Afbeelding
Foto: Sietse de Boer

Nieuwe ontmoetingsplek: Rinsma Eten & Drinken

Ondernemen

GORREDIJK In de nieuwste uitbreiding van Rinsma Modeplein springt het terras en het restaurant Rinsma Eten & Drinken het meest in het oog. Bedoeld voor een breed publiek. “Een levendig centrum zorgt ervoor dat mensen er langer verblijven. Daar heeft het hele dorp belang bij.”  

Het is de eerste dag direct raak. Een moeder en een dochter uit Gorredijk zitten donderdag aan het einde van de middag op het net geopende terras van Rinsma Eten & Drinken aan de Langewal in Gorredijk. Een tafeltje verderop zit een bekende. Ze raken aan de praat. Nog geen vijf minuten later loopt nog een andere bekende langs, ook met hem worden even kort nieuwtjes uitgewisseld. 

Het is precies zoals Gerk Jan Rinsma het voor ogen had toen hij zijn plannen ontwikkelde voor de nieuwste uitbreiding van Rinsma Modeplein. “Een terras, niet alleen voor de klanten van de winkel, maar voor een breed publiek. Een ontmoetingsplek voor heel Gorredijk en omgeving.”

Blurring

Het terras telt circa honderd stoelen. Met uitzicht op de vaart, waar het in de zomermaanden een komen en gaan van bootjes is. Buiten is het lekker in het zonnetje, binnen is het heerlijk koel. Gasten stappen hier geen puur restaurant binnen, maar een combinatie van een modewinkel en horeca. De veertig zitplekken binnen zijn omzoomd met vrolijke zomermode. 

Het is een voorbeeld van blurring, een integratie van winkel en horeca. Rinsma: “Dat is in alle grote steden al langer een trend. Horeca en retail horen tegenwoordig onlosmakelijk bij elkaar. Horeca draagt bij aan de beleving. Onze klanten komen vanuit een grote regio, rijden soms een uur of langer voor een bezoek. Dan moet je hen ook wat bieden. Beleving is belangrijk bij een middagje of een dagje Rinsma. Daarin speelt de winkel natuurlijk een belangrijke rol, maar ook alles wat we daarnaast nog kunnen bieden.”

Zo bevat de nieuwste uitbreiding van Rinsma Modeplein bijvoorbeeld ook een aantal personal-shoppingrooms. Klanten kunnen hier een arrangement boeken, bijvoorbeeld om voor een speciale gelegenheid een-op-een gratis modeadvies te ontvangen. “Dat kunnen we ook aanvullen met visagie of een kapper. Het draagt allemaal bij aan die beleving.”

Prachtig centrum

Om als winkelgebied aantrekkelijk te blijven, is het volgens Gerk Jan Rinsma belangrijk dat je de verblijfsduur van klanten verlengd, door ze wat extra’s te bieden. “Gorredijk heeft natuurlijk een prachtig centrum, met de vaart en de Turfroute. Er is altijd reuring en beweging. Daar kunnen we met zijn allen nog veel meer uithalen. Gorredijk kan nog verder uitgroeien tot een ontmoetingsplek met een levendig centrum.”

Het nieuwe horecagedeelte richt zich dus niet alleen op de bezoekers van het modeplein, maar ook op de inwoners van Gorredijk en omgeving. “Ik denk dat er zeker publiek is dat het leuk vindt om op vrijdagavond of zaterdagmiddag een terrasje te pakken, daar af te spreken, of spontaan andere bekenden te ontmoeten. Een drankje, een hapje erbij. Door corona hebben we dat lang niet gehad. Misschien is het een uitgaanscultuur die zich deels nog moet ontwikkelen, maar ik zie die mogelijkheden zeker. Regelmatige livemuziek gaat daar zeker bij helpen.” 

Horeca is niet nieuw voor Rinsma Modeplein. In wat nu de Balustrade heet, hebben de klanten van Rinsma op de eerste verdieping al langer de mogelijkheid voor een koffiebreak of een lunch. Hetzelfde horecateam verzorgt nu ook het nieuwe horecagedeelte met terras.

Smaakgroepen

De nieuwste uitbreiding is meer dan alleen horeca. Het winkeloppervlak is met 500 m2 uitgebreid, de eerste verdieping biedt 700 m2 extra magazijnruimte, deels nodig voor de nog steeds groeiende webshop. In de vestiging van Rinsma Modeplein aan Het Kiemke in Gorredijk komen alle goederen binnen. Daar zit de inkoop en de marketing, maar ook de afdeling fotografie. Vanaf Het Kiemke gaan de verkoopklare goederen naar het centrale magazijn in het centrum van Gorredijk. Rinsma: “En dan wordt het van daaruit via de winkel of de webshop verkocht.” 

De uitbreiding van de winkel geeft extra ruimte voor meer smaakgroepen, zoals Gerk Jan dat noemt. “Ik hoor weleens dat mensen de winkel wel heel groot vinden. Dat kan ik mij ook wel enigszins voorstellen. Maar door de winkel in te richten met smaakgroepen bieden we in die grote winkel toch de service van een boetiek. Er is altijd een smaakgroep die bij je past. Onze medewerkers zijn getraind om onze klanten hierbij te helpen.” 

In het nieuwe gedeelte is ook ruimte voor de medewerkers, met een modern ingerichte ontspanningsruimte en kantine. “Wij vragen veel van onze medewerkers richting onze klanten. Dan moeten we ook zorgen voor goede werkomstandigheden. Gelukkig is de company proud groot. Onze medewerkers stralen uit dat ze het leuk vinden om hier te werken.”

Innovaties

Met de opening van het nieuwste gedeelte is Rinsma Modeplein nog niet af. De innovaties gaan door. Twee afdelingen ondergaan deze zomer nog een restyling, daarna volgt in september een grote opening. “Dan is Rinsma Modeplein klaar voor 2025.” Maar Gerk Jan kijkt ook alweer verder. Bijvoorbeeld naar een nieuwe bestemming van het modetheater, daarvoor de apotheek. 

“Ik zie wel mogelijkheden om daar het aanbod nog uit te breiden met bijvoorbeeld bruidsmode of luxe herenmode. Dat is niet direct gerealiseerd, maar ik denk wel na over verdere versterking van dit plein, ook over de kop van de Hoofdstraat. Retail is mijn roeping, het is mijn lust en mijn leven. Als veertienjarige was ik al bezig met etaleren in het bedrijf van mijn ouders. Ik weet als geen ander dat je in deze branche altijd moet anticiperen op de toekomst. Daar ben ik continu mee bezig.”

De ontwikkeling van Gorredijk ligt Rinsma dan ook na aan het hart. “Daarin sta ik niet alleen. Gelukkig zijn er de laatste jaren meer ondernemers die zich inspannen voor een sterk Gorredijk. Er zit ontzettend veel kennis en visie bij ondernemers. Zij weten wat ze willen en wat er mogelijk is, dat wordt misschien nog weleens onderschat. Het blijft daarom belangrijk dat de gemeente Opsterland en de ondernemers elkaar blijven vinden bij de ontwikkeling van Gorredijk. Gebruik de knowhow die er is.” Rinsma is dan ook blij dat hij de nieuwe uitbreiding heeft kunnen realiseren in samenwerking met veel ondernemers uit Gorredijk en omgeving. Met de lokale aannemer Bouw Gorredijk als centrale spil.

Eten & Drinken (rinsmamodeplein.nl)

Meer SA!

Afbeelding
Libbe Jonkman denkt anders dan anderen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Volgende week start het bosonderhoud in Olterterp Algemeen 9 aug, 18:00
Afbeelding
Vakantietip: Uitgesteld Geluk in De Hartstún Algemeen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Expositie IIsbaan yn ‘e maaitiid Algemeen 9 aug, 09:16
Afbeelding
Zomertoernooi Mahjongclub Gorredijk Algemeen 8 aug, 18:00
Afbeelding
Een en al energie in It Damshûs Algemeen 8 aug, 10:30
Afbeelding
Weekendtip: slotakkoord Droom Duo’s Algemeen 6 aug, 10:57
Afbeelding
Debuut voor kaatsers bij Freule Algemeen 5 aug, 10:11