Afbeelding

Makelaars zien omslag in woningmarkt

Ondernemen

Deze omslag vertaalt zich bijvoorbeeld in de snelheid van de handel. De afgelopen jaren werden veel huizen verkocht onder het voorbehoud dat de koper eerst zijn eigen huis zou verkopen. Atsma: “Verkopers accepteren dat nu minder, omdat ze meer keuze hebben. Maar kopers durven nu ook weer meer risico te nemen. Door een woning te kopen zonder dat ze hun eigen huis verkocht hebben.” Beide makelaars zagen in 2015 al een forse opleving van het aantal verkochte woningen ten opzichte van een jaar eerder. Die opleving zet dit jaar door.

“De angst is eruit. Het vertrouwen komt terug.” Makelaar Sierd Moll merkt de laatste maanden dat de woningmarkt volop in beweging is. Collega Annelies Atsma van Makelaardij Gorredijk beaamt dat. “Het was de laatste jaren vooral een kopersmarkt, nu krijgt de verkoper steeds meer te zeggen.”

Aanbod
De makelaars merken dat het huizenaanbod stijgt. Daar hebben ze verschillende verklaringen voor. Zo bieden de woningcorporaties bijvoorbeeld meer huurwoningen te koop aan. Eerst aan de bestaande huurders, maar ook wanneer een bestaande huurder vertrekt. Dat is gunstig voor de starters op de woningmarkt. Moll: “Toch is het aanbod starterswoningen nog beperkt. Veel eigenaren van starterswoningen hebben de woning namelijk nog te kort in bezit om al een volgende stap te zetten op de woningmarkt.”

De woningmarkt is altijd gebaat bij doorstroming. Beide makelaars zijn dan ook blij dat de oudere woningbezitter weer meer belangstelling toont voor bijvoorbeeld appartementen. Hierdoor komen ook de grotere woningen beschikbaar. Atsma: “De afgelopen jaren stelden ouderen een verhuizing uit omdat hun eigen woning te weinig opbracht of omdat er een reële angst was dat ze hun eigen woning helemaal niet verkocht kregen.” Het aantal bouwprojecten in de regio is beperkt. In Gorredijk is net de bouw van de eerste fase van project Mooi Loevestein van start gegaan. De verkoop van de tweede fase start binnenkort, maar dit is maar een beperkt aantal woningen. Atsma heeft daarnaast in Loevestein de verkoop van vijf  patiowoningen in handen. In veel kleinere dorpen is nagenoeg geen nieuwbouw.

Inschrijving
Bij een aantrekkende markt wordt ook de verkoop bij inschrijving weer populairder. Volgens Sierd Moll is dat niet voor iedereen een goede keuze. “Je moet sterk in je schoenen staan. Je moet een woning hebben waarvan je verwacht dat er veel belangstellenden zijn, maar het kan ook fors tegenvallen. Het blijft een gok.”

Open Huizenroute
Zowel Makelaardij Sierd Moll als Makelaardij Gorredijk doen komende zaterdag (1 oktober) mee aan de Open Huizenroute. Moll heeft 38 deelnemers, Atsma 12. De geluiden over dit fenomeen zijn niet altijd positief, maar Moll vindt het nog altijd een succes. “Gemiddeld krijgt iedere woning drie bezoekers, maar er zijn ook huizen waar niemand komt. Vergeet niet dat veel potentiële kopers ook zelf deelnemer zijn omdat ze hun eigen woning te koop hebben staan. Maar het effect van de Open Huizenroute gaat verder dan die ene dag. In de aanloop zijn er altijd al meer bezichtigingen en de route dient ook vaak als oriëntatie voor mensen die de maanden daarna pas echt iets gaan kopen.

Meer SA!

V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 12 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 16 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 23 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 1 mei, 04:55