Spruitjesrecept.
Spruitjesrecept. MAKKINGA 21-10-2021 Spruitjesrecept.

Tips van lezer over het koken met spruitjes

Lekker Sa!
Spruitjes zijn supergezond, maar ze hebben een naam met een bijsmaak. Een enkeling is er dol op, veel kinderen en volwassenen gruwelen ervan. Dat hoeft niet! Sa! vroeg lezers hoe zij deze vitaminerijke groente toch als smakelijke hap op tafel zetten. Uit de vele reacties koos de redactie de recepten van Roos Postma, Froukje Reitsema en Irene Eijgenhuijsen. Spruitjes? Lekker!

Roos Postma (Makkinga) Kaassaus maakt alles lekker

Je hebt het vast wel ooit geleerd, zegt Roos Postma (61): zo’n bloempapje maken. Met bloem en melk en dan geraspte kaas erdoor. “Ik maak het op gevoel en gebruik het voor veel groenten, heel lekker op bloemkool en broccoli maar juist ook op de spruitjes.” Roos houdt van lekker koken. “Mijn zes kinderen aten eigenlijk alles. Maar wat ze niet lekker vonden, daar maakte ik de kaassaus voor.” De eenvoudige roux van boter, bloem en melk vult ze aan met uitgebakken spekjes of hamblokjes. “Heerlijk, je kunt het overal voor gebruiken. In een visschotel bijvoorbeeld, ach joh, zo lekker.” Ook voor het koken van de spruitjes zelf heeft Roos een goede tip: “Doe tijdens het koken er een scheutje melk, koffiemelk of room bij. Dat maakt de spruitjes veel zachter en haalt de bitterheid weg, dan boeren ze ook niet zo op.”
Ingrediënten (4 personen): 1 kg spruitjes; 100 gr. kaas;  250- 500 gr. spekjes; 25 gr. bloem; 30 gr. boter; 300 ml melk; nootmuskaat.
  • Haal de buitenste blaadjes van de spruiten en snij de grote spruitjes eventueel doormidden.
  • Kook de spruitjes beetgaar met water en een scheutje melk.
  • Bak de spekje lekker bruin en laat het vocht uitlekken.
  • Maak ondertussen de saus. Smelt de boter, haal de pan van de hittebron en voeg beetje bij beetje de bloem toe tot het een stevige massa wordt. Vervolgens de pan weer op de hittebron en voeg onder stevig roeren, beetje bij beetje, de melk toe zodat het een stevig papje wordt. Voeg vervolgens de kaas toe en roer tot deze volledig gesmolten is. Is de saus nog te dik, voeg dan nog wat melk toe. Doe vervolgens de uitgelekte spekjes erbij.
  • Dien de gare spruitjes op in een mooie schaal met de saus eroverheen of apart ernaast.
  • Lekker met aardappelen.

Froukje Reitsema (Lippenhuizen) Herfststamppot spruitjes

“Dit resept brûk ik al sa’n tsien jier, ik ha it ea ergens opdûkele.” En het is smullen geblazen met deze stamppot, vindt Froukje (75). “As bern fûn ik sprútsjes hielendal net lekker, ik woe se net ha. Se waarden froeger ek fierstente lang sean.” En dat komt op de maag aan, zegt Froukje die zelf last heeft van een mildspastische darm. Haar huidige recept is licht verteerbaar, vooral door de korte kookduur van de spruiten en het gebruik van geitenkaas. “Der bin al safolle minsken dy’t it fan my oernaam ha. Se binne wolris ferbaasd oer de kaniel deryn, mar dat priuwst hast net.” Omdat ze zelf geen fan was, zette ze haar kinderen niet vaak spruitjes voor. “Se wienen al it hûs út doe’t ik dit resept ûntduts.” De geitenkaas maakt het lekker, maar fijne smaakmaker is ook de aangebakken ui met knoflook. “En ja, dy walnuten derop bin ek hearlik.”
Ingrediënten (2 à 3 personen): 500 gr. spruitjes; 4 middelgrote aardappelen; 2 uien, 1 à 2 teentjes knoflook; 150 à 200 gr. belegen geitenkaas in blokjes; afgestreken dessertlepel kaneel; kommetje (gepelde) walnoten; zonnebloemolie; zout, peper en nootmuskaat.
  • Kook de aardappelen gaar.
  • Kook de spruitjes niet té gaar, max. 5 minuten.
  • Fruit de uien met knoflook en kaneel in beetje olie.
  • Meng de (beetje stuk gemaakte) aardappelen met uien.
  • Meng blokjes geitenkaas erdoor.
  • Meng de spruitjes erdoor, zorg dat ze heel blijven.
  • Dien op met gekneusde walnoten en nootmuskaat.

Irene Eijgenhuijsen (Nij Beets) Spruitjes à la Irene

“Dit resept ha ik sels betocht. Ik bin net sa’n kok, mar dit like my wol lekker.” Dat is ruim 25 jaar geleden, vertelt Irene, toen haar baby geboren werd. “Ik bin doe begûn mei it oanlizzen fan in album mei resepten, krigen fan famylje, freonen en sels betocht. Dêr stiet dizze ek yn.” De truc om spruitjes lekker te bereiden zit in het blikje vruchten dat ze toevoegt. “Dat jout it in hearlike sachte en swiete smaak.” De spruitjes niet te lang koken, zegt ze. Bij het gerecht kun je aardappelen en bijvoorbeeld een gehaktbal serveren. Of ze vroeger zelf griezelde van spruitjes? “Ik ha gjin idee mear, by myn witen mocht ik alles. Fiis iten bestiet net, fyn ik. Sprútsjes waarden froeger wol hast in dei lang sean, mar dêr ha ik gjin trauma’s oan oerholden.” Met haar recept smult jong en oud van de spruitjes, verzekert ze.
Ingrediënten: zak spruitjes; 250 gr spekjes, 1 blikje gemengde vruchten; geraspte kaas.
  • Kook de spruitjes in tien minuten gaar.
  • Bak intussen de spekjes knapperig.
  • Meng de spekjes en het blikje gemengde vruchtjes door de afgegoten spruitjes en schud dit goed door elkaar.
  • Doe dit mengsel in een ingevette ovenschaal.
  • Strooi er veel geraspte kaas over.
  • Verwarm dit zo’n tien minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is.
  • Heerlijk met aardappelpuree of gekookte aardappels en een karbonaadje.

Meer SA!

Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 10 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 17 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 18 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 6 mei, 15:48
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 6 mei, 15:48
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 6 mei, 14:44
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 mei, 11:22