Fokje Kooi.
Fokje Kooi. Fokje Kooi.

Notaris Kooi: Schenkvrijstellingen 2021

Column
Ieder kalenderjaar worden de belastingvrije bedragen die je een ander belastingvrij mag schenken opnieuw vastgesteld. Vanwege de coronacrisis is de jaarlijkse vrijstelling met 1.000 euro verhoogd. Hierdoor is voor dit jaar de algemene belastingvrije schenking 3.244 euro. Iedereen mag dat een ander schenken. Bijvoorbeeld aan de kleinkinderen, maar het mag ook aan anderen.
Dit jaar mogen ouders aan hun kinderen 6.604 euro belastingvrij schenken. Schenkt u uw kinderen meer dan dit belastingvrije bedrag, dan moeten uw kinderen over het meerdere belasting betalen. U kunt ook aanbieden om zelf de schenkbelasting voor uw kinderen te betalen. Volgend jaar (2022) zullen genoemde bedragen met ongeveer 1.000 euro worden verlaagd.
Daarnaast biedt de Belastingdienst ouders de mogelijkheid elk kind eenmalig een flink bedrag te schenken zonder dat ze daar belasting over hoeven te betalen. Dat kan echter alleen bij kinderen tussen 18 en 40 jaar. De maximale hoogte van deze eenmalige belastingvrije gift is afhankelijk van het doel van de gift. Een eenmalige belastingvrije gift zonder doel is maximaal 26.881 euro. Gebruikt uw kind het geld voor een studie dan kunt u maximaal 55.996 euro belastingvrij schenken. De hoogste ‘gratis’ schenking is mogelijk wanneer uw kind het geld voor een woning gebruikt. Dan mag u 105.302 euro schenken zonder dat er belasting over hoeft te worden betaald. Uw kind moet de eenmalig verhoogde belastingvrije gift altijd opgeven bij de Belastingdienst.
Een andere mogelijkheid is een schenking op papier. Het gaat dan om een schenking zonder financiële transactie. Het doel van deze schenking is dat de schenker bij leven vermogen belastingvrij (of tegen een laag tarief) overhevelt naar de begiftigde/ontvanger. De Belastingdienst accepteert dit alleen als er een schuldigerkenning vastligt in een notariële akte. Bovendien moet de schenker jaarlijks aan de begiftigde 6 procent rente vergoeden over het schuldig erkende bedrag.
Mocht u vragen hebben, neemt u dan gerust contact op.
Fokje Kooi Notaris Beetsterzwaag
 

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 11 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33