns, vier locaties worden verder uitgewerkt. Het gaat in ieder geval om de huidige locatie en aansluiting bij de Burgemeester Harmsma School. De overige twee locaties zijn nog niet genoemd. Attema benadrukte dat alles nog in een zeer oriënterende fase zit. Wethouder Anko Postma vroeg de raad om geduld, hij heeft nog steeds volop vertrouwen in een goede afloop.

Voorstellen afwegen

Verschillende raadsfracties hebben meer twijfels. FNP en VVD vragen zich af in hoeverre het plan straks ook echt van de mienskip is. Volgens Roel Vogelzang (PvdA) wordt het lastig straks de plannen van Kortezwaag en De Skâns goed tegen elkaar af te wegen. “Want it duorret by De Skâns noch wol efkes.” GroenLinks-OpsterLanders en D66 vroegen ook nadrukkelijk naar de integrale visie op de verschillende plannen in Gorredijk. Inspreker Bart Maats gaf aan dat de Mienskip met de plannen rond Kortezwaag hier niet op kan wachten.
Partijen waren ook kritisch over de rol van wethouder Postma sinds de verrassende stap van De Skâns om zelfstandig verder te gaan. Ze hadden wel iets meer regie verwacht. Postma gaf toe dat zijn vingers regelmatig jeuken, maar dat de partijen niet op bemiddeling zaten te wachten. Bovendien was de motie van de raad in 2019 volgens Postma ook duidelijk: het is aan de mienskip en het college zit op de handen. “Zo is het nog steeds.”

Meer SA!

Afbeelding
55ste Lintjoserie in Oldeberkoop Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Webinar: waarom nu een woning kopen? Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
'Gewoon Esther' Column 3 uur geleden
Redmar de Jager en  de 666 eieren voor Pene Corrida
Geen wens is te gek voor Redmar en zijn collega's Nieuws 5 uur geleden
De Grevensmolen in Vegelingsoord.
Molendag in teken van werk van Luitje de Goed Cultuur 9 mei, 13:50
Afbeelding
Computer says 'No'... Column 9 mei, 12:44
Afbeelding
NoSa!: Bas spoort vervuilers oceaan op Nieuws 9 mei, 12:23
Marcel van Opzeeland, Harry Berga en Paula Uuldriks.
Wethouder Marcel van Opzeeland: 'Economische kracht deels verborgen' Nieuws 9 mei, 09:06