Afbeelding

Gertruud Kaandorp is osteopaat bij dieren

Ondernemen

Een paard dat ineens het bit niet meer wil dragen, een hond die niet meer geborsteld wil worden. Dieren praten niet, maar laten in hun gedrag zien dat ze niet helemaal goed in hun vel zitten. Osteopaat Gertruud Kaandorp  werkt veel met paarden en honden. “Ik behandel bewegingsbeperkingen bij dieren. Dat begint bij het onderzoeken waarom bewegingen niet soepel gaan. De oorsprong van de klachten ligt vaak heel ergens anders. Nekklachten kunnen bijvoorbeeld heel goed voortkomen uit het bekken. Net als mensen, probeert ook een dier namelijk altijd te compenseren en een nieuwe balans te vinden. Ik kijk naar gewrichten, wervelkolom, spieren, bindweefsel en organen. Overal kunnen de oorzaken liggen. Ik werk holistisch, bekijk het hele dier en kijk dus verder dan alleen de eerste symptomen. Ik ga van buiten naar binnen.”

Net als mensen bewegen dieren ook weleens minder soepel dan normaal. Meestal gaat het om vage klachten waarvan de oorzaak niet direct duidelijk is. Gertruud Kaandorp is osteopaat bij dieren. Zij kijkt verder dan de symptomen en probeert de bewegingsbeperkingen bij dieren op te lossen.

Bij dieren thuis
Kaandorp behandelt de dieren niet in een praktijk bij haar thuis, maar werkt zoveel mogelijk op de plek waar de dieren leven. “Dan zijn de dieren op hun gemak. Bovendien is de omgeving waar de dieren leven vaak van invloed op de klachten. Het voer, de huisvesting, het speelt allemaal een rol.”

Een onderzoek van een dier neemt volgens Kaandorp zo maar een uur, anderhalf uur. Ze praat met eigenaren over de geschiedenis van het dier en laat hen met het dier lopen om de bewegingen te observeren. Daarna voelt ze met zachte hand en zoekt naar warme plekken en reacties. “Zitten er gewrichten vast, dan probeer ik ze zoveel mogelijk met manuele therapie en zachte masseerbewegingen weer los te krijgen. Wanneer de eigenaar ervoor in is, zet ik ook natuurgeneeskunde of dry-needling in. Altijd gebruikmakend van het zelfgenezend vermogen van dieren.” Voor behandelingen werkt Kaandorp ook samen met andere specialisten. Bij paarden behandelt ze bijvoorbeeld vaak rugklachten. “Dan zie je dat ruiters problemen ondervinden bij het rijden. De paarden bokken of reageren chagrijnig. Een deel van de oplossing kan dan ook bij de zadelmaker, hoefsmid of paardentandarts liggen.” Wanneer een paard in haar bewegingen laat zien dat er iets is, bestaat het probleem vaak al veel langer, weet Kaandorp. “Een paard is van nature een vluchtdier. Het laat niet zo snel zien dat er iets mis is, want dan zou ze in de vrije natuur de bescherming van de kudde kunnen verliezen.”

Tuigje
Ook bij honden ziet Kaandorp vaak afwijkend gedrag. Hier spelen regelmatig zenuwbanen een belangrijke rol. “ Wanneer een hond bijvoorbeeld een tinteling in een poot voelt, kan hij dat aangeven door die plek veel te likken.” Niet zelden ligt de oorzaak in de nek. Enthousiaste en ondeugende honden die strak aan de riem worden gehouden lopen een serieuze kans op nekproblemen die zich op tal van manieren kunnen uiten. “Daarom ben ik ook een groot voorstander van tuigjes in plaats van halsbanden. De druk wordt hiermee beter verdeeld en je voorkomt blessures.”

www.teamdier.nl

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 4 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 6 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15