Afbeelding
Sietse de Boer

Clubs hopen op voortzetting Opsterland Cup

Sport

URETERP Sinds 2016 was er niet meer gespeeld om de Opsterland Cup. VV Oerterp blies het voetbaltoernooi nieuw leven in, RWF was zaterdag de winnaar. Oerterp hoopt dat de voetbalclubs weer jaarlijks op deze manier de degens gaan kruisen. “Sjoen de skiednis soe dat moai wêze.” 

De Opsterland Cup heeft een lange historie. Hoewel niet exact te achterhalen is wanneer de clubs voor het eerst om de gemeentelijke titel streden, is zeker dat eind jaren zestig van de vorige eeuw al om de Opsterland Cup gespeeld werd. De opzet van het toernooi veranderde gedurende de jaren. In het begin kwamen de clubs tijdens doordeweekse wedstrijden tegen elkaar uit om de finalisten te kunnen bepalen. 

Later werd in toernooivorm gespeeld, aanvankelijk op zaterdag en zondag, waarna de dagwinnaars elkaar in de eindstrijd troffen. Nog weer later werden de toernooien op één dag afgewerkt. Oerterp was in 2016 de laatste winnaar. Waarom het zes jaar duurde voor er weer een toernooi werd gehouden, is onduidelijk. “Corona hat in rol spile, mar wêrom’t yn de jierren dêrfoar net fuotballe waard, soe ik net witte”, aldus Jorrit Dijk, bestuurslid van VV Oerterp.

Herstart

Dijk nam bij Oerterp het initiatief voor een herstart van de Opsterland Cup. Dat was de club volgens het bestuurslid als laatste winnaar ook verplicht. “It is tradysje dat de winnende feriening it jier dernei de organisaasje op sich nimt.” De voetbalclubs bleken wel te porren voor een hervatting van de gemeentelijke krachtmeting. Acht verenigingen schreven zich in voor het toernooi. Alleen ODV, Tijnje en Bakkeveen waren zaterdag niet van de partij. ODV moest verstek laten gaan omdat het op dezelfde dag het (uitgestelde) jubileumfeest van het honderdjarig bestaan van de club vierde. Tijnje ontbrak omdat de aanvoerder van de groenhemden zijn trouwfeest vierde. Bakkeveen zegde twee dagen voor het toernooi af omdat geen elftal op de been kon worden gebracht.

Honderd minuten

“Dat wie koartdei en in bytsje frjemd, mar foaral jammer,” aldus Dijk. Bakkeveen bezorgde Oerterp met de afzegging extra werk, het speelschema moest hierdoor over de kop. “Wy ha de wedstriden boppedat wat langer makke, fan 20 nei 25 minuten. Eltse ploech kaam honderd minuten yn aksje.” De deelnemende ploegen Blue Boys, Gorredijk, Langezwaag, Oerterp, RWF, De Sweach, THOR en Wispolia streden in twee poules om een finaleplek.

Vijfdeklasser Langezwaag trof het niet dat bij de door burgemeester Ellen van Selm verrichte loting de derdeklassers Gorredijk, Oerterp en vierdeklasser RWF als tegenstanders uit de koker kwamen. “Dy binne in maatsje te grut foar ús, mar wy dogge graach mei,” vertelde assistent-trainer Robert Bervoets. Dijk had geen opmerkingen over de indeling gehoord, maar kon zich er iets bij voorstellen. “Miskien is in stjoerde lotting in oplossing.”

Goede velden

Het toernooi verliep uitstekend. Ondanks de hitte lagen de velden er prima bij, met dank aan het vele sproeiwerk van een vaste groep vrijwilligers van gastvereniging Oerterp. Hoewel er soms fel werd gestreden, hadden de scheidsrechters weinig moeite de duels in goede banen te leiden. In groep A eindigde RWF als eerste, in groep B kwam THOR als winnaar uit de bus. De finale werd een prooi voor de club uit Frieschepalen: 2-0. 

Reinder Jeensma, trainer van verliezend finalist THOR ut Lippenhuizen, sprak na afloop van een zwaar, maar mooi toernooi. “It paste prima yn de tarieding foar it nije seizoen. Ik beskôgje it foaral as in kâns om de jonges minuten meitsje te litten. Om’t wy De Sweach en Blue Boys ek yn ‘e kompetysje tsjinkomme, ha ik de opstelling wat feroare. Je hoege de tsjinstanner ek net wizer te meitsjen, no.”

Voetbalpromotie

Jeensma, oud-speler van Oerterp, vindt het mooi dat de Opsterland Cup nieuw leven is ingeblazen. Hij bewaart mooie herinneringen aan het gemeentelijk toernooi. “Yn ús tiid libbe it enoarm. Wy woene graach kampioen wurde. Dat is no minder, mar ik tink dat, as it toernooi jierliks spile wurdt, dat fansels komt. It hoopje yn elts gefal dat de tradysje wer oppakt wurdt.” 

Winnend trainer Jan Haan van RWF was niet bekend met de historie van de Opsterland Cup, maar sprak van een mooi toernooi dat prima in de voorbereiding past. “Het biedt mij de gelegenheid om wat zaken uit te proberen. En het is mooi om tegen regioclubs te spelen. Veel jongens kennen elkaar, dat geeft een extra dimensie. De wil om te winnen is net even groter. Wat mij betreft gaan we dit jaarlijks doen.” Zowel Jeensma als Haan zagen het toernooi als promotie voor het voetbal, er was veel publiek. 

Het toernooi is ook goed voor de clubkas van de organiserende vereniging, mede dankzij een afsluiting met een zanger en een dj. “Onze jongens zijn allemaal op de fiets, die pakken lekker een biertje”, aldus Haan. Bij Oerterp was men na afloop tevreden. “Wy ha allinnich mar positive lûden heard”, vertelt Dijk. Hij hoopt dat winnaar RWF komend jaar de organisatie oppakt. “Sy ha sein fan wol.”

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 11 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 15 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 15 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 15 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09