Afbeelding
18b-09 1965

Historisch Gorredijk: films van Klaas en Anton

Moanne fan it Erfskip
Klaas Idzinga was naast een ambitieuze ondernemer een verwoed fotograaf en filmer, die zelf zijn films ontwikkelde en monteerde. En hij bracht zijn liefde voor de film over op Anton Stoelwinder, de later bekende professionele filmer. Samen legden ze decennialang de ontwikkeling van Gorredijk vast.
Luit Beenen en Anton Stoelwinder laten op donderdag 24 oktober (19.30 uur) enkele films van Gorredijk zien in de filmzaal bij Stoelwinder Filmproducties aan de Tolhûsleane in Gorredijk. Er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmelden vooraf is nodig via redactie@sa24.nl.
“Us heit kocht yn Hilversum ôfkeurde films”, vertelt dochter Liesbeth. “Dêr koe hy tiden mei foarút.” Filmen was voor Klaas Idzinga de grote uitlaatklep, denkt ze. “Hy is der al ein fyftiger jierren mei begûn. Doe’t ik tsien dagen âld mei ús mem út it sikehûs kaam, hat hy dat al filme.”
Aanvankelijk trok Idzinga met zijn camera het veld in, de finne richting de Klidze bij Terwispel, zijn geboorteplek. Later filmde hij ook tal van activiteiten in Gorredijk zoals Whi-feesten en maakte hij opnames bij bekende Gordykster ondernemingen als Volma en Koelstra. “Heit filme mei belied. It wie in hobby, mar it moast wol goed.” Idzinga zocht er muziek bij, James Last was populair. Bij sommige films schakelde hij een voice-over in: Pater Van Ulden en ook Heinze Bakker.
[caption id=”attachment_28599” align=”alignnone” width=”913”] 1967: brand in de Kuper.[/caption]
Idzinga bouwde zijn zakelijke activiteiten uit tot ‘De Nijverheid’, een grote winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed. Een groot gedeelte van wat nu de Turfmerk is hoorde daarbij. Later sloot de familie Idzinga zich aan bij Blokker. “Mar hoe’t de winkel ek ferboud waard, altyd wie der romte foar heit syn filmhok.” Klaas Idzinga overleed in 2010 op 83-jarige leeftijd.
Luit Beenen, zelf geïnteresseerd in de lokale historie, digitaliseerde bijna alle filmpjes van Idzinga. “Gewoan troch se ôf te spyljen en dat dan wer digitaal op te nimmen.” De filmpjes geven volgens Luit een mooi beeld van Gorredijk in de jaren 50, 60 en 70. Beenen laat op 24 oktober enkele van deze filmpjes zien. Voor de pauze staat een film op het programma die Anton Stoelwinder in 1964 van Gorredijk maakte. De film begint op de zuivelfabriek van Terwispel en volgt de melkboer op zijn tocht door Gorredijk. Stoelwinder kwam al als jongen in contact met Idzinga. Liesbeth: “Anton wie in ferlegen jonge, mar ús heit seach wol dat hij in soad talint hie.”
De onbekende marinier Hielke de Vries vertelt het marineverhaal van Johannes Hijlkema en de onfortuinlijke ondergang van de O16 tijdens de lezing op zaterdag 19 oktober (15.00 uur) in het dorpshuis van Langezwaag. Janni Bouwhuis vertelt over de familiegeschiedenis.
Verteloptreden Op woensdag 16 oktober (20.00 uur) houdt Baukje Koolhaas een verteloptreden, gebaseerd op het leven van Tjepke Nawijn. Locatie: Museum Opsterlân.

Verder in Moanne fan Erfskip

Oktober Wo 30 Lezing; De NTM in Zuidoost-Friesland November Vr 1 Lezing; Henriette en Grietje Cohen Di 5 Lezing; Wolter Postma Wo 6 Lezing; Opsterland en de Eerste Wereldoorlog Wo 13 Zang; Jan de Roas Sjongers / De Reade Hoeke Do 14 Lezing; Jarig en Henk van der Wielen Vr 15 Lezing; N.A.D.-kampen in Hemrik Za 16 Rondleiding; Binnenkijken in Beetsterzwaag Do 21 Lezing|Discussie; Monumenten in Opsterland Al geweest Vaarexcursie rond waterbeheer omgeving Nij Beets

De Moanne fan it Erfskip

De Moanne fan it Erfskip is een maand vol activiteiten rond geschiedenis en cultuurhistorie. Kleine of grote gebeurtenissen uit het verleden toegelicht en opgerakeld door deskundigen van nu.

Meer SA!

Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 57 minuten geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 18 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 22 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54