Remco de Winter
Remco de Winter GORREDIJK 19-12-2021 Remco de Winter

Remco Winter is competitieleider bij korfbalbond KNKV

Sport
Na iedere persconferentie van Rutte en De Jonge kan Remco Winter uit Gorredijk als competitieleider bij het korfbalverbond direct vol aan de bak. De vaak onduidelijke besluiten vertalen naar de praktijk kost meestal dagen. “Der is lang net fanút de sport tocht. Wat der no gebeurt, dêr ha de teamsporten noch jierrenlang lêst fan.”
De voicemail op zijn mobiele telefoon staat altijd uit. Voor het einde van een persconferentie van het kabinet begint zijn telefoon al te rinkelen. De uren die volgen leveren honderden mailtjes op. Allemaal bestuurders van korfbalverenigingen die voor hun circa 85.000 leden van de competitieleider van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) willen weten wat de consequenties zijn. “Ik begryp dat der direkt fragen binne. Mar ik ha de antwurden meastal ek net. It is soms foar ús ek in ferrassing wat der oankundige wurdt.” Na een persconferentie op dinsdag zijn de details voor de sportbonden vaak pas op donderdag of vrijdag echt duidelijk. “De earste dagen feroaret der faak noch fan alles.” Daarna volgt nog communicatie naar de verenigingen.
Remco Winter (40) begon in 2005 bij de korfbalbond, eerst als vrijwilliger, later als betaalde kracht. Een overstap vanuit de wegenbouw naar zijn grote hobby. Korfbal stond in huize Winter altijd al centraal. Moeder Joke werd afgelopen zomer nog tot erelid van LDODK benoemd. Sinds corona de kop opstak maakt Remco ontelbare uren. Als hoofd competitie en arbitrage is hij met een team van vier medewerkers verantwoordelijk voor alle korfbalcompetities en het scheidsrechtersbeleid. In zijn vrije tijd is hij, samen met Johan Abma uit Gorredijk, ook zelf scheidsrechter op het een na hoogste niveau. En hij is al jarenlang bestuurslid van korfbalvereniging LDODK/Rinsma Modeplein. Een combinatie die misschien wenkbrauwen doet fronsen. “Mar de bûn stimulearret ús om ek sels aktyf te wêzen by in ferieniging. Om de bining te hâlden.” Wel zijn er ‘veiligheden’ ingebouwd, controlerende ogen die meekijken. Remco wijst bijvoorbeeld ook de scheidsrechters aan voor de wedstrijden van zijn eigen vereniging in de Korfbal League.

Onbegrijpelijk

Corona maakte zijn drukke leven nog drukker. De sport is inmiddels toe aan het achtste scenario. Wel trainen, niet spelen. Niet trainen, wel spelen. Wel buiten, niet binnen. Keuzes die niet altijd eenvoudig te begrijpen zijn. Zo mocht op een gegeven moment met maximaal elf mensen per team gesport worden. “Dat wie basearre op it fuotbaljen, mar der is gjin team dat it mei alve spilers rêdt. It binne der altyd mear.” Of het besluit dat er voor teamsport een grens werd gesteld bij 27 jaar. “In leeftyd dy’t ergens yn de wet stiet, mar by de sport dwers troch teams rint.” Het handhaven van QR-codes, het onderscheid tussen horeca en sportkantines, het mogen sporten in twee- of viertallen. Allemaal beslissingen met uitvoeringsproblemen. Ook het regime, dat het onmogelijk maakte om na 17.00 uur nog te sporten, zorgde voor hoofdbrekens. “Dy 17.00 oere wie in komplete ferrassing. Dy seagen wy oerdei net oankommen. Se ha alles lyk lutsen.” De horeca speelde daarin een belangrijke rol, niet voor het eerst. “De sport hinget der te faak wat by, seker yn it begjin en is faak de dupe fan it gedrach yn de horeca. De advizen fan it OMT binne hiel liedend. En somtiden is it ek gewoan wa’t it hurdst ropt en raast. Mar it wurdt wol better.”
Als KNKV-vertegenwoordiger zit Remco aan tafel bij de overleggen over het coronabeleid binnen sportkoepel NOC/NSF, waarna vertegenwoordigers van de sportkoepel bij het ministerie van VWS aanschuiven. “Mar de V fan Volksgezondheid klinkt lûder as de S fan Sport. By oare ministearjes ûntbrekt hielendal it gefoel foar de sport.” Wat de sport ook niet hielp, was het verloop van bewindslieden. Hugo de Jonge is na Bruno Bruins, Martin van Rijn en Tamara van Ark binnen een jaar tijd de vierde minister. Het nieuwe kabinet brengt waarschijnlijk weer een nieuwe naam.

Kentering

Lobbyen achter de schermen, daar komt het op aan. “Dêr stie de sport net foaroan. It hat oardel jier duorre om in posysje te krijen.” Voetbalbond KNVB speelde als grootste bond van teamsporters een belangrijke rol. Voorzitter Jan Dirk van der Zee, ook geboren en getogen in Gorredijk, was altijd goed voor hele heldere en ook pittige state- ments. “Mar sels hy krige it net foar elkoar. Dat seit ek wol wat. No groeit it besef dat sport in diel fan de oplossing wêze kin. Dat is in grutte kentering.” Dat publiek niet welkom is, is niet het grootste probleem, vindt Winter. “Mar dat minsken net mear traine kinne, dat rekket oan de sportbeleving. Dat komt oan.” Zeker in teamsporten wordt veel na vijven getraind. De KNKV koos er  de afgelopen weken voor om de competities voor de breedtesport door te laten gaan en de topcompetities stil te leggen. Voor de topcompetities waarin promotie en degradatie belangrijk zijn, werken Winter en zijn team aan een alternatieve kortere competitie. “Ik hoopje dat wy dêr yn febrewaris mei los kinne.” In deze klassen werden de geplande wedstrijden  als oefenwedstrijden gespeeld, maar de lockdown heeft nu alle competities stilgelegd. Uitzondering zijn de eerste twee seniorenteams. De Korfbal League valt namelijk onder de topsport en mag doorgaan, ook in de lockdown.”

Vol of leeg glas

Al met al vraagt het van verenigingen opnieuw veel improvisatie. Sommige verenigingen hadden alles al neergelegd, andere kijken naar wat mogelijk is. Bij LDODK konden alle teams nog twee keer per week trainen. Op zondag overdag met het eigen team, op doordeweekse dagen op inlooptrainingen voor 17.00 uur. Door de nieuwe lockdown gaan de korfballers weer buiten trainen, net als begin dit jaar. “De bern wolle wol. At it in bytsje kin, dogge wy it sa wer.” Het is het verschil tussen een half vol en een half leeg glas. “Ferienigingen dy’t neat dogge, ha it grutste ledenferlies. De bûn probearret iderien te helpen, mar de ferienigingen moatte it wol sels dwaan.” Remco is wel bezorgd over de effecten op langere termijn. Teamsporten hebben als gevolg van de individualisering al langer te maken met terugloop van leden. Corona geeft een extra tik, het leidde aan het begin van het seizoen al tot vier procent minder teams. “De grutste klap sit by de jeugd. Der komme weinich bern by. By teamsporten wurket dat effekt noch jierrenlang troch.”

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 11 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51