André Spijkstra.
André Spijkstra. Foto: Sietse de Boer

Slijter André Spijkstra neemt noodgedwongen afscheid

Ondernemen

GORREDIJK Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat André Spijkstra (63) als slijter begon bij Gall & Gall in Gorredijk. “Maar ik ben in 1979 in Leeuwarden al begonnen in dit heerlijke vak.” Vanwege gezondheidsredenen moet André nu echter afscheid nemen van zijn werk. 

Twee jaar geleden werd hij getroffen door een herseninfarct. Hij heeft nog wel geprobeerd weer terug te keren in de winkel, maar tot zijn grote teleurstelling gaat het niet meer. “Ik moet me daarbij neerleggen, maar eenvoudig is dat niet.”

Veel ruimte

In 1998 streek André neer in Gorredijk, waar een vacature was bij de slijterij van Albert Heijn. “Dat was nog in de tijd van Speelmans en Bosma. Ik werd gekozen, wat het begin werd van een heerlijke tijd. Ik kreeg veel ruimte om mijn eigen gang te gaan in de winkel.” Hij werd in de loop der jaren een vast gezicht voor een grote schare vaste klanten. André vond het altijd heerlijk om mensen te adviseren. Zijn specialiteit is whisky en wijn. “We hebben ook jarenlang proeverijen georganiseerd. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Er is zoveel te vertellen over de achtergronden en de smaakverschillen.” 

Lachend vertelt hij over klanten die met hele kerstmenu’s bij hem kwamen en hem vroegen welke wijnen daar het best bij pasten. “Tegenwoordig is er online heel veel informatie te vinden. Dat merkte je de afgelopen jaren ook al in de winkel. Mensen komen beter beslagen ten ijs. Maar velen willen toch graag ook het oordeel van de slijter horen. En hoe groter het assortiment, hoe lastiger het ook is om door de bomen het bos te zien. Dan kan de vakman zijn werk doen.” 

Er is in de afgelopen jaren wel veel veranderd in het slijtersvak, vindt André. Het assortiment wijnen, mixdranken en ook speciaalbieren is enorm uitgebreid. En natuurlijk is er de online handel bijgekomen. “Dat was zeker in de coronatijd heel populair. Maar de speciaalzaak heeft nog steeds een meerwaarde. Daar ben ik van overtuigd.” 

Afscheid

André vindt het jammer dat hij niet persoonlijk afscheid kan nemen van de vaste klanten die hij zo vaak bij Gall & Gall hielp. “Het is helaas, maar dat gaat niet. Dat is voor mij nu te belastend. Maar ik zou het wel leuk vinden als mensen een groet in de winkel voor mij achterlaten.”

Meer SA!

Afbeelding
Nooit weer je sleutels verliezen met deze tips Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
NoSa!: Daniel Dijkstra over toekomst lokale omroep Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Opsterland gaat niet bemiddelen in Wijnjewoude Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Open Dag Zorgboerderij De Ripen Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Doelleazen en Gaatze Bosma in feesttent Hemrik Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Grote namen geven De Skâns vertrouwen Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Dames de Sweach winnen KNVB beker Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Tips om energie te besparen op verwarmen woning Ingezonden 5 jun., 22:03