Hof van Oldeberkoop.
Hof van Oldeberkoop. Hof van Oldeberkoop.Peter Waterlander.

Horeca-alleskunner blaast nieuw leven in Het Hof van Oldeberkoop

Ondernemen
Cateraar Peter Waterlander uit Jubbega is niet doelbewust op zoek naar nieuwe horecagelegenheden. Maar als de gelegenheid zich voordoet, gaat hij de uitdaging niet uit de weg. Voor ‘Het Hof’ in Oldeberkoop had hij het basisplan zo klaar. “Ik doe niet ingewikkeld. Wie wil nou niet lekker en herkenbaar eten?”
Ook de afwisseling is volgens de restaurantuitbater belangrijk. “Elke drie maanden passen we de kaart aan met nieuwe gerechten. Mensen moeten regelmatig bij ons terug willen komen.” Net als in Waterlanders andere zaken maakt Het Hof alles zelf, van de frieten tot de sauzen en van de marinades tot de toetjes. Maar alles begint met de kwaliteit van de ingrediënten, aldus de horecaondernemer. “Klassiekers als onze biefstuk en spareribs zijn zo gewild omdat het vlees van zichzelf al mals en smaakvol is. Kwaliteit zorgt vanzelf voor aanloop.”

Winterse thema-avonden

Nadat de vorige uitbater van Het Hof te kennen had gegeven dat hij wilde stoppen, benaderde de verhuurder van het pand begin dit jaar Waterlander. “Ik ken hem, hij komt regelmatig bij ons eten in Spoorzicht in Heerenveen.” Waterlander dacht niet lang na over het aanbod. “De locatie met het terras aan dat prachtige dorpsplein spreekt voor zich. En zeg mij waar je, behalve bij Lunia, fatsoenlijk kunt eten binnen een straal van vijftien kilometer?” De nabijheid van het bekende hotel-restaurant ziet de horecaondernemer juist als een pre. “De gasten van Lunia komen ook hier eten. We versterken elkaar.”
Al vanaf de start in april draait Het Hof op volle toeren, geholpen door de toeloop van toeristen en kunstliefhebbers. Nu het eind van het zomerseizoen nadert, is Waterlander echter niet van zin om gas terug te nemen. “We blijven de winter door zes dagen in de week open. Ideeën genoeg om publiek te trekken.” Zo heeft hij op vrijdagavond een vaste pubquiz in gedachten en komt Het Hof iedere woensdag met een speciale thema-avond, onder andere met ‘ovengestookte pizza’s on the spot’ en whiskyproeverijen.

Van A naar Peter

Waterlander begon zijn horecacarrière op veertienjarige leeftijd. “Achter de bar bij Tjaarda in Oranjewoud. Van eigenaar Bert Oosting leerde ik welk glas bij welk drankje hoort.” Na tien jaar leerschool nam hij op zijn vierentwintigste luxe broodjeszaak Bon Idee in Heerenveen over. “Dat was in 1997, het jaar dat ook het klaverblad werd aangelegd. Ik mocht de broodjes en de warme maaltijden voor de wegwerkers aanleveren.” Daaruit ontstond het cateringbedrijf Peter’s Partyservice. Met het opschrift ‘van A naar Peter’ rijden tegenwoordig de bestelwagens door het hele land om de wegenbouw dag en nacht van een smakelijke hap te voorzien. Het ondernemerstalent van Waterlander bleef ondertussen niet onopgemerkt. Een club van zestig horecaondernemers die het roemruchte maar zieltogende Spoorzicht in Heerenveen van sluiting besloot te redden, zag in Waterlander de geschikte kandidaat om er opnieuw een drukbeklante uitspanning van te maken.
Waterlander: “Dat lukte door van Spoorzicht een huiskamerrestaurant te maken waar iedereen zich welkom voelt. Maar dat is niet een kunstje wat je een-op-een kunt overzetten. Het Hof van Oldeberkoop heeft zijn eigen sfeer en die gaan we de komende tijd verder uitbouwen.” hofvanoldeberkoop.nl

Meer SA!

Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 8 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 8 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 8 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 8 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 14 uur geleden
Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 16 uur geleden