vv Oerterp – Dalen.
vv Oerterp – Dalen. URETERP 31-10-2021 Oerterp - Dalen Jelmer Hijlkema.

Routinier Jelmer Hijlkema gaat uit van handhaving

Sport
Op zijn vijftiende debuteerde hij in het eerste elftal van vv Oerterp. Inmiddels 33, is Jelmer Hijlkema nog altijd van de partij. Als het aan de Ureterper ligt, hangt hij zijn schoenen nog lang niet aan de wilgen. “Ik bin fit en train en spylje noch mei in soad wille.”
Dat Jelmer Hijlkema tot de hoofdmacht van vv Oerterp zou doorstoten, mocht geen verrassing heten. Het voetbalgen is dominant aanwezig in de familie. Vader Gerke was een snelle en gevaarlijke linksbuiten die achttien seizoenen in de plaatselijke hoofdmacht voetbalde. Broer Jorrit (36) speelde ruim vierhonderd duels in het eerste en zusje Bernou kwam uit voor SC Cambuur, SC Heerenveen en nationale jeugdteams.
Jelmer heeft inmiddels ook al bijna vierhonderd duels op de teller staan. “Myn heit, Jorrit en ik ha tegearre mear as tûzen wedstryden yn it earste spile.” Hij begon in de spits, speelde op meerdere posities op het middenveld en als libero. Sinds enkele weken staat hij opnieuw in het hart van de defensie, om met zijn routine de organisatie goed neer te zetten en verdedigend rust te brengen.
Het is een plek die hem ligt. “Achteryn hast it spul foar dy en it bêste oersicht. Boppedat sykje ik graach foar de fuotbaljende oplossing, dêr hast achteryn de tiid foar. Yn de spits en op it middenfjild moast flugger hannelje.” Het lijkt een juiste keuze van trainer Freek Brouwer, want met Hijlkema in de laatste linie werden in de afgelopen drie duels de eerste vijf punten van het seizoen gepakt.

Jonge trainer

De trainer speelde twee seizoenen geleden nog met Jelmer Hijlkema samen. Een jonge trainer aanstellen die ook nog eens tot de selectie behoorde, leek een gewaagde keuze, maar pakt goed uit. “Freek hat as spiler en persoan respekt ôftwongen, hy hat in hege gunfaktor. Freek is fan de nije generaasje trainers dy’t in soad farieart. Domwei wat rûntsjes drave is der net by. Dêr wurdt ek nimmen better fan.”
De aanpak van Brouwer werpt zijn vruchten af, vindt Jelmer. De Oerterper selectie, die bestaat uit een goede mix van ervaring en jong talent, vaart er wel bij. Zowel individueel als collectief wordt progressie geboekt. “Doe’t ik by it earste kaam wie der hast gjin omtinken foar taktyk. No wol, wa nimt de corners, hoe stiet de restferdediging? De fjildbesetting is sa belangryk.”
Jelmer levert niet alleen verdedigend zijn bijdrage, getuige zijn 122 competitietreffers. Broer Jorrit, die ook nog in het eerste speelt, schoot en kopte er 110 binnen. Hoe vaak vader Gerke scoorde, weet hij niet. “Hjoeddedei wurdt alles byhâlden. Doe’t myn heit fuotballe, barde dat net, mar hy hat ek in moai protsje goals makke.”
De doelpuntenstroom is vooral te danken aan zijn traptechniek. Zijn keiharde vrije trappen en afstandsschoten dreven al menig keeper tot wanhoop. Op dit moment ligt de prioriteit echter achterin. Tegentreffers voorkomen is belangrijker. “Punten pakke en ús sa gau mooglik feilich spylje, dêr giet it no om.”

Start niet best

Vv Oerterp komt voor het vijfde achtereenvolgende jaar uit in de tweede klas. Het eerste seizoen verliep boven verwachting, er werd zelfs bijna promotie afgedwongen. Het tweede jaar handhaafden de Oerterpers zich moeiteloos. In de beide coronaseizoenen bleven de prestaties achter. Dit jaar, met nederlagen tegen Frisia en LSC, was de start niet best. “Mar dy ploegen binne hiel goed, it wie in swier begjin.”
Jelmer heeft vertrouwen in een goede afloop, in de kracht van de Ureterper selectie. “Wy wolle ús hanthavenje. De krêft fan ús team is dat wy altyd striid leverje. En de sfear is goed, it is in hecht kollektyf.” Aan degradatie moet hij niet denken. “Dan spylje wy miskien mear derby’s en faker tsjin Fryske ploegen. Dat is better foar de kantine, mar myn ambysje is op in sa heech mooglik nivo te fuotbaljen.”
Voorlopig denkt de routinier niet aan stoppen. Het lichaam sputtert nog niet en hij traint en speelt met veel plezier. Van belang is hoe de jeugdige concurrentie zich ontwikkelt. “As in jong talint better is, stean ik myn plakje mei plezier ôf, mar ik jou it net kado. Se moatte derfoar fjochtsje.”
 

Meer SA!

Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 5 minuten geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 6 minuten geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 7 minuten geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 22 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur gisteren
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport gisteren
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport gisteren
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws gisteren