Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega. Martijn van der Vaart

Jubbega uit competitie: ‘Binne der net grutsk op’

Sport

Voetbalvereniging Jubbega heeft afgelopen weekend de laatste wedstrijd van het seizoen gespeeld. De club trekt zich terug uit de competitie en degradeert daardoor naar de tweede klasse. Het is geen beslissing om trots op te zijn, vindt voorzitter Henk Zwerver, maar: “Yn it belang fan ‘e klub is dit de bêste oplossing.”

Het besluit om het eerste elftal, dat in de gemengde eerste klasse I speelde, uit de competitie te halen, is een gevolg van een door het nieuwe bestuur ingezette koerswijziging. Jubbega timmerde het afgelopen decennium sportief aan de weg met versterkingen die door een groep sponsoren rondom de club naar het Heerenveense dorp werden gehaald.

Het beleid bracht sportief succes, maar leverde ook scheve gezichten op. Een deel van de Jubbegaaster achterban herkende zich niet meer in het vreemdelingelegioen dat was ontstaan. Gevolg was dat spelers uit eigen dorp uit onvrede over het gevoerde beleid vertrokken naar clubs uit de regio. Voor het bestuur was die ontwikkeling reden om aan te sturen op een eerste elftal met voornamelijk: “Jonges út it doarp.”

Stabiliteit

De koerswijziging bleek volgens Zwerver voor het nieuwe seizoen echter nog niet haalbaar. Het plan was daarom om nog een jaar op dezelfde voet, met versterkingen van buiten, door te gaan. “Mar yn jannewaris joech de sponsorgroep oan fan, ‘dat rêde wy net mear op’. Hoewol ‘t de ferhalen no ynienen wer oars binne, mar goed wy hawwe der mei tsien man bysitten en it ferhaal oanheard wêrom ‘t net mear koe. Sa is it wol sein.”

Hoewel de sponsorgroep volgens Zwerver nog met mogelijke oplossingen kwam, heeft het bestuur de knoop doorgehakt. “Je kinne net om ‘e fjouwer wiken wat oars dwaan. We binne baat by stabiliteit. It it moat dúdlik wêze wêr ‘t de klup de kommende jierren nei tagiet. In oplossing foar in jier bringt ek neat mear.” Daarop zijn in samenwerking met de KNVB mogelijke toekomstscenario’s onderzocht.

‘Doarp van boufakkers’

Vrijwillige degradatie was geen optie. “Dat kinst fan spilers en trainer net langje,” aldus de voorzitter. Uit de gesprekken met de spelers uit het dorp kwam naar voren dat er een sterke voorkeur was om op zondag te spelen. Niet raar, aldus Zwerver. “Jobbegea is in doarp fan boufakkers, ús fuotballers, mar ek it publyk, hat op saterdei wol wat oars te dwaan.”

Een overstap naar de zaterdag als speeldag was geen optie, aldus Zwerver. “Dan hiene wy gjin represintatyf alvetal hân.” Bovendien is volgens Zwerver de zaterdag als speeldag voor spelers en publiek onacceptabel. “Wy hoege gjin tastannen lykas by oare klups dêr ‘t fjouwer man en in hûnekop om it fjild stean. Yn Deinum stiet in kantine fan hast trije miljoen euro, dy hat de gemeente der delset, mar it drokste momint is as de folksdûnssgroep komt op tongersdeitemiddei.”

Noodzakelijk besluit

Op zondag afzakken naar het laagste niveau, de vijfde klasse, was binnen de reglementen ook niet mogelijk. “Dat wie in domper.  It hie foar ús wol kinnen,” aldus Zwerver. De enige optie die overbleef was volgens de voorzitter terugtrekking uit de competitie. Heel sneu voor trainer en spelers, maar: “Dy fine earne oars wol ûnderdak. Guon hawwe al in oare klup.”

Zwerver spreekt van een moeilijk, maar noodzakelijk besluit. Als Jubbega op dezelfde voet verder was gegaan, waren er volgens de voorzitter nog meer spelers naar andere clubs vertrokken. “Dêrfoar binne wy gjin doarpsklup. Wy hawwe yn dit gefal keazen yn it belang fan de klup en net yn it belang fan it earste alvetal. Wy wolle de feriening sûn hâlde.”

Terugkeer

Hoe de selectie voor komend seizoen eruit gaat zien, is niet duidelijk. Zwerver hoopt dat spelers die vertrokken zijn op hun schreden terugkeren en weer in het rood-wit gaan voetballen. Of Jubbega komend seizoen sportief in de tweede klasse te zoeken heeft, is volgens de voorzitter ook afwachten. “Ik tink dat de tredde klasse ús nivo is, mar wa wit kinne wy ek yn de twadde klasse mei.”

Jubbega moet ook op zoek naar een vervanger van trainer Joop Gall, die vorig jaar na een moeizame zoektocht pas in mei werd aangesteld. Zwerver hoopt dat er ditmaal eerder witte rook is. Met een knipoog: “Ik ha lêzen dat trainers leaver net mear foar fjirde en fiifdeklassers wurkje. Miskien kinne we dêr as twaddeklasser fan profitearje.”

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws gisteren
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54