Ymkje Hoekstra.
Ymkje Hoekstra. Foto: Sietse de Boer

MultiplYMe: ‘Onder ons hoofd zit ook een lichaam’

Algemeen

TERWISPEL Rust in je hoofd en energie in je lijf. Dat is wat Ymkje Hoekstra zelf ook zocht. Als moeder van een drieling ontdekte ze al snel hoe belangrijk en tegelijkertijd uitdagend het is om bewust om te springen met je energie. Zo ontstond MultiplYMe; coaching voor ambitieuze werkende moeders.

Dertigers, moeders, zetten vaak hun eigen welzijn op de laatste plek. En dat in een wereld vol prikkels die van alle kanten aan je trekt. Dan is goed voor jezelf zorgen een hele uitdaging. “Dat is de basis van mijn werk. Als jonge moeder leerde ik met vallen en opstaan dat ik pas écht goed voor anderen kan zorgen als ik eerst goed voor mezelf zorg. Het begint bij je eigen energie.” 

In 2017 kreeg ze een drieling. Zoals bij alles wilde Ymkje ook dit perfect doen. “Ik stond nog voor de klas, we woonden in Haarlem. De nachten waren kort en ik had het gevoel dat het altijd druk was om me heen. We keerden terug naar Friesland waar we zijn opgegroeid.” Ymkje zei haar baan op, in 2019 verhuisden ze naar Terwispel. Ze volgde diverse opleidingen en startte MultiplYMe, vitaliteitsprogramma’s en coaching. Onlangs rondde ze de opleiding Familieopstellingen en Systemisch Werk af. 

In eerste instantie lag de focus op moeders met kleine kinderen. “Zij zitten vaak laag in energie en willen alles goed doen. Inmiddels begeleid ik ook dames van dertigplus die sterker in hun schoenen willen staan en bewuster stil willen staan bij de dingen die ze leuk vinden. We zijn wandelende hoofden geworden en vergeten dat onder dat hoofd ook nog een lichaam zit. Bewegen, contact maken met je lijf, maakt dat er mentaal meer ruimte ontstaat. Het helpt je bijvoorbeeld om makkelijker met problemen om te gaan, productiever te zijn.”

Ymkje ontwikkelde het bijzondere online groepsprogramma MoveME. “We beginnen elke werkdag ‘s ochtends om kwart over zes online. De ene dag met een fijne workout, de andere met een ontspannen ochtendroutine waarin stretchen en ademhalen centraal staan. Beide met als doel om je lijf aan te zetten, om ontspannen en vol energie je dag te starten. Zo zet je bewegen in dienst van de dag die voor je ligt.” Bewegen is tegenwoordig helemaal niet meer zo vanzelfsprekend, we maken het onszelf bovendien graag makkelijk met elektrische fietsen en maairobots. “Evolutionair gezien is de mens liever lui dan moe. MoveME tackelt die gewoonte.” 

Naast de energieke dagelijkse start daagt het programma deelnemers uit met met onder andere challenges om eigen gedrag en gewoonten zo bij te sturen, dat je structureel meer energie hebt en lekkerder in je vel zit. “Deze hebben we bijvoorbeeld: ‘Fuck it bucket’. Elke dag mag je iets in de emmer kieperen waar jij je normaal heel druk om maakt, maar wat je nu lekker loslaat. Werkt heerlijk bevrijdend en maakt je een stuk bewuster van je eigen gedachten!” Ymkje coached ook ‘gewoon’ een op een, waarbij ze dieper ingaat op onbewuste patronen en ze verzorgt ook workshops bij organisaties om personeel fit en energiek te houden.” 

multiplyme.nl

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 17 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33