Afbeelding

Tussenbalans bij voetballers

Sport

Voor RWF, degradant uit de derde klasse, begon de competitie heel moeizaam. De puntenteller kwam maar niet op gang en dus dreigde even een nieuw rampseizoen in Frieschepalen. Maar onder leiding van Marco van der Veen, de nieuwe trainer dit seizoen, begon het uiteindelijk toch te lopen. En hoe! Met maar liefst negen overwinningen op rij is RWF voorlopig de enige ploeg die in het spoor van koploper Mamio (Groningen) blijft. “Het was duidelijk dat de spelers na zeven mooie jaren met Klaas Zandberg aan mij moesten wennen. Verder hadden we ook nog eens te maken met blessures, waardoor we de hele as misten”, aldus Van der Veen. Inmiddels klopt het dus wel allemaal bij RWF. “Iedereen weet waar hij aan toe is en die duidelijkheid levert mooie dingen op.” Het vertrouwen bij de club in Van der Veen is groot, getuige ook de wel zeer vroege bekendmaking van verlenging van de samenwerking. Al vindt de trainer dat heel logisch. “Soms is het simpel als iets goed voelt en iedereen tevreden is.”

De voetballers zitten midden in de winterstop, voor veel teams is de competitie halverwege. In het laatste weekend van januari gaat het seizoen weer verder. Door het zachte winterweer benutten veel ploegen deze weken voor oefenwedstrijden. Sa! maakt met de ploegen in haar verspreidingsgebied de eerste balans op. Beetje terugkijken, vooral vooruitkijken.

Zaterdag 4C

De cijfers van ODV zijn onmiskenbaar die van een middenmoter. Zes zeges, zes verliespartijen, geen gelijke spelen en een doelsaldo van 26 voor en 28 tegen. Daarmee is de formatie uit Wijnjewoude zelfs nog subtopper. Een stevige blessuregolf maakte dat ODV de selectie - met twintig man op papier van prima grootte - een groot deel van de eerste seizoenshelft moest aanvullen met B-junioren. Daarnaast was de mentale weerbaarheid in een aantal wedstrijden ondermaats, waardoor na de eerste tegenslag de koppies al gingen hangen. Gelukkig won ODV wel de cruciale thuisduels tegen Haulerwijk en De Lauwers, waardoor het in de tweede seizoenshelft niet direct nodig is naar onderen te kijken.

De Sweach heeft het als promovendus goed voor elkaar. Voorlopig in ieder geval, beseft trainer Gerard Blaakmeer. “Onze vierde plek is boven verwachting. Alleen staat het ook echt heel dicht bij elkaar. Tussen ons en de nummer elf zitten maar zes punten verschil. Je merkt aan alles dat de verschillen klein zijn.” De ploeg uit Beetsterzwaag begon nog stroef, met drie nederlagen op rij. “Daarna hebben we een mooie reeks neergezet met zes overwinningen en tussendoor nog een gelijkspel.” Net voor de winterstop trof De Sweach twee teams uit de top van de ranglijst en die duels gingen beide verloren. Met een puntje in de slotronde van 2016 eindigde het team op twintig punten. Blaakmeer is er zeer content mee en het geeft goede perspectieven voor de seizoenshervatting. “Als iedereen wat fit blijft en we blijven elke wedstrijd hard werken voor én met elkaar, dan moeten we weg kunnen blijven van de onderste vier plekken.” Blaakmeer zelf maakte overigens bekend na dit seizoen te stoppen. “Met pijn in het hart, na negen seizoenen bij mijn club.”

Zaterdag 5B

Boornbergum deed een tijdje mee in de titelstrijd, maar een overschot aan gelijke spelen en een nederlaag bij koploper Harkema Opeinde maakte aan die droom een einde. Opvallend is dat Boornbergum van de laatste vier thuisduels drie keer niet verder kwam dan 2-2. Joran Wiersma is met twintig treffers goed op schot en topscorer van de klasse. Trainer Roel Tuinstra stopt aan het einde van het seizoen.

Zondag 3A

Met vier punten achterstand op koploper Friesland ging Oerterp de winterstop in. Er moet dus nog heel wat gebeuren wil de nummer drie uit Ureterp - ook Bolsward pakte meer punten - de kampioensvlag aan het eind van de competitie kunnen hijsen. Toch is Kees-Jan Dijk tevreden. “We draaien een goed seizoen. We scoren makkelijk en krijgen weinig tegen.” Een dipje (eind september, begin oktober) kostte Oerterp kostbare punten. “Gelukkig hebben we daarna voor de winterstop weer een sterke serie neergezet en die gaan we doortrekken in 2017. We hebben een goed en hecht team, en we zijn nog beter als we vol passie en beleving spelen.” Het gat met Friesland en Bolsward is volgens Dijk ook te overbruggen. “Ons spel in de onderlinge wedstrijden was veel beter. Als we die energie brengen, winnen we van iedereen.” De zeges in die wedstrijden, 3-0 en 4-0,  spraken wat dat betreft boekdelen.

Vorig seizoen liep UDIROS het kampioenschap net mis. Dit jaar moet de formatie uit Nieuwehorne vooral naar beneden kijken. Pas drie keer werd er gewonnen, tegenover al acht nederlagen. Twee seizoenen geleden verloor UDIROS ook zo vaak, maar dat was over een heel seizoen. “Er zijn nogal wat jongens vanwege hun studie gestopt, dus er staat een vrij nieuw team”, aldus trainer Friso Bakker. Ook Marten Kuperus haakte af, terwijl Jorrit Heida - de andere goalgetter van UDIROS - nog altijd geblesseerd is. “Toch hebben we best een aardige ploeg. Het komt er alleen nog niet altijd uit. Heeft ook met wat vertrouwen te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we meer punten gaan halen.”

Jubbega kende als promovendus eigenlijk een prima seizoen. De aanpassing van de vierde naar de derde klasse verliep volgens tevredenheid van trainer Johnny Wassenaar, al liet de ploeg soms nog weleens onnodig iets liggen. Maar de sportieve prestaties werden flink overschaduwd door de tragedie van 20 november, toen spelers Ids Douma en Jacko de Jong op weg naar huis van een wedstrijd een auto-ongeluk kregen. Douma overleed een dag later aan zijn verwondingen. Sindsdien speelde Jubbega slechts twee wedstrijden en daarin kreeg het tweemaal ruim klop. Na de winterstop zal Jubbega er, zonder de voetballende impulsen van Douma en De Jong, hard voor moeten werken om niet in degradatiezorgen te komen. Assistent-trainer Oebele Schokker maakte vorige week bekend volgend seizoen Jubbega als speler te versterken.

Zondag 4A

Read Swart is nog in de race voor het kampioenschap, maar dan zal het na de winterstop puntverlies in de ‘kleine’ wedstrijden moeten voorkomen. “We hebben de bovenste ploegen op de ranglijst verslagen, maar laten te veel liggen tegen de mindere teams”, aldus trainer Jan Sietse Heida. Over de ontwikkeling van het spel is hij wel tevreden. “Het team kan in het veld steeds beter zelf keuzes maken die nodig zijn om de wedstrijd naar ons toe te trekken.”

Mildam was lange tijd middenmoter, maar klom net voor de winterstop omhoog door een sterke serie. Wat dat betreft had de onderbreking niet gehoeven in Mildam. Het elftal loert wel op de tweede periode, al moet het daarin dan afrekenen met Renado, dat momenteel ook de koploper is.

Zondag 4B

Voor Gorredijk verliep de eerste seizoenshelft eigenlijk op rolletjes. Met de eerste periodetitel op zak ging de ploeg van Jacob Russchen, die zijn contract opnieuw met een jaar verlengde, als koploper de winterstop in. “Dat is heerlijk”, lacht de trainer. Gorredijk versterkte zich in de zomer met Arjen Bergsma - in het verleden speler van SC Heerenveen, FC Emmen, Harkemase Boys en Flevo Boys - en dat scheelt een hoop, oordeelt Russchen. “Dat is een impuls waar heel de groep beter van is geworden. Het team is jong en daarin zijn Arjen, en ook Mart van der Tuin, echte steunpilaren.” Daarnaast roemt Russchen de trainingsopkomst en -faciliteiten. “We kunnen nu altijd trainen dankzij het kunstgras en de mannen van het tweede zorgen ervoor dat het eerste altijd scherp moet en kan trainen.” Gorredijk gaat in de tweede seizoenshelft duidelijk voor het kampioenschap. “We zijn stabieler, dat heb ik sowieso al gemerkt. Nu is het een zaak van scherp houden, zeker in de wedstrijden die op papier minder voorstellen.”

De achtste plaats die THOR bezet omschrijft Edwin Boonstra als ‘mager’. “We hadden een stroeve start, mede door drie uitduels op rij in verband met de aanleg van het kunstgras.” Eind september volgde in de eerste thuiswedstrijd ook de eerste zege voor de ploeg die vorig seizoen nog de nacompetitie bereikte. “Ons seizoen kenmerkt zich door veel langdurige blessures, het missen van enorm veel kansen en het te makkelijk weggeven van doelpunten.” Toch is Boonstra, die na het seizoen afscheid neemt in Lippenhuizen, positief naar deel twee van het seizoen. “Ik verwacht dat vier spelers aansluiten, waardoor de bezetting weer wat breder is. De sfeer is goed en ook over de trainingsopkomst heb ik niet te klagen. Ik ben ervan overtuigd dat wij voor niemand onderdoen en dat we er zullen staan.”

Bakkeveen doet keurig mee in de vierde klasse. Leuk meedraaien in de middenmoot was het doel aan het begin van het seizoen, maar halverwege staat Bakkeveen zelfs vierde, op drie punten van de bovenste plaatsen. “We zijn thuis onverslaanbaar sinds we kunstgras hebben en ook uit doen we het steeds beter”, aldus aanvoerder Sander van der Meulen, die eerder in het seizoen de verwachting uitsprak dat zijn ploeg met 28 of 29 punten een heel eind moest komen om zich te handhaven. Inmiddels heeft Bakkeveen er 22 verzameld en lijkt dat dus geen probleem te mogen worden. “Dit is een mooie competitie, waarin we lekker aan voetballen toekomen, en ook meer dan vorig seizoen. Daarnaast sluiten de A-junioren mooi aan en als ze spelen, doen ze dat alsof ze nooit anders gedaan hebben.”

Zondag 5B

In een andere poule dan gebruikelijk - met veel derby’s - doet Blue Boys het uitstekend. De eerste periodetitel is daarvan het duidelijke bewijs. “Na dat succes kwam er een dipje”, aldus Bart Jonckers, verwijzend naar twee duels op rij zonder zege. “Misschien hebben we de periode toch iets te veel gevierd.” Vooral het verlies bij De Wâlden was vervelend. Dat werd rechtgezet met een 13-1 overwinning tegen Flamingo. “Zo’n seizoensstart hadden we niet durven dromen en geeft ons veel vertrouwen. Leermoment voor ons is dat een wedstrijd twee helften heeft en we ook in beide goed moeten voetballen.”

Tijnje heeft zich in de middenmoot genesteld, mede dankzij de doelpunten van Gerlof Dijkstra, die terug in de vijfde klasse weer makkelijk het net vindt. Mede daardoor is Tijnje de meest scorende ploeg van de competitie, maar een serie nederlagen in oktober en november maakt dat de ploeg van Sjoerd van Klaarbergen vijfde staat, op een straatlengte achterstand van de koplopers.

Ook dit seizoen draait het weer moeizaam bij Wispolia, dat nog maar één punt veroverde. Desondanks is aanvoerder Taco de Vos positief gestemd. “De stemming binnen de groep blijft goed, zonder gezeur en gezeik. We blijven gewoon keihard ons best doen met zijn allen.”

Met vijf punten op zak is het seizoen van Langezwaag al bijna geslaagd. De zege op AVV, was de eerste winstpartij sinds 16 april 2015. “De ontlading na die wedstrijd was dan ook enorm”, vertelt trainer André van der Veen. “Desondanks was de trainingsopkomst altijd goed. Toch is de bevestiging van de opgaande lijn heerlijk.” De andere twee punten veroverde Langezwaag dankzij twee keer een 0-0.

Boornbergum draait dit seizoen, na een moeizame voorgaande competitie, weer keurig in de middenmoot mee.

Zondag 5C

Sportclub Makkinga degradeerde vorig seizoen naar de vijfde klasse en staat nu in de middenmoot. Die plek lijkt ook het hoogst haalbare voorlopig. ODV doet het een jaar na de degradatie nog iets minder en staat slechts tiende, met twaalf punten. De krappe bezetting in de selectie speelt daarbij een flinke rol.

Sport Vereent behaalde met regelmaat een succesje en staat daardoor op negen punten na dertien wedstrijden. Precies volgens de doelstelling die trainer Eize Verra vooraf stelde. “We draaien lekker mee en daar genieten we van.”

De Sweach staat een plekje onder de Berkopers, en verloor zelfs als enige van hekkensluiter Diever/Wapse.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 6 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 6 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 6 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 19 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 23 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09