Jeremy van Velzen bij zijn onderkomen aan de vaart.
Jeremy van Velzen bij zijn onderkomen aan de vaart. Foto: Sietse de Boer

Jeremy vreest winter in tentje langs de vaart

Nieuws

LIPPENHUIZEN Al maanden bivakkeert Jeremy van Velzen in een tentje langs de Opsterlandse Compagnonsvaart. Zonder woning, zonder inkomen. En met de winter voor de deur. Zijn relatie met de gemeente Opsterland zit in een impasse. “Ik wil heel graag de draad van mijn leven weer oppakken.”

Een paar bomen, een bankje; ooit als rustpunt bedoeld aan het fietspad langs de vaart tussen Gorredijk en Lippenhuizen. Al maanden staat er ook een tent. Regelmatig klinkt er vioolmuziek. Hier bivakkeert Jeremy van Velzen (42), dakloos en zonder inkomen. Hij leeft al jaren van giften en van zijn viool.

Het zat Jeremy de afgelopen jaren niet mee. Als zelfstandig ondernemer kreeg hij een fikse tik van corona. Openstaande facturen werden niet betaald. Door tijdig maatregelen te nemen, bleef hij naar eigen zeggen uit de schulden. “Ik probeer mijn bedrijven draaiende te houden, maar dat is lastig in de situatie waarin ik nu zit.” 

Vanaf 2017 woonde Jeremy in een huurwoning aan de Schansburg in Gorredijk. Niet met veel plezier, hij rept over pesterijen. Overdag oefende hij op zijn viool. “Met toestemming van de woningstichting. Ik beheers 22 klassieke stukken. Maar uiteindelijk ben ik in maart 2020 wel op straat gezet.”

Vioolspelen

Er volgde een onzekere periode. Op advies van de gemeente Opsterland trok hij naar Leeuwarden, waar hij onderdak vond in de crisisopvang. “Daar heb ik spijt van. Dat had ik nooit moeten doen. Ik kwam tussen verslaafden terecht.” Met vioolspelen op straat scharrelde hij zijn kostje bij elkaar, de ene dag wat meer dan de andere. Overnachten deed hij op straat, als er geld overbleef koos hij soms een goedkoop hostel.

Als zelfstandige dacht hij in coronatijd recht te hebben op een Tozo-uitkering, maar aanvragen werden meestal afgewezen. Het ontbreken van een huisadres brak hem op. “Ik ben vaak van het kastje naar de muur gestuurd.” Hij verruilde Leeuwarden voor andere steden, waaronder Amsterdam. Met steeds zijn viool als beste vriend. En als bron van inkomen. Met weer een winter voor de deur zonder een dak boven zijn hoofd, kocht hij een goedkoop easyJet-ticket naar Rome. Aanvankelijk krabbelde hij in Italië op, tot ook hier het noodlot toesloeg. Hij werd meerdere keren overvallen, bestolen en belandde na een steekpartij in het ziekenhuis.

Mooie zomer

In etappes reisde hij begin dit jaar weer naar het noorden; sinds januari dit jaar is hij weer in Opsterland. Hij sliep de eerste maanden in de passage tussen de Brouwerswal en de Schoolstraat in het centrum van Gorredijk. Later kreeg hij van iemand een tentje en verkaste hij naar het plekje aan de vaart. “We hebben gelukkig een hele mooie zomer gehad.” Hij weet de plekken waar hij goedkoop eten kan scoren, is vaak te vinden in de bibliotheek en neemt soms een warme douche in het toiletgebouw bij de camperplaats aan de rand van het dorp.

Steeds kouder

Ondanks de herstart in Opster- land, blijft zijn relatie met de gemeente moeizaam. Hij heeft een briefadres op het gemeentehuis, maar klaagt over bureaucratie. “Ik heb bewijzen dat mijn post is achtergehouden, zoekgemaakt en geopend. Daar heb ik bij de politie ook aangifte van gedaan, maar vervolgens nooit meer iets van gehoord.”

Ondertussen is het half november en wordt het steeds kouder. Naar eigen zeggen wil Jeremy niets liever dan zijn leven weer opbouwen. “Met een inkomen ga ik dat ook redden. Ik heb ook in het verleden veel bereikt. Ik vraag niet om een woning, die vind ik zelf wel. Een uitkering is alles wat ik vraag, dan pak ik de draad wel weer op. Ik wil aan alles meewerken, maar ik laat mij niet gek verklaren. En dat is wel wat de gemeente probeert, want dan kunnen ze mij onder dwang maatregelen opleggen.”

Reactie gemeente

De gemeente Opsterland zegt in een schriftelijke reactie vanwege privacyregels niet inhoudelijk te kunnen reageren op de situatie van Jeremy. Wel geeft de gemeente aan op de hoogte te zijn van de situatie: ‘Ons doel is en blijft een vaste woonplek voor de inwoners van Opsterland. Daar zetten we ons voor in. Wij proberen ook in deze situatie tot een zo goed mogelijke oplossing te komen’, zo luidt de reactie.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31