De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers. Foto: Martin Drost

Mtb-routes worden elk jaar stukje beter

Sport

BEETSTERZWAAG De mountainbikeroute in en rond Beetsterzwaag is sinds 2017 uitgegroeid tot een populaire route die steeds meer mountainbikers trekt. “De route is nu een stuk droger, veel pijnpunten zijn verdwenen en de flow is sterk verbeterd.”

“Elk jaar werken we aan het verbeteren van de route”, vertelt voorzitter Eelco Schuurmans van de Stichting D7B, die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de mountainbikeroute. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel werk het kost om de bijna vijfendertig kilometer lange route te onderhouden. De stichting krijgt geen subsidie voor het onderhoud; alles wordt door vrijwilligers uitgevoerd. 

Na de aanleg was de route regelmatig erg nat. Door jaarlijks gemiddeld honderd kuub zand op de route te storten is het traject nu een stuk droger geworden. En ging dat eerder helemaal met de hand, de laatste jaren wordt er soms een loonbedrijf ingehuurd. “Het is een kostenpost, maar door sponsoren en deels door de opbrengsten van het noodzakelijke vignet kunnen we dit doen.”

Altijd veranderingen

Bossen zijn continu aan verandering onderhevig. Momenteel is een stuk bos gekapt, waardoor de route in die hoek bijna onbegaanbaar is geworden. Daarom heeft het bestuur besloten een nieuw stuk route aan te leggen. Kappen van bomen is niet de enige aanleiding om routes aan te passen. Na een fikse storm liggen er veel bomen en takken op de route die weer verwijderd moeten worden. 

En afgelopen herfst en winter waren extreem nat. Door het hoge grondwaterpeil liepen grote stukken bos onder water, waaronder delen van de route. “Daar is weinig tegen te doen”, vertelt Eelco. “Je ontkomt er dan niet aan dat je een stukje door het water moet rijden.” Maar er viel de mountainbikers ook iets op. “Veel wandelpaden lagen er slechter bij doordat ze minder onderhouden zijn. Hierdoor gingen sommige wandelaars maar op de mtb-route lopen.”

Ook de bladeren die in de herfst vallen, worden zoveel mogelijk van de route verwijderd. De bladeren worden stukgereden; dat is de aanzet tot modder, waardoor de routes verder uitslijten. “In het begin werden alle bladeren weggeharkt. Inmiddels hebben we een bladblazer. Dat zorgt weleens voor verbaasde gezichten van voorbijgangers. Die snappen niet waarom iemand in een bos bladeren wegblaast.”


Geschiedenis

Al in 2007 ontstonden de eerste ideeën voor de aanleg van een mtb-route in de bossen van Beetsterzwaag. Men wilde graag een scheiding aanbrengen tussen wandelaars en mountainbikers. De meeste wandelpaden zijn inmiddels verboden voor mountainbikers. Andersom is dat niet het geval. Dat komt omdat enkele stukken van de route over wandelpaden gaan. 

Na het idee in 2007 zou het nog tien jaar duren voor de route geopend werd. Men moest veel onderhandelen met overheden en maar liefst zeven grondeigenaren. Nadat het plan in 2014 was goedgekeurd, duurde het nog drie jaren om de route te realiseren. Alleen voor de aanleg kreeg de stichting een subsidie. Er werd niet alleen in Beetsterzwaag een mtb-route aangelegd, er kwam er ook één in Drachten. De Stichting D7B (De 7 Bosjes) is verantwoordelijk voor het beheer van alle twee routes. De focus ligt daarbij op de route van Beetsterzwaag en daarna Drachten. 

De route van Beetsterzwaag is de groene route van zo’n 32 kilometer lang, de route van Drachten is de blauwe route van zo’n 17 kilometer lang. Ze zijn aan elkaar gelinkt, zodat je ze goed samen kunt rijden. Beide routes staan vermeld op de landelijke site mtbroutes.nl inclusief alle bijbehorende info. De routes gaan door prachtige natuur, bestaan grotendeels uit singletracks en zijn technisch niet al te moeilijk. Het bestuur had oorspronkelijk nog wel plannen om ten zuiden van het Alddjip in het stuk bos langs de Bûtewei een doorgang naar de Ald Hearrewei te maken, maar de betreffende landeigenaren wilden dat niet.

Veiligheid

Het bestuur let er goed op dat de route zo veilig mogelijk is. “Het is onze verantwoording dat de route er goed bij ligt.” Tegen roekeloos gedrag kunnen ze natuurlijk niets doen. Er zijn wel enkele ernstige ongelukken gebeurd, maar de stichting kon men daarover niets verwijten. “Het is onduidelijk hoeveel mtb’ers gebruikmaken van de route en hoeveel incidenten er gebeuren. Maar over het algemeen nemen de fietsers de veiligheidsvoorschriften goed in acht. Als iemand een snelle tijd op het parcours wil neerzetten dan is dat meestal niet op zondagmiddag.”

Op enkele technisch moeilijke punten wordt duidelijk gewaarschuwd en er is altijd een eenvoudig alternatief. “Het is wel vervelend dat er ook vandalisme plaatsvindt. Routepaaltjes of extra waarschuwingsborden voor bijvoorbeeld bomen die over het parcours liggen, worden soms weggehaald. Gelukkig valt dat de laatste jaren mee. Vooral in het begin was er meer weerstand tegen de mtb’ers; inmiddels is men eraan gewend en ziet men in dat de routes een mooie oplossing zijn, zodat wandelaars en mountainbikers tegelijkertijd op een veilige manier van de mooie bossen kunnen genieten.”

Vrijwilligers en vignet

Vooral in het voorjaar en de herfst zijn de vrijwilligers erg actief in het onderhoud. Eens in de drie weken zijn er twee werkdagen: de ene groep is op zaterdagochtend bezig, een andere groep gaat op dinsdagochtend aan de slag. Deze laatste groep bestaat voornamelijk uit gepensioneerden. De meeste vrijwilligers zijn zelf ook fietser en dragen het mountainbiken een warm hart toe. Er zijn ook mensen bij die zelf niet fietsen, maar die het gewoon fijn vinden om in het bos te werken. “Het is heerlijk werken in de bossen, de sfeer is prima en er wordt gezorgd voor koffie met wat lekkers.” 

De stichting is altijd op zoek naar extra handjes. Geïnteresseerden kunnen zich melden op info@atbrouted7b.nl. Op de site van D7B en op de landelijke site mtbroutes.nl wordt verwezen naar de site van Natuurmonumenten (natuurmonumenten.nl/mtb/vignet), waar de mtb’ers een vignet kunnen kopen. Dat vignet is verplicht om de route te mogen fietsen. De opbrengst wordt gebruikt voor het beheer van de bossen en het onderhoud aan de route. Op hun site atbrouted7b.nl en op Facebook (Mountainbikeroute Beetsterzwaag) vermeldt de stichting het laatste nieuws over de route, de startplekken, de lijst met sponsoren, een overzichtskaart en een veiligheidshandboek met de juiste richtlijnen om de route veilig te fietsen.

Meer SA!

Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 3 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 17 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 17 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 18 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 18 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur gisteren