Buurtvereniging Het Labyrint.
Buurtvereniging Het Labyrint. Buurtvereniging Het Labyrint.

Buurtpiraten feesten rondom de schat

Serie Hier is het feestje
Doe een ooglap voor, wikkel een bandana om je hoofd, rijg een veter door je gescheurde T-shirt, knip een oude spijkerbroek af en schiet je tentstappers aan. Hopla, piraat ben je zomaar. “Verkleden is de halve pret”, weet Boudewijn Oostendorp, de Jack Sparrow van buurtvereniging Labyrint in Gorredijk.
Zo’n dertig piraatjes schuimen zaterdagmiddag in groepjes It Doalhôf en de omliggende straten in Gorredijk af. Op zeven plekken in de buurt kunnen ze aanwijzingen halen die samen leiden naar de verborgen schat in de bosrand. Voor elke aanwijzing moeten de kinderen wel een proef afleggen: kanonskogel lopen, over de ra balanceren, tatoeages laten zetten, dek schrobben, littekens verzamelen. Piratenheiten en -memmen zien er nauwlettend op toe dat de inwijding in het ruwe zeeroverbestaan volgens de ongeschreven wetten gebeurt. Maar ook al blaast de rookmachine in de Kaboutertún een ondoorzichtig mistgordijn over de smalle evenwichtsbalk boven het waterbad, lenig piraatje Luna hupst er net zo makkelijk overheen. Ze kan het zelfs met radslag.
[caption id=”attachment_26694” align=”alignnone” width=”864”] Schatzoeken.[/caption]

Piratenuitdossing

De kinderspeurtocht is de opmaat van het jaarlijkse buurtfeest van de noordoostelijke straten in Gorredijk, ditmaal met ‘Pirates of the Caribbean’ als thema. Heit Jeroen heeft zich bij Malischa Kledingverhuur in het dorp een speciale piratenoutfit laten aanmeten. “Ik woe wat oars as oars en doe tocht ik oan dy filmsène mei dy Sineeske piraten, witst wol?” Tussen de plooien van zijn oosters gewaad steekt een vervaarlijk kromzwaard. Maar in plaats van koppen afhakken, schiet Jeroen de bezorger van Albert Heijn te hulp die de spullen voor de buurtbarbecue komt brengen. “Jûn binne wy mei sa’n tachtich man.”
De barbecue vindt plaats in slingerplantsoen De Klautertún achter de huizen van het Doalhôf en Nijlân. Tien jaar geleden nog een verwaarloosde groenstrook, maar door de inspanningen van de opgeleefde buurtvereniging intussen omgetoverd tot drukbezocht speelparadijs. “Als Labyrint schrijven we allerlei fondsen aan en doen overal mee om de buurt op te leuken”, zegt Boudewijn Oostendorp, een van de aanjagers. Het nieuwe buurtelan intensiveert ook de onderlinge omgang. Zo houdt de wijk inmiddels een eigen nieuwjaarsborrel, sinterklaasfeest, gezamenlijke buurtacties in het voor- en najaar, en als klap op de vuurpijl: het jaarlijkse themafeest.

Carnavalist

“Liefst in passend kostuum”, grijnst Boudewijn met schuimrubberen papagaai op de schouder en kapiteinssteek op het hoofd. Als ‘geboren carnavalist’ uit de Achterhoek propageert hij de verkleedpartij onder zijn buurtgenoten. “Verkleed gaan bindt iedereen samen en haalt de remmingen weg”, weet de animator uit ondervinding. Dat zijn oproep is gehoord, bewijst een van de piratenmemmen: in het voorbijgaan lacht ze bevallig de zwarte tanden bloot.
Als de piraatjes straks hun schat hebben opgedolven en opgesnoept, starten de volwassenen met hun avondprogramma. Barbecue, dansen in de opblaastent en de ontsnapping uit de door Boudewijn opgetuigde escaperoom. Dat moet in tien minuten lukken. “Dat slagget noait”, verzucht een piraat al bij voorbaat. “Boudewijn kennende hat er der grif allegear kryptyske oanwizings foar betocht.”

Serie Hier is het feestje

De redactie van Sa! is op zoek naar feestjes. In de nieuwe rubriek ‘Hier is het feestje’ doen we deze zomer verslag van feestelijke momenten. Dat kan van alles zijn. Een bijzondere verjaardag, een jubileum, een buurtfeest, een pensionering, een bijzonder diploma, een uitverkiezing, een dorpsfeest, een record, een reünie. Kortom: heeft u iets te vieren? Wij zijn graag van de partij. Nodig ons uit via redactie@sa24.nl. Wie weet, zijn wij erbij.

Meer SA!

Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt Tropische Kas Cultuur 3 okt., 09:08
Afbeelding
Wrotters pakken eerste winst Sport 2 okt., 15:32
Afbeelding
Flaeijelfeest met een gouden randje Cultuur 2 okt., 14:10