column hypotheekhouse
column hypotheekhouse

Stijgende rentes, wel of niet kopen?

Column

De hypotheekrentes zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. De 20 jaar vaste rente met Nationale Hypotheek Garantie was bijvoorbeeld 1,2% en is nu 3,2%. De maandlasten voor een annuïteitenhypotheek van 275.000 euro zijn hierdoor opgelopen van 910 naar 1.190 euro. 

De gestegen rente leidt tot lagere maximale hypotheek. Partners met een bruto jaarinkomen van 32.000 en 26.000 euro konden in januari een hypotheek van 277.500 afsluiten, inmiddels is dat nog 262.500 euro. En de woningprijzen? De woningmarkt lijkt iets minder gek te worden… er is iets meer aanbod, er zijn minder kijkers en minder biedingen. 

Maar vooralsnog dalen de prijzen niet en wordt er ook nog boven de vraagprijs geboden. De verwachting is dat de stijging van de prijzen zal afvlakken. De onzekerheid in de wereld zijn debet aan de stijgende rente.  

Prijsdaling is ook mogelijk, maar dan moet de economie eerst fors verslechteren. Een mogelijke prijsdaling van je net aangekochte woning voel je trouwens alleen als je de woning ‘moet’ verkopen. Dat is vaak alleen het geval bij het beëindigen van een relatie. Voor bijvoorbeeld risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid zijn verzekeringen. Bovendien is het een tijdelijk risico. En na een daling volgt altijd weer een stijging. Zo was het en ik verwacht dat het altijd zo blijft.

Wat nu te doen? Stilzitten en afwachten of juist nu nog toeslaan? Ik heb het al eerder gezegd; informeer je goed over jouw mogelijkheden (de rente is historisch gezien nog steeds laag) en komt die lang gewenste woning voorbij of ben je aangekomen in een andere levensfase, dan is dit jouw moment!

Christiaan Schipper

Hypotheekhouse Gorredijk

Meer SA!

Fietsers kunnen de smalle variant van de hindernis achterlangs passeren.
Lippenhuizen wil het doorgaand verkeer afremmen Nieuws 3 uur geleden
Vijftien scholen deden mee aan het Opsterlands kampioenschap schoolvoetbal.
De Opstekker pakt 'mei snot foar de eagen' de titel Sport 3 uur geleden
Gerrit en Geeske Boonstra en burgemeester Andries Bouwman.
Al zestig jaar honkvast Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
O'DREAMS brengt Dublin in De Skâns Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Afscheid Kempenaar bij Spijkerpakkenband Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen herdenken bevrijding Ureterp Nieuws 15 apr, 12:12
Afbeelding
Eerste Ruilmarkt BlomNijBeets Nieuws 15 apr, 11:28
Afbeelding
Gorredijk de kluts kwijt: derde verlies op rij Sport 14 apr, 17:00