Survivallen vergt enige samenwerking voor de schooljeugd van De Flecht in Lippenhuizen.
Survivallen vergt enige samenwerking voor de schooljeugd van De Flecht in Lippenhuizen. Sietse de Boer

Samenwerken en bikkelen bij survivalrun

Algemeen

Ze leren samenwerken, zijn lekker buiten in beweging en leren nieuwe trucjes. Precies het doel van Joey Bethlehem en Julian Punter. De derdejaarsstudenten Cios organiseerden op het sportveld van THOR in Lippenhuizen donderdag en vrijdag een uitdagende survivalrun voor schooljeugd.

Lippenhuizen De achttienjarige studenten organiseerden de uitdagende run als onderdeel van hun eindexamen. Joey uit Lippenhuizen koos als uitstoomrichting het profiel ‘buitensport’. Elke vrijdagmiddag verzorgt hij al outdoorles voor sportvereniging THOR, een mooie aanleiding om deze sport te promoten met een survivalrun.

Julian uit Gorredijk heeft als uitstroomrichting ‘sport, bewegen en gezondheid’. “Mijn focus ligt op gezondheid, waarschijnlijk als buurtsportcoach of zoiets.” Het afstudeerproject hebben ze van A tot Z onderzocht en uitgevoerd, vertelt hij. “We starten in Lippenhuizen maar willen kijken of we het breder kunnen trekken.”

Groep 7 van De Flecht staat klaar voor de start. Op het sportveld achter de school slepen ze eerst met een autoband aan een touw. Buiten adem komen ze aan bij het volgende obstakel: houten balken op een stelling. “Over de eerste balk, over de tweede, onder de derde door en over de vierde”, legt instructeur Harmen uit. Hij is vandaag een van de vier vrijwilligers van het Cios die komen helpen. Jassen gaan uit, op naar het weiland waar wapperende rood-witte afzetlinten het parcours markeren.

Maar eerst moet het bruggetje over de sloot bedwongen worden. Die is het moeilijkst van het hele parcours, grapt Harmen. In de verte liggen vier grote blauwe tonnen klaar. Dat onderdeel is een goed voorbeeld van leren samenwerken, zegt Joey. “Dit zijn zwevende tonnen”, verklaart Harmen. “Ze mogen de grond niet raken en jullie mogen ze ook niet aanraken, alleen in het begin wel.” Er volgt druk overleg want hoe breng je de tonnen met behulp van houten palen goed naar de overkant?

Doeners en praters, leiders en volgers. Het gekrakeel onder de tien jonge survavallers is niet van de lucht. Ze puzzelen en proberen en zowaar: de eerste ton wordt met man en macht op vier palen naar de eindstreep getild. “Ja, goed. Goed teamwork”, moedigt Harmen aan. De tweede ton kost aanmerkelijk meer moeite. Totdat een slim meisje bedenkt dat als de ton in de lengterichting op twee balken ligt, er maar twee dragers nodig zijn.


Na een sprong over de sloot is het rennen geblazen, tot aan de vaart en dan terug naar het voetbalveld waar hordes genomen moeten worden, een touwbrug en inspannende situps. Kinderen van obs De Flecht en School Loevestein kwamen donderdag in actie, vrijdag waren de eerste- en tweedeklassers van de Burgemeester Harmsmaschool aan de beurt. “Foar de BHS is it parkoers wat swierder”, zegt Joey. “By it stik draven moatte sy tsien kilo meisjouwe.”

Joey hoopt dat door deze survivalrun meer jeugd zich gaat melden voor de outdoorlessen. “Want dêr leare se samenwurkjen, wurde fit en bin yn beweging.” En daar leert de jeugd ook leuke trucjes, bijvoorbeeld hoe je knopen moet leggen om een vlot te bouwen. “Dat is dan wer leuk foar as se mei freonen boartsjen gean, dan witte se hoe dat moat.” Hij hoopt in oktober af te studeren bij het Cios. En daarna? “Dan gean ik gewoan troch mei lesjaan bij THOR, as it tenminste in sukses is.”

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 12 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31