Afbeelding

Ingezonden: Herkenbaar in Langezwaag

Ingezonden

In de Sa! van woensdag 13 juli was te lezen dat aanwonenden van de waterplas bij de Wetterwille tussen Gorredijk en Terwispel niet zijn betrokken bij de herinrichting van deze zwemplek (it gat). Dat de jeugd wil meedenken en verantwoordelijkheid wil nemen is een prima zaak. Maar waar het mis ging – en dat gebeurt vaker – is dat er geen rekening is gehouden met de aanwonenden. Er wordt dus blijkbaar slechts vanuit één bepaalde invalshoek naar een dergelijk project gekeken.

Ook bij de nieuwbouwplannen voor Langezwaag-Noord was dat het geval. Direct betrokken aanwonenden zijn niet meegenomen in de primaire plannen. Er werd slechts vanuit een select deel van de mienskip een plan gepresenteerd. Dat al nagenoeg klaar was. De initiatiefnemers en Plaatselijk Belang organiseerden wel bijeenkomsten over de locatie en invulling van het plan. Aanwonenden kregen ook ruimte om feedback te geven en suggesties te doen. 

Positief, want steeds werd gezegd dat de inrichting niet definitief was. Er zijn door aanwonenden verschillende ideeën aangereikt, vooral over de toegang tot de nieuwbouw, de verkeersveiligheid en een iets bredere groene strook tussen bestaande percelen en nieuwbouw. Wat daarna opvalt is dat betrokken partijen, inclusief de gemeente, bij vragen en suggesties steeds naar elkaar wijzen. 

Kernboodschap: u kunt de feedback en suggesties verwoorden in een zienswijzeprocedure. Dat hebben we gedaan, met nadruk op de groene buffer, de verkeersveiligheid en de de ontsluiting  

Onlangs kregen we als aanwonenden een reactie op de zienswijze. Op één toezegging na, dat alleen voor bouwverkeer een tijdelijke ontsluitingsweg wordt aangelegd, zijn alle belangen van aanwonenden afgewezen. Met andere woorden: voor het democratische proces hebben we ons zegje mogen doen maar ‘jammer, maar helaas’. 

Dat is voor ons natuurlijk teleurstellend. Maar nog belangrijker is dat, net als bij de ontwikkeling van ‘it gat’, een belangrijke groep (al dan niet bewust) niet wordt meegenomen bij de start van de planvorming. En dus niet serieus wordt genomen. 

Op zich is er niets mis met het bouwen van woningen in Langezwaag (of elders). Maar ook hier was het vanuit de mienskip- en dorpsgedachte elegant geweest om direct betrokken aanwonenden van de locatie, vanaf het prille begin bij de planvorming te betrekken. Dat we zienswijzen mochten indienen, is slechts een dansje voor de bühne. Want zowel de Gemeente als de andere belanghebbenden hebben maar één doel en één vaststaand plan.

Namens betreffende aanwonenden Jister en Skoalplein
Paul Caesar
Langezwaag

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 20 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33