NLDoet Terwispel
NLDoet Terwispel Sietse de Boer

NLdoet: poetsbeurt voor outdoorfitness

Algemeen

TERWISPEL Misschien komt het wel door het vele gebruik, al die billen, biceps, zweethanden en sportschoenen. Veel te poetsen is er in elk geval niet bij de outdoor fitnessgelegenheid in Terwispel. Annigje, Helma en Daisy fietsen er in rap tempo doorheen met hun emmers sop.

De officiële opening is er nog niet van gekomen. Net voor de coronapandemie uitbrak, werden de vijf outdoor fitnesstoestellen geplaatst op de plek waar voordien de speeltuin van De Smidte was. NLdoet is een mooie gelegenheid om de toestellen een lekkere poetsbeurt te geven. Voor de eerste keer in hun bestaan.

“Deze valt best mee”, zegt Helma Spin wijzend op de Chest Press. Even een doekje er over en het apparaat voor het trainen van de borstspieren is weer spic en span. De outdoorfitness was het laatste stukje van het grote project SOP (speel- en ontmoetingsplan) waarin ook de speeltuin aan de Visserwei en het schoolplein werden aangepakt, vertelt ze. “Ik zat toen nog in Plaatselijk Belang en had de zorg voor subsidies en het contact met de leverancier.”

Ondertussen heeft Daisy Heijnen het buisframe onderstel van de picknickbank gepoetst. De liggers zijn er afgehaald, daar zijn de mannen verderop mee bezig, zegt Annige Visser van Plaatselijk Belang. “Se sieten fol mos, as it goed is, bin se straks wer as nij.” De plek voor de buitenfitness is ideal, vindt ze. Vlak bij de sportvelden en dus veel jeugd. “Het paste gewoon in het plaatje”, verklaart Helma. “Voor de jeugd tot zo’n twaalf jaar hebben we speeltuinen en je hebt het sportveld. Maar we misten nog iets voor de groep van twaalf tot achttien jaar.”

Maar het is niet alleen de jeugd die de toestellen gebruikt, weet Annigje. “Je hebt ook loopgroepjes die het als start of afsluiting gebruiken en vrijdagavond komt er altijd een fitnessgroepje.” De drie dames weten bijna zeker dat er goed gebruik gemaakt wordt van de outdoor fitnesstoestellen. De behoefte is ook vooraf onderzocht en bleek er te zijn. En het is te zien dat het niet als hangplek wordt gebruikt, want kijk maar: er ligt geen rommel.

Op verzoek van de buurt kwam er naast de toestellen een schommel in een grote omheinde zandbak. Annigje: “Dat is leuk ast hjir sporten giest en de bern meinimst. Dan hoege se net op in bankje sitte te wachtsjen.” Er staat natuurlijk een grote picknickbank, maar naast de toestellen staan nog twee gele bankjes. Niet om op te zitten, bezweert Helma. “Dat zijn opduwbankjes. Maar daar hebben we nog geen bordje bij, die kon de leverancier niet leveren. Gaan we zelf maken.”

Eigenlijk zou het fijn zijn als er een paar keer per week een coach zou zijn die sporters kan helpen bij de toestellen, mijmeren de dames tijdens het soppen en boenen. Want hoewel er instructiebordjes hangen, zouden aanvullende tips bij de Dubbele heup swing, Airwalker, Crosstrainer, Chest Press en Hometrainer best handig zijn.

Tegen elf uur is hun poetswerk klaar. En hoe staat het bij de heren verderop? Peter, Tjeerd en Auke zijn druk met bandschuurders. Drie balkjes liggen al geschuurd en wel op de grond, er is nog een hele stapel te gaan. Maar, vergoelijkt Auke, ze moesten eerst alle bouten er uithalen en dat was best een klus.


Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 13 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31