Back to School.
Back to School. Back to School.

Wat zit er in het broodbakje?

Thema Back to School
Een goedgevulde lunchtrommel is voor leerlingen belangrijk. Maar wat is goed en hoeveel doe je erin? En hoe zit het met drinken en tussendoortjes? Marjon Visser, ambassadeur van het project Sûn Opsterlân, helpt ouders en hun kinderen graag op weg.
Om gezond op te groeien heeft een kind voldoende energie en voedingsstoffen nodig. Dat zit in verschillende basisvoedingsmiddelen zoals groente, graan- en melkproducten. “Om aan de juiste hoeveelheden te komen, zijn meerdere eetmomenten op een dag nodig”, vertelt Marjon Visser. “Tussendoortjes zijn onderdeel van die eetmomenten en dus nodig om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen.” Ze vindt dan ook dat tussendoortjes vaak ten onrechte worden geassocieerd met een lekkernij. “Veel ouders geven een snoepje als tussendoortje. Beter is om te variëren met fruit, groente, een stukje belegd brood, een cracker of een handje ongezouten noten. Een ouder is de poortwachter voor een kind. Vooral als kinderen nog jong zijn, bepaalt een ouder wat het kind binnenkrijgt.” Daarbij zijn twee à drie tussendoortjes voldoende. En natuurlijk mag een snoepje of lekker koekje best, maar Marion adviseert wel om hier balans in aan te brengen en liefst niet vaker dan één keer op een dag.

De lunchtrommel

Een belegde volkoren boterham is nog altijd favoriet in de broodtrommel. Als beleg zijn er vele gezonde keuzes zoals stroop, pindakaas van 100 procent pinda, kipfilet, achterham, hummus, zuivelspread en banaan. Marjon: “Ook een (volkoren) wrap is een gezonde keuze. Die kun je beleggen met bijvoorbeeld zalm en avocado of kipfilet met rucola. En maak eens een pannenkoek van havermout of boekweitmeel of een gezonde (hartige) muffin. Je kunt ook een restje avondeten van de dag ervoor meegeven, wat rauwkost of een handje noten.”
Marjon adviseert wel om rekening te houden met het type eter. Het ene kind heeft geen moeite om twee boterhammen weg te werken in tien minuten. Een ander kind vindt dat lastiger. “Probeer dan eens wat te variëren. En op school is er niet altijd evenveel tijd om te eten; spelen vinden kinderen soms belangrijker. Houd ook daar rekening mee.” Veel kinderen krijgen pakjes of zakjes drinken mee naar school. “In al die producten zit eigenlijk te veel suiker. Mijn voorkeur gaat uit naar water, een beker melk of karnemelk.”

Puberlunch

En dan ineens is de broodbak niet cool meer, ga je niet lopen sjouwen met flesjes water en al helemaal niet met een beker melk. “Kinderen op het voortgezet onderwijs zitten in een heel andere omgeving. Op de basisschool had iedereen gewoon een broodtrommel mee, nu zien ze dat mensen ook andere dingen eten. Het is moeilijk om hier invloed op uit te oefenen. Het is belangrijk om toch vooral te blijven prikkelen: waarom zijn dingen ongezond en wat zijn de gevolgen daarvan?” In haar onderwijsbaan voerde Marjon ooit een mooi project uit. Ze gaf haar leerlingen opdracht om een frikandelbroodje te bakken en om een gezonde muffin te maken. “Vervolgens moesten ze beide snacks verbranden door fietsen, lopen en touwtjespringen. Voor het broodje frikandel was tien minuten touwtjespringen, tien minuten hardlopen en twintig minuten fietsen nodig. Voor de muffin volstond drie minuten op alle onderdelen. Hierdoor ging bij de pubers een lampje branden. Niet dat de zak chips in de pauze meteen vervangen werd, maar toch.”

De Arke in Nij Beets

‘Alles draait om bewustwording’
Afspraken over de lunch en over traktaties hebben ze in het verleden wel gemaakt op cbs De Arke in Nij Beets, maar de naleving blijft er in de praktijk weleens bij. “Kommend jier kriget dat mear omtinken”, vertelt directeur Willem Jongsma. “Mar wol foarsichtich. By ús op skoalle binne gjin grutte eksessen. Oergewicht is hjir ek net sa’n grut probleem Dan moatte je der ek net in te grutte druk op lizze.” Jongsma vindt het ook een dunne draad, hij houdt niet echt van het terechtwijzen van ouders. De school is er in zijn ogen vooral voor het onderwijs, de opvoeding is in eerste instantie voor de ouders. “Mar wy jouwe wol omtinken oan de bewustwurding fan âlders. Dan komme wy it fierst.“ De Arke pakt komend schooljaar onder andere de resultaten op van een eerder onderzoek van een aantal studenten naar het eet- en drinkgedrag en het traktatiebeleid. “Ast dan alles fertaalst nei sûkerklontsjes dan stiest fersteld fan wat de bern allegear binnenkrije.”
Rond de lunch is er op De Arke geen strak protocol. Leerkrachten checken de inhoud van de lunchtrommel niet, al letten ze wel op of leerlingen ook opeten wat ze meekrijgen. De kinderen eten samen in de klas, na eerst een gebed. “Mar by ús is lunchtiid ek leartiid.” En dus kijken de leerlingen tijdens de lunch weleens een filmpje of kijkt de leerkracht met de kinderen terug op de ochtend of vooruit naar de middag.

De Flecht in Lippenhuizen

Woensdag waterdag Het begrip ‘De gezonde school’ is niet nieuw in Lippenhuizen. Op obs De Flecht doen ze bijvoorbeeld al jaren mee aan het project schoolfruit. De leerlingen krijgen, met dank aan Europese subsidies, drie dagen in de week fruit op school. Ook het jaarlijkse schoolontbijt in november en het gezamenlijke ontbijt tijdens de Koningsspelen slaan ze in Lippenhuizen niet over. “Mei in folle mage nei skoalle befordert it learen”, benadrukt directeur Matty Jongstra het belang van een goed ontbijt. De school komt ook in actie als er vermoeden is dat leerlingen met een lege maag naar school komen. Ouders krijgen jaarlijks via de schoolgids en op de klassenavonden voorlichting over de afspraken rond lunch en traktaties. De gezonde hap staat voorop, al zijn er geen sancties bij overtredingen. “At bern mei lúkse koeken oankomme, hoege se dy net yn te leverjen; it bern kin der faak neat oan dwaan. Mar dan gean wy wol mei de âlders yn gesprek.” Komend schooljaar zet De Flecht ook in op een gezond drinkbeleid. In de eerste schoolweek krijgen de kinderen een bidon en woensdag wordt voortaan waterdag, een dag waarop alleen water wordt gedronken. “Wy ha de hoop dat de âlders dat dan oppakke en der ek thús mei oan de slach gean. Wy ferplichtsje neat.” Naast gezond eten is ook sport een belangrijk onderdeel op school. De Flecht doet aan alle sporttoernooien mee. Op vrijdag is het bovendien kleinewieltjesdag. Kinderen mogen dan op skateboards, skeelers of rolschaatsen rondjes om het voetbalveld rijden.

Meer SA!

Fietsers kunnen de smalle variant van de hindernis achterlangs passeren.
Lippenhuizen wil het doorgaand verkeer afremmen Nieuws 3 uur geleden
Vijftien scholen deden mee aan het Opsterlands kampioenschap schoolvoetbal.
De Opstekker pakt 'mei snot foar de eagen' de titel Sport 3 uur geleden
Gerrit en Geeske Boonstra en burgemeester Andries Bouwman.
Al zestig jaar honkvast Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
O'DREAMS brengt Dublin in De Skâns Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Afscheid Kempenaar bij Spijkerpakkenband Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen herdenken bevrijding Ureterp Nieuws 15 apr, 12:12
Afbeelding
Eerste Ruilmarkt BlomNijBeets Nieuws 15 apr, 11:28
Afbeelding
Gorredijk de kluts kwijt: derde verlies op rij Sport 14 apr, 17:00