Hof van Oldeberkoop.
Hof van Oldeberkoop. Hof van Oldeberkoop.Peter Waterlander.

Horeca-alleskunner blaast nieuw leven in Het Hof van Oldeberkoop

Ondernemen
Cateraar Peter Waterlander uit Jubbega is niet doelbewust op zoek naar nieuwe horecagelegenheden. Maar als de gelegenheid zich voordoet, gaat hij de uitdaging niet uit de weg. Voor ‘Het Hof’ in Oldeberkoop had hij het basisplan zo klaar. “Ik doe niet ingewikkeld. Wie wil nou niet lekker en herkenbaar eten?”
Ook de afwisseling is volgens de restaurantuitbater belangrijk. “Elke drie maanden passen we de kaart aan met nieuwe gerechten. Mensen moeten regelmatig bij ons terug willen komen.” Net als in Waterlanders andere zaken maakt Het Hof alles zelf, van de frieten tot de sauzen en van de marinades tot de toetjes. Maar alles begint met de kwaliteit van de ingrediënten, aldus de horecaondernemer. “Klassiekers als onze biefstuk en spareribs zijn zo gewild omdat het vlees van zichzelf al mals en smaakvol is. Kwaliteit zorgt vanzelf voor aanloop.”

Winterse thema-avonden

Nadat de vorige uitbater van Het Hof te kennen had gegeven dat hij wilde stoppen, benaderde de verhuurder van het pand begin dit jaar Waterlander. “Ik ken hem, hij komt regelmatig bij ons eten in Spoorzicht in Heerenveen.” Waterlander dacht niet lang na over het aanbod. “De locatie met het terras aan dat prachtige dorpsplein spreekt voor zich. En zeg mij waar je, behalve bij Lunia, fatsoenlijk kunt eten binnen een straal van vijftien kilometer?” De nabijheid van het bekende hotel-restaurant ziet de horecaondernemer juist als een pre. “De gasten van Lunia komen ook hier eten. We versterken elkaar.”
Al vanaf de start in april draait Het Hof op volle toeren, geholpen door de toeloop van toeristen en kunstliefhebbers. Nu het eind van het zomerseizoen nadert, is Waterlander echter niet van zin om gas terug te nemen. “We blijven de winter door zes dagen in de week open. Ideeën genoeg om publiek te trekken.” Zo heeft hij op vrijdagavond een vaste pubquiz in gedachten en komt Het Hof iedere woensdag met een speciale thema-avond, onder andere met ‘ovengestookte pizza’s on the spot’ en whiskyproeverijen.

Van A naar Peter

Waterlander begon zijn horecacarrière op veertienjarige leeftijd. “Achter de bar bij Tjaarda in Oranjewoud. Van eigenaar Bert Oosting leerde ik welk glas bij welk drankje hoort.” Na tien jaar leerschool nam hij op zijn vierentwintigste luxe broodjeszaak Bon Idee in Heerenveen over. “Dat was in 1997, het jaar dat ook het klaverblad werd aangelegd. Ik mocht de broodjes en de warme maaltijden voor de wegwerkers aanleveren.” Daaruit ontstond het cateringbedrijf Peter’s Partyservice. Met het opschrift ‘van A naar Peter’ rijden tegenwoordig de bestelwagens door het hele land om de wegenbouw dag en nacht van een smakelijke hap te voorzien. Het ondernemerstalent van Waterlander bleef ondertussen niet onopgemerkt. Een club van zestig horecaondernemers die het roemruchte maar zieltogende Spoorzicht in Heerenveen van sluiting besloot te redden, zag in Waterlander de geschikte kandidaat om er opnieuw een drukbeklante uitspanning van te maken.
Waterlander: “Dat lukte door van Spoorzicht een huiskamerrestaurant te maken waar iedereen zich welkom voelt. Maar dat is niet een kunstje wat je een-op-een kunt overzetten. Het Hof van Oldeberkoop heeft zijn eigen sfeer en die gaan we de komende tijd verder uitbouwen.” hofvanoldeberkoop.nl

Meer SA!

In februari dit jaar was de startbijeenkomst voor Bloeizone Beetsterzwaag.
Vitaliteitsmarkt Bloeizone Beetsterzwaag Nieuws 34 minuten geleden
Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 9 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04