GORREDIJK 12-6-2021  De Skans.
GORREDIJK 12-6-2021 De Skans. GORREDIJK 12-6-2021 De Skans.

Grote namen aan slot seizoen Skâns

Cultuur
De theaters mogen weer beperkt open. De Skâns in Gorredijk pakt die mogelijkheid met beide handen aan. “Yn juny programmearje de measte teaters neat mear, mar wy wol.” De tien voorstellingen van Arjen Lubach trokken vorige week publiek uit het hele land naar Gorredijk.
De Skâns mag op dit moment vijftig personen per voorstelling toelaten. Het mogen er ook meer dan honderd zijn, maar dan moet het publiek worden getest. “En dat sjogge wy net sitten”, vertelt directeur Atty Ekema. Met de optredens van Arjen Lubach ging voor De Skâns vorige week een wens in vervulling. De bekende cabaretier woont deels in Oudehorne en dat leek Ekema een mooi uitgangspunt hem uit te nodigen. Het leidde steeds tot niets, tot het moment dat Lubach zelf mailde. Hij zocht een locatie dicht bij huis om try-outs te geven. “Dat koe fansels wol by ús.” Vijf dagen lang verzorgde Lubach twee voorstellingen per avond. Het publiek kwam uit het hele land, onder andere uit Den Haag, Utrecht en Nijmegen. Media waren bij de voorstellingen niet welkom, Lubach wilde alle vrijheid om te experimenteren. Volgens mensen die een van de voorstellingen bekeken, had de cabaretier een papiervernietiger op het podium staan. Alle grappen die niet aansloegen, werden ter plekke tot snippers verwerkt.
Naast Lubach heeft De Skâns nog een grote naam op de agenda staan. Bert Visscher komt waarschijnlijk ook nog naar Gorredijk. “Dat hinget noch wol efkes ôf fan de fersoepelingen fan de regels. Der moat eins wol hûndert man per foarstelling komme kinne.” Visscher komt niet met een van zijn bekende solovoorstellingen. Dat past niet in De Skâns. Hij komt nu samen met Reinout Douma en het strijkkwartet van het Noordpool Orkest in een kleinere voorstelling. “Wy ha in kulturele kommisje dy’t fan alles probearret. Somtiden slagget it. Der binne ek genôch teaters dy’t yn juny net mear iepen wolle.”
In de zomermaanden liggen de voorstellingen in De Skâns stil. Op 10 juli is er voor de jeugd nog wel een FIFA-gametoernooi. In september staat de viering van het zestigjarig jubileum op de agenda. Ekema hoopt dat in het nieuwe seizoen alles weer volle bak los kan. “Ik ha der no al nocht oan.”

‘Der wurdt wer praat’

De Skâns verraste vorige maand door uit het Mienskipsproject te stappen dat onder andere werkt aan een nieuwe Skâns. Er was te weinig vertrouwen in een goede afloop. Inmiddels zoeken de partijen achter de schermen weer voorzichtig toenadering, vertelt Skânsdirecteur Atty Ekema. “Dêr bin ik wol bliid mei.” Volgens Ekema is er ook nog nergens een deur dichtgegooid, maar ze vindt wel dat er meerdere opties voor de toekomst van De Skâns onderzocht moeten worden. “Temjitte komme oan de winsken fan de gebrûkers en de mienskip stiet dêrby foarop.” Het stichtingsmodel dat nu op tafel ligt, waarbij niet de gemeente maar een stichting vanuit de mienskip samen met een projectontwikkelaar een nieuwe accommodatie realiseert, kan uiteindelijk de uitkomst zijn. “Mar wy moatte ek oare mooglikheden ûndersykje.”

Meer SA!

Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 12 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 19 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 19 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32