Jochem Myjer ging na afloop graag met fans op de foto. Zo ook met Inge van der Meulen uit Gorredijk.
Jochem Myjer ging na afloop graag met fans op de foto. Zo ook met Inge van der Meulen uit Gorredijk.

Grote namen geven De Skâns vertrouwen

Cultuur

GORREDIJK Dat publiek en artiest ook plezier aan elkaar kunnen beleven, bleek vorige week bij de try-out van Jochem Myjer in De Skâns. Opnieuw een grote naam die bewust kiest voor een optreden in een van de kleinere zalen. Zoals ook Arjen Lubach al een aantal jaren try-outs in De Skâns geeft.

In een kwartiertje waren alle bijna 500 beschikbare plaatsen uitverkocht. Jochem Myjer is een grote naam, publiek van jong tot oud wil hem graag zien. Zo bleek ook tijdens de voorstelling. Hele gezinnen in de zaal, net als volop pubers en twintigers. Nelson kreeg een onvergetelijke twaalfde verjaardag. Myjer gaf hem niet alleen de voor hem bestemde bloemen. Hij riep hem ook op het podium voor een heel bijzonder cadeau: zicht op een volle zaal.

Kopje thee

Het was iets dat Myjer zelf enorm had gemist, zo liet hij regelmatig, soms licht emotioneel, merken. Hij is begonnen aan een serie try-outs voor een nieuwe show, nadat hij meer dan drie jaar niet in de theaters heeft gestaan. Stond hij in het verleden nooit langer dan anderhalve seconde stil, nu nam Myjer ook een aantal keren met een kopje thee rust op een bankje. Voor de fans misschien een vreemd beeld, maar hij slaagde er ondertussen wel in gewoon de verhalen te vertellen op de energieke manier die bij hem past. Myjer verveelt nooit.

Ervaringen faciliteren

Atty Ekema bekeek het vanaf de eerste rij, ze werd bij toeval zelfs deel van de voorstelling. De directeur van De Skâns genoot van de volle zaal en van het feit dat Myjer koos voor Gorredijk als een van de zeven kleinere theaters waar hij try-outs geeft. “In moaie ferrassing.” Myjer is niet de enige grote naam in De Skâns dit seizoen. Hij reist met try-outs door het land, zijn college Arjen Lubach doet het andersom. 

De in Nieuwehorne wonende cabaretier gaf al twee keer een serie try-outs in Gorredijk, voor publiek uit het hele land. Via de mail vertelde hij Atty ook waarom. ‘Nu vrijwel alles online te beleven is, is een live-ervaring extra bijzonder geworden. We moeten dit soort ervaringen koesteren, maar bovenal faciliteren. Natuurlijk kun je met twintig minuten rijden ook in een andere plaats terecht, maar er gaat niets boven een gezellig lokaal theater waar je een unieke avond beleeft. Voor mij als artiest zijn de kleinere plaatsen waar je je voorstelling opstart en uitprobeert extra bijzonder. Mensen waarderen het dat je hun zaal aandoet en voelen zich onderdeel van het maakproces. In Gorredijk heb ik dat al meerdere keren mogen ervaren.’

Het zijn steuntjes in de rug die De Skâns goed kan gebruiken. Ekema en haar team voelen dat de theaterzaal onder druk staat in de toekomstplannen voor De Skâns. Niet iedereen is ervan overtuigd dat Gorredijk ook een theater nodig heeft; Heerenveen en Drachten liggen immers zo dichtbij.  “Mar de sfear docht it, hearre wy fan in soad artiesten.” 

Uitstraling

Grote namen zijn goed voor de bezoekersaantallen en de horeca-omzet, maar zeker ook voor de uitstraling van De Skâns. “Krigest altyd wer oar publyk binnen, dat sjochst by Jochem Myjer ek. Sy nimme programma-flyers mei en wy kinne sjen dat we harren by oare foarstellingen ek wer werom sjogge.” Voor Attema is het duidelijk: Gorredijk verdient een theater. 

Culturele commissie

Een culturele commissie van zeven vrijwilligers zorgt voor de programmering in De Skâns. “Dat binne fergaderingen wêr’t ik altyd enerzjy fan krij”, vertelt Ekema. “Wy stekke elkoar bot oan, dêr komme de moaiste ideeën út. En dan gewoan doarre te freegjen.” Ekema bekent dat Myjer eigenlijk een bijvangst is. De commissie informeerde of Ronald Goedemondt volgend seizoen naar De Skâns wilde komen, toen het theaterbureau met het idee van Myjer kwam. “Dêr hoegden wy net lang oer nei te tinken.” Door de gevarieerde programmering ziet De Skâns de bezoekersaantallen ook fors groeien. Myjer is niet het enige extraatje op het al geplande seizoen. Na een eerder contact, koos ook zwemmer Maarten van der Weijden voor De Skâns. Op 27 juni vertelt hij over de ervaringen met de Elfstedentriatlon die hij binnenkort onderneemt: de Elfstedentocht zwemmen, fietsen en lopen.

Volgend seizoen

Over het programma van volgens seizoen wil Ekema nog niet zoveel zeggen. Dat wordt op 14 juni onthuld. Een paar tipjes van de sluier licht ze wel op. In november is er de al uitverkochte revival van De Overtoom. Als seizoenopening komt De Kast op 9 september naar De Skâns voor de Friese kick-off van hun 30-jarige jubileumtour. En op 17 februari volgend jaar wordt Gurbe Douwstra 70 jaar en dat viert hij die dag in De Skâns.

Meer SA!

Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 58 seconden geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 52 minuten geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt Tropische Kas Cultuur 3 okt., 09:08