Trainer Michiel Hornstra van voetbalvereniging Gorredijk.
Trainer Michiel Hornstra van voetbalvereniging Gorredijk. Foto: Sietse de Boer

Michiel Hornstra (vv Gorredijk): ‘It is dreech, mar wy rêde it’

Algemeen

GORREDIJK Voor de amateurvoetballers breken drukke tijden aan. Na twee inhaalweekenden barst komend weekend de competitie weer in alle hevigheid los. Voor Gorredijk staan nog zeventien ‘potjes’ op het programma. Trainer Michiel Hornstra kijkt uit naar de hervatting en heeft vertrouwen in een goede afloop van het seizoen. “Wy sille ús op eigen krêft hanthavenje.” 

Het is bijna drie maanden geleden dat Gorredijk het laatste competitieduel afwerkte voordat de KNVB de competitie in verband met de lockdown stillegde. Op 28 november gingen de Gordyksters op eigen terrein met 3-5 onderuit tegen Oosterlittens. Daarvoor werd, in de streekderby tegen THOR, moeizaam een puntje veroverd en verloren van Dronrijp.

Trainer Michiel Hornstra is blij dat de competitie weer los gaat, maar geeft eerlijk toe dat de gedwongen vroegtijdige winterstop zijn elftal niet ongelegen kwam. “It rûn foar gjin meter mear. Wy ha de lêste fjouwer wedstriden, wêrûnder ien bekerwedstryd, sûnder publyk spile en mar ien punt pakt. As it oan it publyk lei? Sis it mar, wy wiene yn elts gefal bliid mei de winterstop.”

Vooral de thuisnederlaag tegen Oosterlittens hakte erin. De gasten hadden op dat moment slechts vijf punten en hielden alleen Nieuweschoot onder zich. Gorredijk achtte zich op eigen terrein kansrijk, maar kwam bedrogen uit. Oosterlittens was volgens Hornstra heer en meester. “Wy wiene kânsleas tsjin in tsjinstanner dy’t wy yn teory ferslaan koene.” 

Opsteker

In december werd samen met het tweede elftal alleen getraind en nog een oefenduel tegen tweedeklasser Nijland (5-7 verlies) afgewerkt. Halverwege januari, nadat de avondklok werd opgeheven, werd de draad weer opgepakt. In het laatste weekend van januari oefende Gorredijk tegen Nieuw-Roden. De 6-1 winst was volgens de trainer een opsteker. “Winne yn in goeie pot en seis doelpunten meitsje is fansels lekker.”

Geen oefenwedstrijden

Gorredijk speelde afgelopen weekenden niet. Er wordt bewust niet geoefend, aldus Hornstra, want vanaf 20 februari tot 6 juni is het ieder weekend raak. “Wy moatte noch santjin wedstriden spylje, wêrfan ien troch de wike. Pittich en as wy winter krije skoot it programma noch mear yninoar en wurdt it noch dreger.”

Hoe het ook loopt, de tweede seizoenshelft gaat een compleet nieuwe ervaring opleveren. Door het grote aantal wedstrijden, maar ook door de gebrekkige preparatie. De winterstop duurde volgens Hornstra langer dan de gemiddelde zomerstop, terwijl de voorbereiding als gevolg van minder trainingen en amper oefenduels verre van optimaal was.

De trainer is benieuwd naar wat zijn ploeg kan laten zien, maar ook naar de fysieke gesteldheid van zijn spelers die trainingsuren en wedstrijdritme ontberen. “Dêr hat gelokkich eltse ploech lêst fan, mar ik tink wol dat der mear blessueres komme. Dat fernamen wy yn novimber al en dan is it noch ôfwachtsjen wat corona docht. Dat kin fansels ek noch fan ynfloed wêze.”

Dat de voetbalbond de competitie wil laten uitspelen, begrijpt de trainer van Gorredijk heel goed. “Oars soe’t it tredde jier op rige wêze dat de kompetysje net ôfmakke wurde kin. Dat wie foar klups en fuotballers in minne saak west.” De voorbije twee seizoenen gingen ten koste van de motivatie en waren niet goed voor de kantine-omzet en dus clubkas. 

Direct belangrijk

De voetballers van Gorredijk hervatten de competitie zondag met een uitduel tegen Trynwâlden. Meteen een belangrijke ontmoeting, want Trynwâlden, dat één na onderste staat met zeven punten - drie minder dan Gorredijk - is volgens Hornstra van hetzelfde kaliber als zijn elftal. “Dy moatte wy eins winne, om in gatsje te slaan, mar ek foar it selsfertrouwen.”

Bovendien wacht na Trynwâlden een moeilijke reeks. Gorredijk treft achtereenvolgens DTD, Read Swart en Sint Annaparochie, de top drie van de derde klasse A van het zondagvoetbal. Op papier een loodzware klus. Natuurlijk is het afwachten hoe de tegenstanders uit de winterstop komen, maar Hornstra is rea- listisch. “De ranglist liicht net, dy klups stean net foar neat heech.”

Anderzijds beseft Hornstra dat in de glazen bol kijken geen zin heeft. “It is lullen yn it luchtledige. Ik kin net ynskatte hoe sterk oare ploegen binne. Der binne sels tsjinstanners by dêr’t wy noch net iens tsjin fuotballe ha.” Wat de trainer wel weet, is dat elftallen na de winterstop soms verrassend voor de dag komen. “Ast in goeie start hast en blessueres útbliuwe, kin it samar draaien gean.”

Hornstra heeft vertrouwen in een goede afloop. De voorbije twee seizoenen had Gorredijk het moeilijk in de derde klasse A en bracht corona redding. Zonder de pandemie waren de Gordyksters vermoedelijk afgezakt naar de vierde klas. De trainer verwacht dat Gorredijk zich nu op eigen kracht handhaaft. “Wy ha in brede seleksje. Der binne genôch jongens út it twadde en ûnder 19 dy’t sa meidraaie kinne yn it earste. Wy gean it rêden.”

Verlenging

Zeker is dat Michiel Hornstra ook volgend seizoen voor de groep staat. Gorredijk heeft het contract met de trainer en zijn assistent Elmer Bruinsma verlengd. Dat was geen verrassing, maar Hornstra is blij met het in hem en zijn assistent gestelde vertrouwen. “Elmer en ik ha tegearre yn it earste spile. Ik kin goed mei him sparre oer fuotbal, neffens my giet it goed.”

Meer SA!

Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 2 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 20 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53