Notaris Cor van Dijk
Notaris Cor van Dijk Sietse de Boer

Wilt u nog jubelen?

Column

Wil iemand u een bedrag schenken voor de koop of verbouwing van een woning? Of om op de hypotheek van de eigen woning af te lossen? Over een deel van de schenking hoeft u geen schenkbelasting te betalen. De hoogte van de vrijstelling hangt af van de omstandigheden. 

Tot eind 2022 is de maximale belastingvrije schenking nog 106.671 euro, ook wel de ‘jubelton’ genoemd. De jubelton mag worden geschonken aan kinderen en kleinkinderen, maar de vrijstelling is ook te gebruiken als u geen familie bent. Er zijn wel enkele voorwaarden. De schenking moet worden gebruikt voor de aankoop, verbouwing of aflossing van de hypotheek van de eigen woning van de ontvanger. 

De schenking moet dit jaar of volgend jaar worden gebruikt. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en mag nog niet eerder een grote vrijstelling hebben gebruikt voor een schenking van de schenker.

Op Prinsjesdag is besloten dat de verhoogde vrijstelling eigen woning per 1 januari 2023 vervalt. Wilt u nog gebruikmaken van de jubeltonsvrijstelling, dan moet u het dus dit jaar regelen. Daarnaast stijgt het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 van 8 naar 10,4%. Koopt u een woning die hoofdverblijf wordt, dan betaalt u na 1 januari 2023 nog steeds 2%, tenzij u de startersvrijstelling kunt gebruiken.

Waarschijnlijk wordt het door deze belastingmaatregelen de komende maanden erg druk op notariskantoren. Wilt u nog jubelen? Of ‘profiteren’ van 8% overdrachtsbelasting? Onderneem dan nu actie. Wilt u zeker zijn dat het op tijd wordt geregeld, neem dan nog in september of oktober contact met ons op.

Cor van Dijk

Van Dijk Notariaat Gorredijk

Meer SA!

Afbeelding
Brandbrief Tsjingas over gaswinning Nij Beets Nieuws 10 uur geleden
Jan Loman (1918-2006).
Een zomer lang Jan Loman Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Steunt van Rabobank voor accommodatie De Sweach Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Zadenbieb in maart weer open Nieuws 15 uur geleden
Trainer Robert Spoelstra zag zijn elftal dik verdiend winnen in de de topper tegen Blauw Rood '20
Tijnje haalt uit in topper en wint met 6-1 Sport 25 feb, 17:00
Afbeelding
Recordaantal deelnemers voor Acht van Langezwaag Sport 25 feb, 13:42
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 25 feb, 11:24
Auke Linstra scoorde voor ODV in de derby tegen Waskemeer.
ODV wint derby tegen Waskemeer Sport 24 feb, 17:57