Afbeelding

Wachten op lagere huizenprijzen?

Column

Het zal u niet zijn ontgaan, de rentes zijn flink gestegen. Zolang de ECB haar rentes verhoogt, heeft dit ook invloed op de hypotheekrente. De aanhoudende rentestijgingen zorgen er ook voor dat de woningprijzen onder druk (blijven) staan. 

Daar zit je dan met je verhuisplannen. Wat is verstandig? Blijven zitten of toch verhuizen? Heb je al een koopwoning, kijk dan vooral naar nu en straks en niet alleen naar de rente en de koopsom. Stel je woning is nu 300.000 euro waard met een overwaarde van 50.000 euro. De woning die je wilt kopen heeft een koopsom van 450.000 euro. 

Heeft de huidige hypotheek een lage rente dan kan je die meenemen naar de volgende woning. Alleen voor het extra benodigde hypotheekbedrag van 150.000 euro betaal je dan de hoge rente, nu circa 4,5%. Dat levert een extra maandlast op van 760 euro. 

Stel dat de prijzen zakken met 10% en dat de rente stijgt naar 5,5%. De rekensom wordt dan als volgt; huidige woningwaarde 270.000 euro, overwaarde 20.000 euro, koopsom 405.000 euro. Extra benodigd is dan 135.000 euro. Bij de rente van 5,5% wordt de extra maandlast dan 766 euro. Op de hoogte van de rente en op de woningprijs hebben we geen invloed, dat bepaalt de markt. 

Verwacht je dat de woningprijzen dalen dan zie je dat bij stijgende rentes dat toch weinig invloed hebben op de extra maandlast. Daarop wachten heeft dan ook niet zo veel zin. Komt jouw droomwoning voorbij en past de aankoop in jouw financiële situatie, wacht dan niet en ga ervoor!

Het is natuurlijk handig als je weet wat je kan, mocht die droomwoning voorbij komen... Laat je daarom adviseren over jouw mogelijkheden zodat je klaarstaat voor de volgende stap. Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek!

Christiaan Schipper 

Hypotheekhouse Gorredijk

Meer SA!

Afbeelding
Welke vader verdient een standbeeld in Sa! Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Twintigste editie Survivalrun De Knipe Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Lauswolt heeft ús hynder Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
De baas als voorbeeld Column 12 uur geleden
Afbeelding
Bouw appartementen Jubbega stap dichterbij Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Discussie oevers toch nog niet beslecht Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Wijbrandischool al 100 jaar 'Uw oogappel' Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Sietze Looijenga stopt als hoofdredacteur bij FeanFan Nieuws 31 mei, 17:50