Euterpe repeteert in Ons Huis voor het jubileumconcert.
Euterpe repeteert in Ons Huis voor het jubileumconcert. Foto: Sietse de Boer

Jubileumconcert Euterpe met Cor Bakker

Cultuur

BEETSTERZWAAG In het kleine maar knusse Ons Huis oefent Euterpe afgelopen donderdag nog volop voor het jubileumconcert van aanstaande zaterdag in de Ontmoetingskerk te Beetsterzwaag. Dirigent Menno Haantjes, in korte broek, leidt vol overgave het 35 man sterke orkest dat de koude ruimte vult met warme film- en musicalmuziek, het thema van het jubileumconcert.

Eigenlijk zou het jubileumconcert al in 2020 worden gehouden, 125 jaar na de oprichting van de muziekvereniging. Maar dat kon door de coronasituatie niet doorgaan. Gelukkig doorstond de fanfare deze vervelende tijd goed. Mondjesmaat, wanneer de regels het even toelieten, kon men oefenen. Vanwege de noodzakelijke anderhalve meter afstand kon dit niet in Ons Huis, maar moesten de muzikanten uitwijken naar De Buorskip, waar veel meer ruimte is. 

Ondanks de afstand die men moest bewaren, bleven de leden trouw komen en zorgde de muziek voor een lichtpunt in die moeilijke tijden. Maar inmiddels is het weer mogelijk om concerten te houden, dus werd al snel een datum gezocht voor het uitgestelde jubileumconcert, waar al zo lang naar werd uitgekeken.


Cor Bakker

125 jaar is niet niets en daarom wil Euterpe met het jubileumconcert groots uitpakken door de bekende pianist Cor Bakker uit te nodigen. “Een logische keus”, vertelt voorzitter Lia van Vliet. “Cor past goed bij ons publiek en is een fantastische pianist, die veel ervaring heeft met het spelen met muziekverenigingen. Het is een sympathieke man die ook een aantal eigen nummers ten gehore zal brengen.” 

Zaterdagmiddag is Cor Bakker al in Beetsterzwaag om samen met Euterpe de generale repetitie te houden. ’s Avonds volgt dan het grote concert. Dat begint met een paar nummers van het Opstaporkest, bestaande uit vier jeugdleden (Marit, Jesse, Tjalling en Annarixt), ondersteund door enkele volwassen Euterpe-leden.

Film en musical

Tijdens de repetitie van afgelopen donderdag werd druk geoefend op bekende nummers. Het was prachtig om te horen hoe 35 mensen, mannen en vrouwen met volkomen verschillende achtergronden, elk met hun eigen instrument zo harmonieus het nummer van de beroemde serie Floris speelden. Ook de klanken van de soundtracks Jesus Christ Superstar en The Mask of Zorro bleven lang hangen. 

De dirigent was af en toe streng en liet verscheidende passages net zolang herhalen tot hij tevreden was. Met veel handgebaren en luide klanken gaf hij aan hoe hij het wilde hebben, waarbij af en toe een vrolijke noot niet ontbrak. De fanfare streeft niet naar technische perfectie, maar het eindresultaat moet wel zo goed als perfect zijn. “We spelen samen muziek, geen instrumenten”, verwoordt Lia het mooi. En Menno voegt eraan toe: “De muziek staat op papier, maar de dirigent bepaalt hoe het gaat klinken.”


Toekomst

Euterpe is een fanfare, geen harmonie, vanwege de samenstelling van blaasinstrumenten. Er is sinds enkele jaren een Opstaporkest, waaraan kinderen kunnen deelnemen als ze ook muzieklessen hebben, bijvoorbeeld van Spelenderwijs (georganiseerd door FOM: Federatie Opsterlandse Muziekverenigingen). Fanfare Euterpe speelt allerlei soorten muziek en staat open voor nieuwe uitdagingen zoals een in maart gepland optreden met djembés (Afrikaanse trommels). 

Hoewel tevreden met de huidige bezetting, zijn nieuwe leden altijd welkom, onder andere op slagwerk, trombone en baritonsaxofoon. Euterpe speelt ook tijdens kerkdiensten, processies en festivals. De fanfare kenmerkt zich als een harmonieuze groep met een gemeenschappelijke passie voor muziek.

Meer SA!

Afbeelding
Een week (terug) naar Kyiv Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
De Opdracht wint ANWB Verkeersplein Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Herfst in de zomer Column 13 uur geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 17 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 3 okt., 15:56