Toenmalig wethouder Anko Postma en initiatiefneemster Renske Holwerda in 2021 op de beoogde locatie van de tiny houses.
Toenmalig wethouder Anko Postma en initiatiefneemster Renske Holwerda in 2021 op de beoogde locatie van de tiny houses. foto: archief Sa!

Forse vertraging voor bouw tiny houses

Nieuws

GORREDIJK Bezwaren uit de buurt en de aanwezigheid van de beschermde poelkikker zorgen voor fikse vertraging in de bouw van zeven tiny houses die deze zomer in Gorredijk zouden worden gebouwd. 

Als alles was verlopen zoals gedacht, dan waren de zeven tiny houses deze zomer al gebouwd op de hoek van de Sinneblom en Nijlân, naast het terrein van Tuinvereniging De Wrotterspôle. Het gaat om een proef met kleine woningen met een maximale oppervlakte van 50 m2. Renske Holwerda, initiatiefnemer van het eerste uur, heeft al een vergunning gekregen voor de bouw van haar tiny house. 

Buurtbewoners van de Sinneblom, Kamille, De Rival, Fontein en Dille hebben echter bezwaar aangetekend. Zij vinden het plan in strijd met goede ruimtelijke ordening en zijn bang voor geur- en geluidsoverlast, verlies van privacy en uitzicht, verkeershinder en waardedaling van hun woning. 

Ook zijn er vragen over de landschappelijke inpassing die volgens een van de bezwaarmakers niet concreet genoeg is. Ook zijn er vragen over de tijdelijkheid van het plan. Voor de pilot met de tiny houses maakt Opsterland gebruik van de zogenaamde kruimelgevallenregeling die het mogelijk maakt voor maximaal tien jaar een omgevingsvergunning te geven voor een plan dat niet in het bestemmingsplan past. 

Opsterland wil het plan na drie jaar evalueren. Is het een succes, dan wordt toegewerkt naar een definitieve vergunning. Wordt het geen succes dan mogen de tiny houses maximaal tien jaar staan. Er is voor deze termijn gekozen omdat de bewoners een fikse investering doen in hun woning. Een deel van de bezwaarmakers wil zekerheid over hoe eventueel over tien jaar de locatie in oude staat wordt teruggebracht. 

Anderen vinden het onlogisch dat  de woningen tien jaar mogen blijven staan wanneer na drie jaar blijkt dat de proef geen succes is. Er is in het gebied een beschermde kikkersoort aangetroffen. Maar de gemeente Opsterland verwacht deze op ecologisch verantwoorde wijze te kunnen wegvangen, met toestemming van de provincie.

Naast de toegekende vergunning voor één tiny house, zijn er vergunningen aangevraagd voor vier andere tiny houses. De behandeling van deze aanvragen is opgeschort tot het college van B en W een besluit heeft genomen over het nog uit te brengen advies van de bezwaarschriftencommissie Opsterland. Een paar weken terug konden de partijen hun standpunten in een hoorzitting toelichten. 

De overige twee tiny houses zijn nog niet in procedure. In 2018 riep de gemeenteraad het college van B en W op een proef rond tiny houses te starten. Bewoners van tiny houses kiezen voor deze woonvorm vanwege de kleinere ecologische voetafdruk. Door anderen worden tiny houses gezien als mogelijke starterswoningen.

Meer SA!

Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 7 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws gisteren
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 17 mei, 11:31