De vrijwilligers van de Buurtbus Opsterland.
De vrijwilligers van de Buurtbus Opsterland. Foto: Sietse de Boer

Chauffeurs Buurtbus zoeken passagiers

Algemeen

GORREDIJK De vraag naar de Buurtbus kun je ook creëren, zo was in 2017 het idee tijdens de oprichting van de Vereniging Buurtbus Opsterland. Vandaag de dag extra actueel, want sinds de pandemie is het reizigersaantal op buslijn 104 gekelderd. “We wolle graach wer wat minsken yn ús bus.”

Het is tijd om de oude vertrouwde Buurtbus, buslijn 104, onder de aandacht te brengen, zo vinden de chauffeurs. “As earste wolle we graach ôf fan it kuchskerm en it lawaaimeitsjende fentilaasjesysteem.” Hoe nuttig ook in tijden van besmettingen, het beperkt het sociale contact in de bus danig, zegt secretaris Willem Vlietstra. En juist die sociale contacten zijn voor veel reizigers en chauffeurs belangrijk, weet voorzitter Liesbeth de Boer. 

Jarenlang viel de Buurtbus onder de gemeente Opsterland, die hiervoor chauffeurs in dienst had. In 2017 trok de gemeente zich terug en droeg de Buurtbus over aan vrijwilligers. Met een groep van 25 chauffeurs, inclusief het bestuur en een coördinator, verzorgt Vereniging Buurtbus Opsterland elke werkdag (7.09-19.27 uur) de ritten: van Gorredijk naar Allardsoog vice versa en aansluitend een lus naar Tijnje.

‘Folle minder reizgers’

Een Buurtbus in stand houden, blijkt een hele opgave, vooral sinds de coronatijd. Vlietstra: “We ha in hiel jier stilstien en no’t we wer ride, ha we noch net in tredde fan it oantal passazjiers fan foargeande jierren.” “En as der gjin minsken yn de bus sitte, is der foar de sjauffeur gjin klap oan”, zegt chauffeur Nynke de Visser. “Corona hat der in grut oandiel yn hân: gjin skoallebern omdat de skoallen ticht wienen en âlderen dy’t net mei iepenbier ferfier gean omdat se net besmet wurde wolle”, verklaart Liesbeth de Boer een deel van de passagiersterugloop. Klaas Wijma, chauffeur vanaf het begin, merkt dat het aantal schooljeugd in de Buurtbus al jaren afneemt. “Guon riden fan Bakkefean nei de skoalle op ‘e Gordyk.” Mogelijk komt het door minder leerlingen op de Burgemeester Harmsma School, denkt Vlietstra. 

De Buurtbus vervoert daarnaast regelmatig ouderen die boodschappen doen, hoewel ook dat aantal terugloopt, zegt Wijma. “De boadskippen tilden we dan foar harren yn’e hûs. It soe ek moai wêze as minsken fan de kempings yn Bakkefean de Buurtbus brûke soenen foar útstapkes of boadskippen.” 

Er zijn wel ideeën om meer passagiers de buurtbus in te lokken. Opsterland heeft bijvoorbeeld mooie wandelgebieden en –routes. “De Buurtbus is ideaal foar minsken dy’t graach rinne. Se kin bygelyks meiride nei Bakkefean en dan dêr in rûte rinne of fan dêr nei hûs rinne”, tipt De Boer. Zelf wandelroutes maken zou ook een goed idee zijn, denkt Wijma. “Foaral ek foar toeristen. Guon dy’t no yn de bus sitte, freegje wolris wêr’t se leuk hinne kinne.”

Geen stress

Reizen met de Buurtbus geeft geen stress zoals in het andere openbaar vervoer, zegt Liesbeth de Boer. “It is ideaal foar minsken dy’t de tiid nimme om te reizgjen.” En als mensen wat minder met de auto gaan, spaart dat het milieu, vult Nynke de Visser aan. De chauffeurs zijn daarnaast uitermate soepel: ze stoppen ook voor passagiers die niet bij een halte staan en rijden desnoods een paar honderd meter om, om passagiers voor de huisdeur af te leveren. 

Voor de prijs hoeft niemand het te laten, zo stellen de vrijwilligers. Ongeacht het reisdoel op lijn 104, kost een kaartje maar 2,35 euro en 1,40 euro voor jeugd (t/m 11 jaar; van 0 tot 4 jaar gratis) en 65-plussers. Een tienrittenkaart is nog voordeliger. Kaartjes kopen kan in de bus, uitsluitend met pinbetaling. Daarnaast geldt de OV-kaart. Opstaptijden en haltes: 

9292.nl;
buurtbus-opsterland.nl

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 7 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 23 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33