Afbeelding

De jubelton

Column

Alleen dit jaar kunt u uw kinderen tussen de 18 en 40 jaar nog 106.671 euro belastingvrij schenken voor aankoop of verbetering van hun eigen huis of aflossing van hun hypotheek. 

Deze schenkingsvrijstelling, ook wel de jubelton genoemd, werd in 2017 ingevoerd met de verwachting dat jongeren het geld zouden gebruiken voor schuldaflossing. In de praktijk bleek dat zij het geld veelal gebruikten om een duurdere woning te kopen. Het kabinet heeft besloten de schenkingsvrijstelling per 1 januari 2023 te verlagen tot 27.231 euro en per 1 januari 2024 geheel af te schaffen. Met deze maatregel hoopt de overheid het speelveld op de woningmarkt eerlijker te maken.

Vanaf 1 januari 2023 is het dus niet meer mogelijk een kind zoveel geld belastingvrij te schenken. U kunt wel gebruikmaken van andere schenkingsvrijstellingen. Als uw kinderen tussen de 18 en 40 jaar zijn, mag u één keer belastingvrij maximaal 27.231 euro schenken. Dat bedrag geldt ook als uw kind ouder is, maar de partner nog wel tussen de 18 en 40 jaar oud is. Uw kinderen mogen zelf weten hoe ze dit geld besteden.

Ouders schenken niet alleen aan hun kinderen om hen financieel een handje te helpen, maar ook om op termijn erfbelasting te besparen. Door een schenking wordt de erfenis van de ouders immers kleiner. Indien uw vermogen in uw eigen huis zit en u geen contanten heeft om te schenken of de contanten nog wilt behouden, kunt u ook overwegen op papier te schenken. Hiermee blijft u het geschonken bedrag schuldig aan uw kinderen. Mocht u hieromtrent meer informatie willen, neem dan gerust contact met ons op.

Mr. Hendrik Helmer

Notaris Kooi Beetsterzwaag

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 1 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 17 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 23 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws gisteren
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33