Het voorlopige plan aan De Hoop in Gorredijk voor appartementen voor jongeren met een beperking.
Het voorlopige plan aan De Hoop in Gorredijk voor appartementen voor jongeren met een beperking.

Initiatief in Gorredijk: appartementen met zorg voor jongeren

Nieuws

GORREDIJK Jongeren met een beperking verdienen een zelfstandige woonplek in de eigen omgeving, zo vindt de Stichting BuitenGewoon Wonen Gorredijk. Er ligt nu een plan voor twintig appartementen voor deze doelgroep aan De Hoop in Gorredijk.

Wonen in een veilige, vertrouwde omgeving, in de plaats waar je bent opgegroeid. Voor mensen met een beperking is dat misschien wel essentieel om zich te kunnen handhaven en om zo volwaardig mogelijk mee te kunnen doen in de samenleving. In Gorredijk was tot nu toe geen woonplek voor deze doelgroep, daar wil Stichting BuitenGewoon Wonen Gorredijk verandering in brengen. De stichting is opgericht door Carola Roose en Wilma en Anton de Bruin. Beide families wonen in Gorredijk en hebben een zoon met een (licht) verstandelijke beperking.

Wilma: “We spreken vaak van mensen met een beperking, maar misschien is het beter om te spreken over mensen die hulp nodig hebben bij hun leven en bij wonen. Soms komt die hulpvraag pas op late leeftijd aan de orde, anderen hebben hun leven lang in meer of mindere mate deze hulp nodig.”

De Miente

Dit is ook de visie van de JP van den Bent Stichting, die al in een vroeg stadium bij de initiatiefnemers ‘aan boord kwam’. De zoektocht naar een geschikte locatie leidde de stichting naar Woningcorporatie Elkien. Het terrein aan De Hoop, het vroegere hoofdgebouw van De Miente, ligt al jaren braak. In samenwerking met ZuidOostZorg en de gemeente Opsterland is het plan verder ontwikkeld.

Het plan bestaat uit dertig appartementen in een gebouw met drie bouwlagen, aan de zijde van De Hoop. Twintig appartementen voor jongeren met een beperking en tien appartementen voor de reguliere verhuur. De bewoners met een hulpvraag huren de volwaardige appartementen zelfstandig van Elkien. Ook de JP van den Bent Stichting huurt een appartement om van daaruit de zorg te aan de jongeren te verlenen. “Er is dus vierentwintig uur per dag zorg en toezicht aanwezig, maar iedereen heeft zijn eigen zelfstandige woonplek”, legt Anton uit. 

De ondersteuning van de JP van den Bent Stichting zal voor iedereen verschillen. Soms is er een minieme hulpvraag, terwijl anderen veel hulp nodig hebben. Van hulp bij persoonlijke verzorging tot samen koken en eten in het appartement van JP van den Bent. Bijvoorbeeld omdat de bewoners dat prettig vinden, of zelf niet (goed) kunnen. “In Gorredijk werken veel mensen in de sociale werkvoorziening, maar voor hen is er nu amper beschikbare woonruimte. Hoe mooi zou het zijn als zij zelfstandig of in groepjes gewoon op de fiets naar hun werk kunnen?”

Iets extra’s

Elkien is blij met het plan, de corporatie zocht al langer naar een geschikte invulling voor deze locatie. “Al schetsend zijn we samen tot dit plan gekomen”, vertelt Arnoud Burkels van Elkien. “Met als belangrijke voorwaarde dat het iets extra’s moest zijn. Niet alleen wonen, niet alleen zorg.” Het appartementencomplex heeft geen gezamenlijke ruimte, die is wel beschikbaar in de nabijgelegen Miente. Burkels: “Wat zou het mooi zijn als de toekomstige bewoners samen gebruik kunnen maken van de voorzieningen van De Miente. Om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten op te pakken. Het idee van een moestuin is al over tafel gegaan.” Verbinding maken met de buurt is voor alle betrokken partijen belangrijk.

De selectie van de bewoners van de zorgappartementen, die over een zorgindicatie moeten beschikken, wordt door de J.P. van den Bent Stichting gedaan. De stichting van de ouders wordt opgeheven zodra de appartementen zijn gerealiseerd. Anton: “Er staan al meer dan twintig gegadigden op papier. Hoe het verder gaat als de appartementen zijn bewoond, moet in de toekomst blijken. We starten met jongeren, maar ze kunnen blijven zolang ze willen.”

Hofwoningen

Het plan kent ook een fase B: tien woningen aan de zijde van de Mientewei. Hofwoningen zoals Burkels ze noemt, levensloopbestendige woningen op relatief kleine kavels. “Doel is goedkope of middeldure koopwoningen, ook geschikt voor starters of doorstromers. We zoeken voor dit deel een projectontwikkelaar.” Het totale voorlopige plan is onlangs in de buurt gepresenteerd. De opmerkingen uit de buurt worden meegenomen bij de verdere uitwerking van het plan dat in de zomer van dit jaar klaar moet zijn. Dan kan de bestemmingsplanprocedure starten. De initiatiefnemers hopen dat de bewoners dan rond de zomer van 2025 hun intrek kunnen nemen.

bgwg.nl

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 22 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 23 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 23 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26