Afbeelding
Sietse de Boer

Zeven clubs naar de nacompetitie

Sport

GORREDIJK De reguliere amateurvoetbalcompetities zijn afgelopen. De clubs maken zich nu op voor promotie- en degradatieduels. In de Sa!-regio komen nog verschillende clubs in actie. Jubbega, RWF, UDIROS, Gorredijk en Tijnje gaan voor promotie. THOR en De Sweach moeten degradatie zien te voorkomen. Wie zijn de tegenstanders en met welke verwachtingen beginnen de clubs aan de nacompetitie. Sa! maakte een rondje langs de velden.

RWF

RWF streed lange tijd mee om de titel in de vierde klasse B van het zaterdagvoetbal, maar zag streekgenoot ODV er met de buit vandoor gaan. Dat was een teleurstelling, maar volgens trainer Jan Haan gaat zijn elftal desondanks met vertrouwen de nacompetitie in. “We hebben een fitte selectie, geen schorsingen en zijn er klaar voor.” 

RWF speelt zaterdag op eigen veld tegen Lycurgus. Thuis beginnen is een voordeel, beseft de trainer, maar Haan weet ook dat de duels in de nacompetitie op zich staan. “De vorm van de dag is bepalend. Hoe dan ook, wij willen graag naar de derde klas en gaan daar alles voor geven.” Bij winst stuit RWF op Ropta Boys.

UDIROS

Het elftal van trainer Willem Schokker stuit in de nacompetitie eerst op Marrum, dat als tweede eindigde in 5B (za). De blauwwitten uit Oude- en NIeuwhorne moeten komen weekend op bezoek bij Marrum. Schokker verwacht een moeilijke en fysieke ontmoeting en hoopt dat Oebele Schokker en Bas Luinstra tijdig fit zijn voor het nacompetitietreffen.

 Het aanvalsduo is verantwoordelijk voor ruim twee derde van de 69 treffers die UDIROS produceerde. Zonder hen scheelt een slok op een borrel, weet de trainer. “Mar hoe dan ek, wy moatte der foar gean, sa mak as wy ôfrûne saterdei spilen kin net wer.” Bij een goed resultaat moet UDIROS een week later op neutraal terrein opnieuw aan de bak om promotie naar de vierde klas af te dwingen. Zo ver wil Schokker niet kijken. “Earst mar ris oerein bliuwe tsjin Marrum.”

Jubbega 

Jubbega verzekerde zich zondag van nacompetitievoetbal door rechtstreekse concurrent WVV op een nederlaag te trakteren. De Jubbegasters moeten donderdag al aan de bak, tegen SVBO uit Barger Oosterveld. Bij een zege wacht zondag hoofdklasser LONGA en daarna mogelijk nog twee duels. In de competitie speelden Jubbega en SVBO twee maal gelijk. “Wy binne oan elkoar weage”, zegt Jubbega-trainer Inne Schotanus.

Voor Jubbega is de nacompetitie een opsteker. De ploeg ging voor handhaving in de eerste klas, maar dankzij een ijzersterke serie na de winterstop lonkt nu zelfs de hoofdklasse. Jubbega is gegroeid als team, stelt Schotanus, die niet te ver vooruit wil kijken. “Earst mar ris tsjin SVBO, wat dan noch mear mooglik is sjogge wy dan wol wer.” 

Gorredijk

Voor Gorredijk (3A zo) is de deelname aan de nacompetitie een mooi toetje en de derde kans in de 102 jaar oude geschiedenis van de club om voor het eerst naar de tweede klas door te stoten. “Wy kinne skiednis skriuwe. As je die kâns krije, moatte je der fol foar gean”, zegt trainer Michiel Hornstra. “Wy ha de lêste wiken in moaie searje delset en gean met selsfertrouwen dit aventoer oan.” Gorredijk speelt zondag uit tegen SVZ uit Zeijen. 

Mocht Gorredijk promotie mislopen, dan is er geen man overboord. De Gordyksters kunnen volgens Hornstra sowieso terugkijken op een mooi seizoen. Of Gorredijk eventueel klaar is voor de tweede klas kan de trainer niet zeggen. “Ik ha gjin idee fan it nivo, mar is sil fêst dreech wurde.” 

THOR

Direct na de zege op Nieuweschoot, halverwege april, waarmee rechtstreekse degradatie naar de vierde klas zo goed als zeker onmogelijk werd, richtte THOR het vizier op de nacompetitie. “Daar moesten we klaar voor zijn,” vertelt trainer Dennis van den Driessche. Hoewel de Liphústers nadien niet meer wonnen, is de trainer niet ontevreden. “We hebben stappen gemaakt.”

THOR begint volgens Van den Driesschen met vertrouwen aan de beslissende duels waarin een afdaling naar de vierde klas moet worden voorkomen. Aan een scenario waarin THOR op achterstand komt, denkt Van den Driesschen trouwens liever niet. “Een achterstand zal bij ons, gezien het seizoen dat we achter de rug hebben, harder aankomen dan bij de tegenstander.” THOR speelt uit en thuis tegen RKO. De winnaar van de tweeluik komt volgend seizoen uit in de derde klas. 

De Sweach

Bij De Sweach zitten ze helemaal niet te wachten op nacompetitievoetbal, laat voorzitter Wim Kunnen weten. De Sweachsters draaiden lange tijd goed mee in 4B, maar na een Corona-uitbraak in maart en een waslijst aan blessures, kukelde de ploeg van trainer Cor Elzinga uit de veilige regionen. Uit de laatste vijftien duels werd slechts één puntje gepeurd.

“Wy snakke nei it ein”, geeft Kunnen de stemming in het Sweachster kamp weer. De lange reeks nederlagen en de nog immer aanwezige waslijst aan blessures, maakt dat De Sweach geen vertrouwen heeft in een goede afloop van de nacompetitie. “As we derút gean, wolle we sa gau mooglik wer omheech, want de Sweach moat minimaal fjirde klasse fuotbalje”. Wie De Sweach in de finale van de nacompetitie treft, is nog onbekend. 

Tijnje

Tijnje begon niet goed aan het seizoen, maar wist zich op de valreep toch nog te plaatsen voor de nacompetitie. Doel van de ploeg van trainer Robert Spoelstra is promotie af te dwingen naar de vierde klas. Spoelstra kijkt met vertrouwen uit naar een avontuur op een trede hoger. In oefenduels tegen vierde en derdeklassers heeft Tijnje volgens de trainer bewezen het hogere niveau aan te kunnen.

“Probleem is dat je earst sjen moatte út de fiifde klasse wei te kommen. Dat is net maklik,”weet Spoelstra. De nacompetitie is daarom een mooie kans om promotie af te dwingen. Vraag is volgens de trainer hoe zijn elftal met de spanning omgaat. Dit bin fansels spesjale wedstryden.” Tijnje speelt als hoogste geklasseerde periodekampioen slechts één finalewedstrijd. Wie de tegenstander is, wordt komend weekend bekend.

Meer SA!

Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 9 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 11 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 14 uur geleden
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 14 uur geleden
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 27 mrt, 14:27