Boartersdei 2018.
Boartersdei 2018. Foto: archief Sietse de Boer

Boartersdei: Lekker spelen zonder stekkers

Cultuur

NIJ BEETS Kinderen kunnen in hun directe omgeving zoveel vinden om mee te spelen. Er is zoveel meer dan de telefoon of het beeldscherm. Dat is en blijft de filosofie van de jaarlijkse Boartersdei, komende zaterdag weer terug op de agenda van museum It Damshûs. “Moai op de earste dei fan de fakânsje.”

Voor het bestuur en de vrijwilligers is de Boartersdei dit jaar extra spannend. Weten de kinderen, hun ouders en de pakes en beppes de weg naar It Damshûs nog wel te vinden? De versies van 2020 en 2021 gingen niet door vanwege corona en het museum is ook zoekende naar de meest geschikte datum. In het verleden was de Boartersdei vaak op de laatste zaterdag van de schoolvakanties, maar dat zat dicht op de Stoppeldei, een andere grote dag in It Damshûs. 

In 2019 werd gekozen voor de meivakantie, nu voor de eerste zaterdag van de schoolvakantie. “Wy wolle fansels graach safolle mooglik minsken lûke”, vertelt Leentje van den Berg van het bestuur. “Mar it moat foar ús frijwilligers ek allegearre te behappen wêze.” De Boartersdagen in Nij Beets trokken in het verleden vijfhonderd tot duizend bezoekers.

Water

De kans op mooi weer is in de zomervakantie ook wat groter dan in de meivakantie. En mooi weer is dit jaar extra welkom vanwege het thema van de dag: Wetterwille. Dat betekent dat water in een aantal programmaonderdelen centraal staat. Vissen en vlottenbouwen doen ze op Boartersdei altijd al, maar dit jaar is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in de petgaten van het museum te tobbevaren en wordt er een heuse zeephelling gebouwd. Met het vlotvaren zijn ook punten te scoren als onderdeel van een route over het terrein.


Voor iedereen iets

Het programma telt workshops, de bekende oud-Hollandse spelletjes, een creatafel en veel knutselmogelijkheden. De vrijwilligers van de Boartersdei beginnen al vroeg in het seizoen te vergaderen. Is het thema eenmaal bekend dan begint ook het verzamelen van materiaal. “Alle kearen betinke we wer wat nijs”, vertelt Hannie Holtrop. “Fan it ien komt it oar.” 

De te gebruiken materialen worden gevonden in de omgeving, zoals takken, bladeren en kippenveren. Maar ook bij het afval, zoals gebruikte stoffen en pallets. “Wy wolle de bern ek graach wat meijaan, dat wat ôffal liket, te brûken is om wat leuks fan te meitsjen. Dat is in stikje bewustwurding, mar prikkelt ek de kreativiteit.” Vanuit het niets iets leuks maken, dat is de boodschap. Hannie noemt als voorbeeld het verwerken van oude fietsbinnenbanden in mooie poppetjes. 

De organisatie let sterk op variatie in het programma, zodat ieder kind iets van zijn gading vindt. De een knutselt graag, andere kinderen hebben daar het geduld niet voor en zijn meer in voor een spelletje of een sportieve activiteit. “It moat der allegear wêze.” De De kabouters Mops en Totem lopen de hele middag over het terrein om kinderen hun avonturen te vertellen. Er is een ballonnenman, een draaimolen en een muzikant met de trekzak. En natuurlijk is er ook veel lekkers zoals poffertjes en limonade. 

Groot en klein vlot

Op de Boartersdei gaan volwassenen aan de slag als voorbereiding op de Turfvaartdagen in augustus. Al geruime tijd liggen er lange boomstammen bij het museum, gekapt in de bossen bij Appelscha en per dieplader naar Nij Beets gebracht. De stammen worden op maat gezaagd, de dunste delen zijn voor de kinderen om er vlotten mee te bouwen. De dikkere stammen zijn bedoeld voor een vlot van 15 bij 3,5 meter. Vrijwilligers gaan in augustus op het vlot leven, zoals ze vroeger leefden. Er wordt gegeten, geslapen, gewoond en gewerkt. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus verzamelen zo’n twintig schepen bij It Damshûs. 

Publiek is welkom om de schepen te bekijken. Na een uitgebreid schippersmaal op zondag vertrekt de vloot op maandag 15 augustus richting Appelscha, met een tussenstop in Gorredijk. Eenmaal aangekomen in Appelscha is de vloot onderdeel van de Turfvaartdagen die daar van 19 tot en met 21 augustus worden georganiseerd. 

Boartersdei

De Boartersdei in Museum It Damshûs op zaterdag 16 juli is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is 4,50 euro voor volwassenen en 3 euro voor de kinderen. 

damshus.nl 

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 13 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 18 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 26 apr, 16:00