Afbeelding

Piterrun: Rennen en wandelen van A naar B

Sport

Er is dit jaar plaats voor driehonderd deelnemers. “Het is logistiek een hele puzzel. Hoe meer deelnemers, hoe meer je moet regelen.” De PiterRun en PiterWalk is geen rondje vanuit Lippenhuizen. “We gaan van A naar B, dat is bijzonder. Bussen brengen de deelnemers in een strak vervoerschema naar de startplekken.” Dat zijn Ureterp (20,5 kilometer), Olterterp (9,8 kilometer) en Beetsterzwaag (6,9 kilometer). Qbuzz stelt twee gratis bussen ter beschikking.

Lenteachtige temperaturen en droog weer. Daar rekenen ze op bij de PiterRun & PiterWalk op zaterdag 14 maart. Ruim tweehonderd deelnemers hebben zich al aangemeld voor het wandel- en loopevenement. “Maar we verwachten dat veel mensen pas op het laatste moment nog beslissen mee te doen”, zegt Fokko Bosker van de organisatie.

Fokko Bosker en Luitzen Nijdam legden in 2013 de basis voor de PiterRun toen ze vanuit Grou een boodschap van Sint Piter naar de Piterkerk in Lippenhuizen brachten. Een actie bedoeld om geld in te zamelen voor de pas in Piterkerk omgedoopte monumentale kerk. “Het parcours van 29 kilometer was een beetje lang en we liepen vooral over asfalt en langs de snelweg. Landschappelijk niet zo interessant. Maar we vonden het alle twee wel een heel bijzonder gevoel. Vooral ook vanwege het muziekfeest en al die mensen bij de finish.”

Vorig jaar kozen ze de Piterkerk van Ureterp als startpunt. Vijftig hardlopers gingen mee op deze tocht over boerenpaden, langs het Weinterper Schar en door het beekdal van het Koningsdiep. “Een prachtige route, het mooiste stukje landschap dat onze regio te bieden heeft.” Die route is er ook dit jaar, vooral dankzij de enthousiaste reacties van deelnemers. “Sommigen waren totaal onbekend met dit prachtige stuk Friesland.” Dit jaar is er naast hardlopers ook plek voor wandelaars. Ook de organisatie is breder. Luitzen en Fokko hebben hulp van de activiteitencommissie van de Piterkerk, sportvereniging Thor en dorpshuis De Mande. Naast de kerk profiteert ook het nieuwe multifunctionele centrum van Lippenhuizen van de opbrengst. Bosker verwacht dat de meeste deelnemers tussen half drie en half vier aankomen in Lippenhuizen voor een feestelijk onthaal. 

www.piterrunlippenhuizen.nl

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 18 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 20 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15