Voetbalvereniging Jubbega heeft nog geen opvolger voor trainer Inne Schotanus die naar Workum vertrekt
Voetbalvereniging Jubbega heeft nog geen opvolger voor trainer Inne Schotanus die naar Workum vertrekt Archieffoto: Sietse de Boer

Fors probleem Jubbega: nog geen trainer

Sport

JUBBEGA Voetbalvereniging Jubbega heeft problemen om een opvolger te vinden voor de naar Workum vertrekkende trainer Inne Schotanus. De Friese zondag eersteklasser zoekt al sinds begin dit jaar naar een vervanger, maar heeft nog geen nieuwe trainer weten te strikken.

Voorzitter Wolter Rozenberg draait al heel wat jaren mee, maar dat zijn vereniging vier weken voor het einde van het seizoen nog geen nieuwe trainer heeft, maakte hij nooit eerder mee. “It keallet swier. Op it stuit bin der ek gjin kandidaten. De sitewaasje is soarglik.’’

Schotanus maakte vorig jaar na Kerst bekend te vertrekken. Jubbega startte onmiddellijk de zoektocht naar een nieuwe trainer. In de afgelopen maandag sprak de voetbalclub direct en indirect met een twintigtal kandidaten, maar zonder succes. Trainers haakten om uiteenlopende redenen af.

UEFA-A licentie

Belangrijk onderdeel van het probleem is dat de nieuwe trainer, om de eersteklasser te mogen trainen, over de trainerslicentie UEFA-A moet beschikken. “En dêr bin net folle frij fan yn it Noarden,” vertelt Allard van der Meer van de Technische Commissie van Jubbega die een opvolger voor Schotanus moet vinden

De krapte maakt dat trainers flink geld durven vragen, vertelt Van der Meer, soms wel tweeduizend euro per maand. “En dat skjin. Dat kin wy as lytse feriening net betelje.” Dat er weinig trainers beschikbaar zijn heeft volgens Van der Meer mede te maken met een dalende animo onder het trainersgilde.

Andere mentaliteit

Het vak van trainer vraagt vandaag de dag meer dan tien jaar geleden, aldus Van der Meer. “De mentaliteit is hurd feroare. Spilers sette net alles meer ooan kant foar it fuotbal. Trainers moatte der mear oan lûke om eltsenien belutsen te hâlden. Dêr ha guon trainers muoite mei en dat begryp ik wol.”

Het is volgens Van der Meer de reden dat meer en meer trainers een sabbatical inlassen om rust te nemen en tijd te hebben voor andere zaken. “Guon stopje sels twa jier.” Een aantal trainers waar Jubbega mee sprak zag het niet zitten om met de Kompenijsters in zee te gaan, maar ook de vereniging is onderdeel van het probleem.

Kritisch

“We bin kritysk”, vertelt Van der Meer. “Jobbegea is gjin trochsnee feriening. Net eltsenien kin by ús oan ‘e slach. Wy bin iepen en direkt, dêr moat in trainer wol mei omgean kenne.” Het speciale karakter van de club kan echter ook een uitdaging zijn, stelt Van der Meer. “It kin in moai aventoer opleverje.”

Met het oog op het samenstellen van de selectie voor het komend seizoen is het een nadeel dat er nog geen nieuwe trainer gevonden is. Spelers, eventuele nieuwkomers, maar ook voetballers die twijfelen of ze blijven, willen weten wie er volgend seizoen voor de groep staat. Rozenberg: “Mar de nije trainer hat prioriteit, dêrnei sjogge we nei de seleksje.”

Als Jubbega er niet in slaagt om een nieuwe hoofdtrainer te vinden, heeft de club diverse noodscenario’s achter de hand. Eén daarvan is assistent-trainer Edwin Huizinga naar voren schuiven. Voorzitter Rozenberg hoopt dat het zover niet komt. “Wy wolle eins gjin keunstgrepen úthelje. Boppedat hat Edwin gjin ambysje om haadtrainer te wurden.”

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31