Home assistant helping elderly woman with paper work
Home assistant helping elderly woman with paper work Home assistant helping elderly woman with paper work

Langer zelfstandig wonen vraagt soms een investering

Thema langer zelfstandig wonen
Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, is het voor ouderen soms nodig om de woning aan te passen. Bijvoorbeeld om beneden te kunnen slapen of om de badkamer toegankelijker te maken. Niet iedereen beschikt over een spaarrekening om deze aanpassingen te financieren. Maar daar zijn oplossingen voor.
Ronny Bloemhoff, adviseur particulieren van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland, wil graag eerst een misverstand wegnemen. “Er wordt vaak gezegd dat ouderen geen hypotheek meer kunnen krijgen, maar dat is een fabeltje. Er is geen leeftijdsgrens aan een hypotheek. Een bank kijkt vooral of mensen de rente en aflossing van een hypotheek kunnen betalen.” Daarin speelt leeftijd wel een rol. Want bijna iedereen gaat er bij pensionering in inkomen op achteruit. Maar Ronny wijst erop dat iedereen die AOW ontvangt ook minder belasting hoeft te betalen. “Wij hebben goede rekenmodellen om dat per geval uit te rekenen.” In gesprekken met ouderen die willen verbouwen, volgt Ronny altijd een vast parcours.
Stap 1: Hypotheek De eenvoudigste vorm is het aanvragen van een hypotheek of de bestaande hypotheek verhogen. Daarbij zijn de inkomsten belangrijk. Is er alleen AOW of ook nog een pensioen? Op basis van deze gegevens wordt de hoogte van een mogelijke financiering berekend. Ronny: “Dat kan gewoon een hypotheek met een looptijd van bijvoorbeeld 30 jaar zijn. Het is niet zo dat de looptijd korter is omdat de aanvrager ouder is. Bij een latere verkoop van de woning wordt de schuld verrekend.”
Stap 2: OverwaardePlan Ouderen hebben vaak een behoorlijke overwaarde op de eigen woning. Een OverwaardePlan maakt daar gebruik van, door een deel van de overwaarde als maandelijkse aanvulling op het inkomen uit te keren. Het is ook mogelijk om eenmalig een groter bedrag op te nemen om een verbouwing te betalen. Ronny: “Je neemt een voorschot op de toekomstige verkoop en eet als het ware je eigen huis op.” Er zijn wel voorwaarden. De looptijd is minimaal tien jaar en het maximale bedrag in het OverwaardePlan is 67,5 procent van de waarde van de woning. “De rente wordt in dit plan verrekend. Vanuit het OverwaardePlan krijgen mensen een eenmalige of een maandelijkse uitkering of beide. Bij uiteindelijke verkoop van de woning ontvangt de bank haar geld terug.”
Stap 3: Voorsorteren op lagere lasten Ouderen weten dat het inkomen na hun pensionering daalt. Daar kun je ook op inspelen door nu al te investeren in aanpassing van de woning zodat de woonlasten dalen. Bijvoorbeeld door de woning te isoleren en te investeren in zonnepanelen. Ronny: “Je ziet nu al dat veel 55-plussers op die manier gaan denken. De spaarrente is laag en deze investeringen verdienen zich snel terug.” Voorsorteren op lagere lasten is ook mogelijk door de huidige woning te verkopen en er een kleinere woning voor terug te kopen.

Informatieavond in Gorredijk

Rabobank Gorredijk organiseert op woensdag 26 juni een informatieavond over Langer Zelfstandig Wonen. De locatie wordt later bekend. Aanmelden kan via een mail naar dagelijksebankzaken.heerenveen@rabobank.nl. In de Sa! van vorige week stond ook een bon die kan worden ingeleverd bij de Rabobank in Gorredijk.

Geld lenen bij de gemeente

De gemeente Opsterland heeft recent twee leningen geïntroduceerd waarmee inwoners geld kunnen lenen om hun woning levensloopbestendig, duurzaam of asbestvrij te maken.

Verzilverlening

De Verzilverlening is bedoeld voor oudere woningbezitters (57 jaar en ouder) die woningaanpassingen anders moeilijk kunnen financieren. Het gaat om een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De Verzilverlening is minimaal 2.500 en maximaal 20.000 euro. De lening wordt pas afbetaald bij de verkoop van de woning, de rente (1,7 procent) wordt jaarlijks bij de schuld opgeteld. De Verzilverlening verhoogt de maandlasten niet en is niet inkomensafhankelijk.

Blijverslening

De Blijverslening is een consumptief krediet van 2.500 tot maximaal 10.000 euro. Deze lening moet in tien jaar inclusief renten worden afbetaald. Aan de Blijverslening is een inkomenstoets verbonden en staat alleen open voor inwoners van de gemeente Opsterland jonger dan 76 jaar. De voorwaarden gelden ook voor een eventuele partner. Het geld moet gebruikt worden voor aanpassingen aan de woning. Ook huurders kunnen een Blijverslening aanvragen, maar de verhuurder moet wel toestemming geven voor aanpassingen aan de woning.

Helpen

De gemeente Opsterland heeft deze regelingen in het leven geroepen in verband met een sterke vergrijzing, waardoor ook de vraag naar levensloopbestendige woningen toeneemt. Veel ouderen willen graag zelfstandig blijven wonen, maar hun woningen zijn hiervoor vaak niet geschikt. Met deze leningen wil Opsterland de woningbezitters helpen. Opsterland verwacht met deze leningen op termijn de kosten van Wmo te verlagen. Door tijdig een woning aan te passen kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat een klein zorgprobleem uitgroeit tot grotere en duurdere problemen. Zo heeft de Blijverslening een preventieve werking. Binnen de Wmo moet een probleem ernstig genoeg zijn voor een vergoeding, bij de Blijverslening is dat niet het geval. Bovendien wordt via de Wmo standaard de goedkoopste oplossing vergoed. Met de Verzilverlening en de Blijverslening kunnen mensen ook een andere oplossing kiezen, bijvoorbeeld de meest duurzame of de meest comfortabele.

Aanvragen

Aanvragen van een Blijverslening en een Verzilverlening kan via opsterland.nl. Meer informatie is ook te vinden op de site. Bellen met het publiekscentrum kan ook: 0512-386222.
Deze pagina is tot stand gekomen met medewerking van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland en de gemeente Opsterland.

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 10 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 12 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15